Wat is het lekker weer buiten, het is echt lente geworden. Wat is er dan leuker dan alle kleine, groene sprietjes boven zien komen? Het blijft toch een mooi proces: van een zaadje naar een plantje om uiteindelijk te kunnen oogsten en op te eten, in te maken, te drogen of in te vriezen. Een van deze manieren is ideaal om te doen bij kruiden: het drogen. Hiermee kun je later heerlijke thee zetten. In deze blog vind je een aantal lekkere kruiden die je zelf kunt kweken, drogen en gebruiken voor de thee.
De muntthee is misschien wel een van de bekendste theesoorten. Dat begrijp ik ook wel, want het is zo lekker van smaak. Munt is een kruid dat, na het zaaien in kweekbakjes, overgepot moet worden in een pot. Plant je de plant uit in de volle grond, dan zul je zien dat later de hele tuin vol staat. Nadat de zaailingen 4 blaadjes hebben gekregen, kunnen ze in een grotere pot worden uitgeplant en naar buiten. Laat de plant eerst even wennen aan de buitentemperatuur, zoals je ook bij alle andere kruiden doet. Daarna heeft dit plantje vooral zon nodig.
Bij het oogsten is het belangrijk dat je altijd 2 blaadjes laat zitten aan de onderkant van het steeltje, want via deze blaadjes zal het plantje weer uitlopen, zodat je er later natuurlijk ook nog van kunt oogsten.
Muntblaadjes zijn te drogen, maar ook vers te gebruiken om thee mee te zetten. Kneus de blaadjes wat en dan zal er meer smaak vrijkomen.
Het blad lijkt ontzettend veel op het muntblad. Het principe is dan ook eigenlijk bijna hetzelfde. Het grote verschil is dat citroenmelisse naar citroen smaakt en dat het nog veel sneller groeit dan munt. Ook hiervoor geldt dus dat je hem moet uitplanten in een pot, zodat je hem in toom houdt. In de zomer moet je de plant vaak terug knippen, anders wordt deze heel hoog in plaats van breed.
Blaadjes van citroenmelisse zijn te drogen, maar ook vers te gebruiken om thee mee te zetten. Kneus de blaadjes wat en dan zal er meer smaak vrijkomen.
Het is niet alleen hele lekkere, rustgevende thee, maar de plant heeft ook nog eens een hele mooie bloemetjes. Zo heb je er dubbel plezier van. Het gaat bij de kamillethee dan ook om het geel met witte bloemetje dat je droogt en later gebruikt om de thee mee te zetten. Kamille groeit een stuk langzamer en kan ook wat meer op een halfschaduw plek staan. Dit is een groot verschil ten opzichte van de munt en de citroenverbena.
Kruiden kun je op verschillende manier laten drogen en dit kan onder andere op een lekkere warme en zonnige dag. Leg ze op een keukenpapiertje en zorg ervoor dat de blaadjes of bloemen niet op elkaar liggen. Leg ze op een plek waar ze ook blijven liggen als er een zuchtje wind waait. De blaadjes drogen snel.
Je kunt ze ook drogen door ze op te hangen in de schuur of onder de overkapping. Dit kun je bijvoorbeeld doen als de zon wat minder aanwezig is. Span een draad aan het plafond. Neem een bundeltje bloemen of blaadjes, bind dit vast met touw en hang dit op zijn kop in het schuurtje. Dit droogproces duurt iets langer dan het drogen door middel van de zon.
Groetjes,
Floor
Lees ook: Fruitstruikjes in de moestuin