Nieuws
15 apr. 2016

Pittige Peperomia

In april is pittige Peperomia de Woonplant van de maand. Decoratief om te zien, opvallend om solo neer te zetten, schitterend in gezelschap van andere Peperomia. Om deze mooie planten extra in het zonnetje te zetten, kunt u gebruik maken van ons gratis te downloaden POS-materiaal, te vinden via de link onderaan dit artikel.

Het verhaal van Peperomia

Peperomia is een geslacht dat behoort tot de Piperaceae en is verwant aan peper. Vandaar de naam: Peperomia betekent 'lijkt op pepers'. Het is een grote plantenfamilie van meer dan 1500 soorten die merendeels uit de tropische regenwouden van Centraal en Zuid-Amerika komen. Vaak zijn het kruiden, heesters of klimmers, met niet bijster spectaculaire bloemen. Die hebben meestal een aarvorm die lijkt op een staartje. Bij Peperomia gaat het vooral om de decoratieve bladvormen, –kleuren en -tekeningen. De planten hebben half succulente eigenschappen, dat wil zeggen dat ze het vermogen hebben vocht op te slaan in hun vlezige stengels of bladeren, om in mindere tijden op terug te vallen. De mate waarin ze vocht kunnen opslaan, is echter beduidend minder als bij volbloed succulenten en cactussen.

Soorten Peperomia

Het assortiment Peperomia is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er is ruime keuze in bladkleuren en vormen. De meest voorkomende soort is Peperomia obtusifolia, met stompe ronde,vlezige bladeren. Er komen diverse cultivars voor in groene en bonte kleuren zoals 'Green’ en 'Green Gold’. Andere soorten en cultivars zijn: P. rotundifolia met ronde groene blaadjes, P. clusiifolia met dik vlezig rond blad en P. caperata met enigszins geribbeld blad. De blaadjes van P. ‘Green Split’ lijken op sperziebonen, wat hem aan de naam Happy Bean heeft geholpen. Een enkele cultivar heeft een opvallende bloeiwijze: P. ‘Rosso’ ( die ook nog eens rood kleurt aan de onderzijde van het blad) of P. ‘Lilian’, die bloeit met verdikte stelen, ook bekend als fasciatie of bandvorming.

Verzorgingstips voor Peperomia

  • Peperomia zijn 'easy care' ,die weinig verzorging nodig hebben. Standplaats is bij voorkeur licht, maar niet in de volle zon. Ook hier geldt de regel: 'Hoe bonter het blad, hoe lichter de plant moet staan.' In het voorjaar en de zomer kan Peperomia zowel binnen als buiten staan, mits de temperatuur boven de 12 - 15°C blijft.
  • Vermijd grote temperatuurschommelingen en tocht.
  • Door het vlezige blad heeft de plant niet veel water nodig, eens per week volstaat. Voetbad voorkomen. Om de planten lang mooi te houden, is een keer per 4 weken plantenvoeding aan te bevelen.
  • Peperomia kan in het vroege voorjaar worden gesnoeid worden. Haal de uiteinden van scheuten weg, zodat weer nieuwe scheuten zich gaan vormen en de plant een voller aangezicht krijgt. Ten overvloede: Peperomia is alleen geschikt voor decoratie en niet voor consumptie.
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten