BLOG
moestuinbak
11 mei 2017

Review moestuinbak en mix

Vorig jaar heb ik een moestuinbak in mijn tuin geplaatst en gevuld met moestuinbakkenmix. Ik moet zeggen dat het veel voordelen heeft. Hieronder vind je mijn bevindingen.

Minder last van slakken

Helaas geldt dit niet voor iedereen, maar voor mij wel. De moestuinbak is bij mij totaal niet aangevallen door de slakken, terwijl bijvoorbeeld de slakropjes in volle grond op een gegeven moment geen blad meer overhadden.

Minder last van vorst

Dit is echt een groot pluspunt. Doordat de bak van de grond staat of in ieder geval niet in volle grond, heb je minder last van vorst en zullen je plantjes dus ook minder snel doodvriezen. Bij mij hebben wonderbaarlijk genoeg de bieslook, de peterselie en ook de citroenmelisse het deze winter overleefd. Ik moet zeggen dat we geen hele strenge winter hadden, maar er zijn zeker een aantal goede vorstdagen en nachten geweest.

Geen onkruid

Door het worteldoek dat onder de bak zit, heb je eigenlijk geen last van onkruid. Af en toe kan er een verdwaald groen blaadje verschijnen, maar het scheelt echt heel veel met een moestuin in volle grond. Nu hoef je dus minder uren te wroeten.

Minder bijmesten

Ik was erg benieuwd naar de moestuinbakkenmix die ik gebruikt heb om de moestuinbak mee te vullen. Deze mix is namelijk zo luchtig dat ik bang was dat er niet genoeg voeding in zou zitten voor de groeiperiode. Ik heb het hele jaar enkel mijn aardbeienplantje bij bemest met wat kleinfruit voeding, maar alle andere vakjes niet. Je hoeft dus maar 1 keer bij te mesten met een klein beetje voeding, want verder zitten er wel degelijk voldoende meststoffen voor jouw plantjes in.

Kwaliteit van de moestuinbak

Je ziet ook op de foto dat de bak na een jaar er nog supergoed uitziet. Het Lariks-hout is enkel verkleurd, maar dat gebeurt met ieder soort hout wanneer je het buiten neerzet. Verder zit de bak nog superstevig in elkaar. Ik heb zelf gekozen om hem op een pallet te plaatsen dit omdat er dan wat hoogteverschil ontstaat in de moestuin. En bij het oogsten van mijn kruiden, hoef ik dan niet te bukken.

Relatief weinig water

Ik heb gemerkt dat je niet veel extra water hoeft te geven vergeleken met de gewone moestuin. De planten die in de volle grond worden geplaatst, kunnen natuurlijk bij het grondwater en dat kunnen de planten in de moestuinbak niet. Maar doordat er vermiculiet vermengd zit in de moestuinbakkenmix, wordt het water langer vastgehouden en geleidelijk afgegeven. Dat is dus echt superfijn! Vermiculiet gebruik ik ook vaak bij het zaaien, zo hoef je minder water te geven. Ook maakt het de grond een stuk luchtiger, waardoor de wortels goed hun weg kunnen vinden en dus ook sterk kunnen worden.

Dit jaar gebruik ik mijn bak enkel nog voor kruiden. Je kunt er ieder jaar natuurlijk weer wat anders mee doen. Zorg wel dat je de moestuinbak aanvult met nieuwe grond. De voeding die in de grond zat, van vorig jaar, is er nu echt wel uit. Maar ook de wortelstelsels van de geoogste groenten zitten nog grotendeels in deze grond. Sommige wortels kunnen op een gegeven moment ook een negatieve invloed hebben op je nieuwe plantjes. Daarom is het beter om zeker de helft eruit te halen en aan te vullen met nieuwe mix. Vermeng alles met elkaar en je moestuinbak kan er weer tegenaan!

Groetjes,

Floor

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin