Laurier

Glanzend groen, statig van vorm: Laurus nobilis doet zijn naam eer aan. De van oorsprong mediterrane heester geeft de tuin het hele jaar een permanent groene uitstraling. Het sterkste punt van de laurier is het blad: ovaal en donkergroen met een lichte bladtekening. Als bonus verschijnen vanaf mei crèmekleurige bloemen en in de herfst vaak bessen. Laat je de laurier zijn natuurlijke gang gaan, dan wordt het een volle, stoere schoonheid. Liever een strak uiterlijk? Geen probleem, de plant kan goed geleid en in vorm gesnoeid worden.


Planttype: Heester
Grondsoort: alle grondsoorten
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: normaal
Standplaats: zon
Snoeien: Bij het naar binnen halen in november, de plant een beetje modelleren.
Gebruik: solitair
Hoogte: 50 cm, 75 cm
Groeiwijze: opgaand
Bloem: wit
Bloeitijd: april, mei
Blad/loof: groenblijvend, geurend
Winterhardheid: matig (-12,2 tot -6,7°C), USDA zone 8


Smaak

Laurierblad geeft extra smaak aan onder andere goulash, hachee, soepen en stoofschotels. Pluk een paar blaadjes, was ze goed schoon en voeg toe aan het gerecht. Voor het serveren wel de blaadjes uit de pan vissen! Ze blijven hard en niet lekker om op te eten.

Muis uit huis

Hoewel laurier een lekkere smaak aan gerechten toevoegt, denken muizen daar anders over. Heb je last van muizen? Strooi eens wat laurierbladeren in de provisiekast. De beestjes kiezen dan het hazenpad.

Gemakkelijk

Laurier vraagt geen groene vingers. Onder ideale omstandigheden kan de plant wel honderd jaar worden. Zet laurier op een plekje in de zon of halfschaduw, geef in droge periodes water en verwen in mei/juni met plantenvoeding. In potten is laurier haast net zo makkelijk. Zorg daarbij wel dat onder in de pot een gat zit of gebruik hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan eenvoudig wegvloeien. Let er wel op dat bij strenge vorst laurier in pot beschermd moet worden. In de volle grond is de plant prima bestand tegen het Nederlandse winters.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.