/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Bleekselderij

Apium graveolens dulce, beter bekend als bleekselderij, is een veelal onmisbare groente in Italiaanse recepten voor soepen en sauzen. Deze knapperige smaakmaker kun je gemakkelijk zelf kweken.

Bleekselderij kenmerken 

Planttype: Tweejarige, Kruiden - Eenjarig, vaste plant
Standplaats: zon, schaduw
Grondsoort: Moestuin Grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: normaal
Snoeien: Snoei is niet nodig bij Bleekselderij.
Bloem: wit
Bloemvorm: schermvormig
Blad/loof: groen, half wintergroen
Gebruik: salades, soepen, vleesgerechten, visgerechten, groenteschotels
Bloeitijd: juli, september, augustus
Winterhardheid: goed (-23,3 tot -17,8°C), USDA zone 6

Voorzaaien en zaaien

Om in de zomer te genieten van heerlijke bleekselderijstengels kun je in de maand maart het beste al beginnen met voorzaaien in vermiculiet. Dit doen je onder glas of op een warme plaats, zoals in de vensterbank boven een radiator. Selderijzaad staat helaas niet bekend om zijn snelle ontkieming. Zaai daarom nooit dieper dan 1,5 cm. Zaai met een diepte van 1,5 cm in goed bemeste en vochtige grond. Bij een temperatuur van 20 graden ontkiemen de zaden na twee tot drie weken.

Planten

Vanaf eind april mogen de zaailingen die in de maand maart binnen zijn gezaaid naar een nieuw plekje in de buitenlucht. Plant de bleekselderijplantjes 30 cm uit elkaar in rijen met een rijafstand van 35 cm. Zo krijgt iedere plant voldoende ruimte om uit te groeien tot een mooie volwassen stronk.

Zaaien in de volle grond

Vanaf de maand mei tot half juni mag je de bleekselderij ook direct in de volle grond zaaien. Kies een zonnige plek uit en zaai de selderijzaden in nette rijtjes. Na enkele weken kun je de zaailingen het beste uitdunnen, zodat er voldoende groeiruimte tussen je planten ontstaat.

Bodem en bemesting

Voor zowel je zaaigrond als de bodem waar de planten volwassen zullen worden geldt dat een goede bemesting erg belangrijk is. Wanneer je direct in volle grond zaait doe je er goed aan om enkele weken vooraf de grond al goed te bemesten. Om de smaak en kwaliteit van je gewassen te verhogen gebruik je bij voorkeur biologische mest of zaai je in een biologische moestuingrond. Zaai je in een moestuinbak, dan kun je ook een kant en klare mix van voeding en grond gebruiken.

Zorg er ook voor dat de grond nooit uitdroogt, bleekselderij houdt van een vochtige bodem. Je kunt daarom beter in een kleiachtige bodem kweken dan in een meer zanderige grond.

Verzorging tijdens het kweken

Het kweken van bleekselderij is geen lastig klusje. Na het zaaien of planten in een goed bemestte bodem is de belangrijkste taak het geven van voldoende water.

Bleekselderij oogsten

Zodra de stengels dik genoeg zijn is het tijd voor één van de leukste klusjes: oogsten! Wanneer je de bleekselderij in maart hebt voorgezaaid is dit meestal rond de maanden juni/juli. In de zomer gezaaide bleekselderij kun je oogsten tot en met oktober.

Pokon Powerplanten

Pokon app

Download nu de Pokon app en heb altijd onze hulp en groeninspiratie direct bij de hand. Of maak gebruik van onze tools:

  • Watergeefalarm
  • Potgrondcalculator

 

Nieuwsbrief

Wil jij aan de slag met groen in je tuin, op je balkon of in huis? Maar weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken? Wanneer heeft jouw kamerplant nu eigenlijk een nieuwe pot nodig? Wanneer is het tijd om voor te zaaien in je moestuin? 
Wij delen graag gratis onze tips en inspiratie via de nieuwsbrief met jou!