Hier altijd belangrijk, een goede planning. En onder een planning versta ik alles wat me helpt om aan het tuinjaar te beginnen zonder dat ik me tussendoor af hoef te vragen wat ik wil zaaien, wanneer ik het wil zaaien, waar ik het zaai, waar het mag gaan groeien en bloeien, etc..
Met deze planning zorg ik ervoor dat ik niets vergeet, maar het helpt me ook om de vruchtwisseling goed aan te houden. En ik hoef nu ook (als ik het eenmaal druk ga krijgen) niet na te denken of iets een koudekiemer is, of pas in maart gezaaid kan worden, in huis, in de kas, buiten, in januari, in maart, in mei. Elke plant heeft een eigen beste tijd en temperatuur om te kiemen, te groeien, te bloeien. En om te zorgen dat ik die voorkeuren van elke plant een beetje volg, liggen alle zaden al op datum en op plaats (= warmte) van zaaien klaar.
Het betekent ook; geen excuses….. ik kan met goed fatsoen geen prei vergeten te zaaien. Mijn man trapt er lang niet meer in als ik zeg ‘ik heb per ongeluk teveel tomaten gezaaid’ (ik kom nog wel eens wat leuke rassen tegen die ik stiekem aan een envelop met zaden toevoeg….. met het idee dat er vast nog wel een plekje voor te vinden is).
En het is ook wel een beetje gevaarlijk. Want ik wil me wel graag aan die planning houden, maar er zijn van die dagen…… Met mooi weer, een dag waarbij het al wat langer licht lijkt, wat vliegjes in de lucht, het kan allemaal zo maar de trigger zijn om een zak potgrond en potjes te pakken en wat te gaan zaaien.
Gelukkig kan dat nog niet echt. Want de planning is op papier klaar, en alle soorten die ik wil zaaien liggen klaar, het vruchtwisselingschema is gemaakt, de potgrond in huis. Maar nog niet alle bestelde zaden in huis. En ik moet nog labels maken en schrijven.
En het allerbelangrijkst: alles moet gesopt zijn voor ik met vertrouwen kan beginnen.
Alle potjes die ik afgelopen jaar heb gebruikt moeten schoon. En dan niet schoon als in glimmend en opgepoetst. Maar schoon in de zin van vrij van schimmels, bacteriën en zichtbare en onzichtbare belagers van de aanstaande zaden, kiempjes en zaailingen. En dus gaan deze week alle potjes die ik binnenkort ga gebruiken, en ook de onderbakken, de zaaiytray’s, etc. mee naar huis. In een grote teil met kokend heet water met een scheutje bleekmiddel mogen ze zich ontdoen van mogelijke slakkeneitjes, luisjes, schimmelresten of wat ze dan ook bij zich kunnen dragen.
Oh ja, ook belangrijk; kijk ze eerst buiten even na en spoel ze met koud water af, want er zitten ook altijd nuttige diertjes als spinnen, duizendpoten, en hun eitjes of larfjes in en onder de potjes verscholen. En die wil je natuurlijk liever in je tuin dan in kokend water.
In dit eerste blog op deze plaats dan geen foto van de tuin zelf?
Nou ja, dat kan natuurlijk wel al is dat nu nog niet heel spannend.
Op de foto zie je de tuin zoals die er nu bij ligt.
Elk vak dat is opgeruimd en schoongemaakt wordt gelijk afgedekt met stro, om onkruidgroei tegen te gaan, nuttige dieren/organismen te beschermen en te activeren, de grond niet al te veel af te laten koelen, het vocht te reguleren, de grond luchtig te houden, etc..
Zoals je kunt zien…. nog 2 vakken te gaan en dan is de tuin klaar voor de winterrust (maar gaat in mijn hoofd de lente dus al weer een beetje beginnen).
Op de volgende foto zie je een ander deel van de tuin, met verhoogde bakken, die ligt er al best netjes bij voor de winter, er moet nog wat worden opgeruimd en nog 2 laatste vakken worden schoon gemaakt, maar dan is ook dat deel klaar voor de winter.
Tot slot nog een foto van de Rhodochiton atrosanguineus, een erg mooie niet winterharde slingerplant. Ik zaai haar als eenjarige en houd haar in pot. Maar met niet al teveel vorst zou ze de winter in de pot (met wat strobedekking) kunnen overleven. Ze bloeit nu dus nog steeds, en dat al vanaf half juli! Helaas zal dat vanaf volgende week, als het echt gaat vriezen, voorbij zijn.
Groetjes,
Diana