BLOG
bonen-floor
9 jan. 2016

Moestuinplan maken

Januari is een super tijd om is na te denken over het afgelopen moestuin seizoen. De tuin is bij mij nu een kale zandvlakte waar op dit moment alleen nog wat prei, bieten en pluksla staat. Wat je nu ook kan doen, het allerleukste, wat voor spannends je dit aankomende jaar met je tuin wil gaan doen. Vooraf een plan maken is zo super handig, je houdt je er nooit helemaal aan, tenminste ik niet, maar je weet in ieder geval goed wat je wanneer kan gaan doen. Zo ben je eigenlijk ook meteen bezig met het maken van een zaaikalender.

 

 

Dit keer ga ik een aantal tips en stappen geven die je kan volgen voor het maken van een moestuinplan.

1. Evalueren van het afgelopen moestuinseizoen. (Als je net begint kan je naar stap 2.)

Start met het kijken hoe het vorig moestuin jaar gegaan is, kan ik dingen anders doen en wat zou ik dan anders doen. Heeft dit met de grond te maken dat mijn wortels niet opkwamen of waren dit gewoon de weersomstandigheden, schrijf dit voor jezelf op en trek hier een conclusie uit. Dit deel kan je uiteraard achterwege laten maar dan is de kans een stuk groter dat het dit jaar weer raak is dat je worteltjes niet opkomen, kleine moeite dus. :)

2. Laat je vooraf inspireren dan wordt komend moestuinjaar echt een feestje.

Ik ga altijd eerst opzoek naar plaatjes van droommoestuinen, vaak zijn deze dingen niet uitvoerbaar maar je kan vaak wel leuke of handige dingen halen uit andermans gemaakte plan. Ik heb inmiddels een berg aan moestuin boeken, deze heb ik in de loop der tijd verzameld die ik ieder jaar weer even doorspit voor eventueel wat nieuwe dingen. Mijn favoriete inspiratiebron is toch wel de blogs van moestuin “collega’s”. Ik hou ervan om de kneuter verhalen te lezen en vooral hoe zij het aanpakken. Ik probeer ieder jaar wat nieuws in de tuin, zo heb je altijd weer wat spannends wat er gaat gebeuren.

3. Wat vind je lekker om te eten uit eigen tuin:

Je kan wel gewoon gaan zaaien en zien wat erop komt maar vooraf eerst bedenken wat je het jaar zou willen eten uit de tuin is ook wel erg handig. Als je namelijk in een keer heel veel kroppen sla zaait zijn deze ook allemaal op het zelfde moment klaar. Het geval is dan meestal dat het of je neus uitkomt of je moest het weggeven. Weggeven is erg leuk voor een keer maar niet alles.

 

4. Bepaal de groente families vooraf goed:

Met de gesorteerde groente families kan je heel goed rekening te houden met het geven van extra voeding of juist niet. De vruchtgroente houden ontzettend van compost maar de wortelgroente bijvoorbeeld juist weer niet. Zo maak je het een stuk makkelijker voor jezelf en scheelt het je ook wat tijd. Families bepalen vooraf is ook heel handig als je kolen gaat verbouwen. Kolen kunnen namelijk zorgen dat er sneller ziektes in jouw grond ontstaan. Als je ervoor kiest om kolen te telen, zorg er dan wel voor dat het jaar erna deze kolen niet weer op dezelfde plek groeien, wisselteelt heet dit. Om de 4 jaar, of langer, kunnen de kolen weer op deze plek worden gekweekt. Voor de andere families maakt het niet zoveel uit.

5. Kiezen van groente rassen:

Als je de families hebt bepaald weet je dus inmiddels ook wat je allemaal in je tuin wilt hebben. Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel zaden op de markt dat het dus best verstandig is om eerst even te kijken wat er nou bij jouw grondsoort past en wat je andere nog moet doen vooraf aan de bodem. Wil je veel oogst of juist wat minder maar dan wel een klassieker, hier is zoveel in te krijgen dus kijk eerst goed wat er bij jouw wensen van de tuin past.

 

6. Geef de groente families een plek in de moestuin:

Vooraf de groente families bepalen helpt ook een berg met uiteindelijk makkelijk jouw moestuinplan in te delen. Je moet goed rekening houden met een aantal dingen; standplaats, voeding en de hoogte van het groenteras. De peulgroentes kunnen hoge jongens worden. Deze klimmen namelijk langs de bomboestokken omhoog en sommige rassen kunnen zeker zo’n 2 meter hoog worden. alle bladgroente blijft juist weer klein en vinden het wel fijn om een beetje in de schaduw en luwte te groeien, ieder heeft weer wat. Bekijk dus goed waar je dit plaatst in de tuin. Als je een kleine tuin hebt en je verbouwt geen kolen zijn de families zeker minder van belang. Maar de grond, voeding en de standplaats blijven alsnog heel belangrijk.

Succes allemaal en laat me vooral weten hoe het plan bij jullie is geworden. We kunnen nog maar al teveel leren van elkaar :)

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin