/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Ui

Uien behoren tot de basis van vele gerechten. Kweek zelf je eigen smaakmakers in de moestuin door te zaaien of te poten.

Kenmerken Ui

Planttype: Groente
Hoogte: 30 cm, 50 cm
Blad/loof: bladverliezend, groen, geurend
Vruchtkleur: geel, rood, eetbaar
Gebruik: sauzen, visgerechten, groenteschotels, medicinaal
Grondsoort: Moestuin Grond 
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: normaal
Standplaats: zon
Zaaitijd: februari, maart, april, mei
Planttijd: maart, april, mei
Oogsttijd: mei, juni, juli, augustus, september, oktober
Winterhardheid: zeer goed (-28,8 tot -23,4°C), USDA zone 5

Uien zaaien

Vanaf februari t/m mei kun je uien uit zaaigoed direct in de volle grond zaaien. Zaai bij voorkeur in rijen met een rijafstand van 20 cm en op 10 cm diepte.

Uitdunnen van zaailingen

Het uitdunnen van zaailingen is erg belangrijk bij ui. Ook voorkom je op deze manier beter ziekte- en plagen zoals de uienvlieg. Laat de sterkste zaailingen staan en dun de ui uit op 2 tot 3 cm. Twee maanden later herhaal je dit proces nogmaals, alleen nu dun je de planten nu uit op 10 cm. De kleine uitjes die je tijdens het uitdunnen ‘oogst’ kun je gebruiken in gerechten.

Plantgoed poten

Wanneer je op een snelle manier dikke en grote uien wilt kweken kun je een grote voorsprong behalen bij het kopen van plantuitjes. Deze poot je in de maand maart in de grond op 10 cm afstand van elkaar.

Bodem en bemesting

Uien stellen niet veel eisen aan de grond zolang deze vooral maar goed waterdoorlatend is, zoals biologische moestuingrond. Uien staan namelijk niet graag in plassen water. Ook geven uitjes een voorkeur aan een niet al te zure bodem. Je kunt de grond meer basisch maken door de grond met wat kalk te mengen. Qua bemesting kun je het beste kiezen voor een biologische meststof of plantenvoeding zonder al te veel stikstof. Hoge stikstofwaarden zorgen namelijk wel voor veel loof maar zijn niet bevorderlijk voor de groei van de bol.

Verzorging van uien

Uien zijn hele makkelijke kweekplanten, je hoeft af en toe alleen wat onkruid te wieden en de grond licht te schoffelen. Verder is het wel belangrijk om, zeker bij droogte, voldoende water te geven. Zo oogst je later de gewenste grote uienbollen.

Uien oogsten

Van mei t/m oktober kun je uien oogsten. De juiste periode is afhankelijk van de gewenste grootte en of je dat jaar al grote uien uit plantgoed of nog eerstejaars uitjes aan het kweken bent. Zo haal je eind juni tot augustus al grote bollen uit de grond wanneer je plantuien hebt gepoot.

De gezaaide uien oogst je rond augustus t/m oktober zodra al het loof is afgestorven. De uitjes kun je gebruiken in gerechten of je kiest ervoor om de uitjes, op een droge en donkere plek, als plantgoed te laten overwinteren. Deze kun je het voorjaar erop poten voor grotere uien.

Pokon Powerplanten