BLOG
oogst december
21 nov. 2017

Nuttige insecten & decemberklusjes

Ik moet eerlijk bekennen dat ik bijna niet meer in de moestuin kom in december. Het is echt tijd om binnen te zitten, de tuin vooral lekker met rust te laten, heel af en toe even naar buiten te stappen voor de laatste activiteit van het jaar en wat beestjes te helpen in deze koude periode.

Laatste activiteit in de december: oogsten!

Je bent nu gewend dat je eigenlijk altijd wel wat uit de tuin kunt eten. Deze tijd is in januari voorbij, want dan moet je toch echt weer wachten tot maart. Om toch iedere maand van het jaar iets uit de tuin te kunnen eten, vries ik groenten in overvloed in. Deze groenten zijn helaas niet vers, maar zo kan ik dus ook tijdens de winterstop nog groenten eten van eigen bodem.

Zolang het nog niet vriest, kun je ook af en toe nog wat uit de tuin oogsten om op te eten. Denk hierbij aan prei, boerenkool, bieten, schorseneren, pastinaak, wortelpeterselie, rozemarijn, laurier, tijm en kolen. Voor degenen die vorige maand veldsla gezaaid hebben, kunnen nu ook veldsla oogsten.

Denk nu ook aan de beestjes

Ruim de tuin zeker niet voor maart op. In deze tussentijd doe je namelijk toch niks met de tuin en ben je alleen binnen warm achter het glas bezig. In deze periode kunnen de beestjes in de grond namelijk zorgen dat de grond meer in balans komt, uitrust en in het voorjaar weer klaar is voor een nieuw seizoen. Door de dikke laag bladeren te laten liggen, geef je veel egeltjes en insecten een fijne schuilplaats. Deze beestjes, de insecten, zijn echt heel erg nuttig in de tuin. Als je zorgt dat ze er in de winter kunnen slapen, zullen ze je in de zomer ook meer helpen als je ze nodig hebt.

Er zijn veel insecten die een hele goede bijdrage leveren in de tuin. Ze bestrijden bijvoorbeeld andere beestjes die wel schadelijk zijn voor de insecten die de bloemen in de zomer moeten bevruchten. Wat zijn voorbeelden van nuttige insecten die je vaak in een moestuin terugvindt?

  • Lieveheersbeestjes, ze eten veel luizen en mijten. Deze beestjes zitten op planten of in de grond!
  • Solitaire bijen, ze zijn erg nuttig voor de bestuiving.
  • Zweefvliegen, deze beestjes zijn nuttig voor de bestuiving. Ze leven namelijk van nectar en stuifmeel. De jonge zweefvliegen leven van bladluizen. Als de zweefvliegen groot geworden zijn, dan zien ze helaas de bladluizen niet meer staan.
  • Oorwormen, dit zijn misschien nog wel de meest nuttige beestjes in de moestuin. De beestjes waar je helaas vaak mee te maken krijgt op je planten, zijn luizen. De oorworm eet deze luizen op en is dus supernuttig.
  • Spinnen, deze laat ik altijd lekker zitten. Ze vangen heel veel muggen, want deze beestjes heb ik liever niet in de moestuin.

Nu we weten dat de insecten heel erg nuttig zijn in de tuin, wil je ze in de winter ook alvast een slaapplekje kunnen bieden. Je kunt daarom in deze maand een insectenhotel plaatsen. Je kunt dit hotel kopen in het tuincentrum, maar je kunt hem ook heel gemakkelijk zelf bouwen.

DIY-insectenhotel

  • Leg een stapel met takken neer. Doe dit op een plek waar dit voor jezelf niet in de weg ligt, zodat de beestjes er een huis in kunnen bouwen.
  • Je kunt een soort huisje bouwen van bakstenen met daartussen ruimte waar je allerlei gevonden items plaatst. Denk bijvoorbeeld aan dakpannen en een holle buis volgestopt met takken en hooi. Je kunt zelfs potten en blikjes gebruiken. Alles waar beestjes in kunnen schuilen, kan nuttig zijn.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Wilde en tamme kastanjes

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin