Vingerplant (Fatsia Japonica)

Een plekje in de lichte zon of juist in de schaduw, de Vingerplant zorgt altijd voor een exotische en stoere sfeer in jouw woonkamer. Daarmee is het een ideale kamerplant om in huis te halen! In deze blog vertellen wij jou alles over deze groene vriend.

Vingerplant kenmerken

De Vingerplant staat ook wel bekend als de Fatsia Japonica en zoals de naam al een beetje lijkt te verklappen, komt deze plant oorspronkelijk uit de exotische bossen van Japan. Omdat de bladeren de vorm hebben van handen met vingers is de Nederlandse naam ook niet gek gekozen. De Vingerplant is onderdeel van de klimopfamilie en dat is snel te merken. Deze groene vriend groeit namelijk vanaf het eerste moment de lucht in! In huis kan de Vingerplant wel 2 meter hoog worden.

  • Planttype: Heester
  • Grondsoort: Kamerplanten Potgrond
  • Water geven: normaal
  • Standplaats: schaduw en lichte zon
  • Blad/loof: groenblijvend
  • Groeiwijze: omhoog
  • Bloem: wit
  • Bloeitijd: oktober, november
  • Vrucht: zwart

Exotisch en stoer op de juiste plaats

Met de Japanse roots en grote, unieke bladeren haal je meteen een exotische en stoere kamerplant in huis. Hierdoor is het een ware eyecatcher en een echte aanwinst voor ieder interieur. Om optimaal te kunnen genieten van de Vingerplant is het wel belangrijk dat de kamerplant op de juiste plaats wordt gezet. De Vingerplant staat eigenlijk net zo graag in de lichte zon als in de schaduw, maar een plek in de volle zon is af te raden. In de volle zon groeit de plant minder goed en kunnen de bladeren geel worden of zelfs verbranden. Dat wil je natuurlijk niet!

Pas wel op voor het sap van deze exotische kamerplant. Het sap is namelijk giftig en kan zorgen voor irritatie van de huid. Wees dus voorzichtig bij het verplaatsen van de plant en als je huisdieren hebt.

Water geven

De Vingerplant is een kamerplant die altijd een licht vochtige grond nodig heeft. Let op dat je groene blikvanger niet met zijn voeten in het water komt te staan. Er is dan namelijk kans op wortelrot en ongedierte. In de wintermaanden gaat de Vingerplant in de ruststand en hoef je minder vaak water te geven.

Om jou nog verder te helpen met het verzorgen van jouw Vingerplant hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet! In deze video geven we enkele basisregels voor het verzorgen van jouw kamerplanten! Met onze tips & tricks houd jij je planten in leven en laat je ze bloeien en groeien als nooit tevoren!

Vingerplant in de tuin

Mocht jouw Vingerplant nou zo hard groeien dat hij iets te groot is geworden voor jouw woonkamer, dan kan je hem zelfs naar buiten verplaatsen! Door de exotische look zou je het misschien niet zo snel denken, maar deze kamerplant kan goed tegen de kou. Zet je jouw Vingerplant op het terras in de pot dan is winterbescherming wel belangrijk. In de volle grond kan de Vingerplant wel -15 graden aan! Een plekje tegen een muur en op een beschutte plek is dan het beste.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.