BLOG
nestkast
9 mrt. 2018

Een beetje lente

We zijn in de tuin wat later dan normaal. Dat danken we aan de strenge vorst, daar zijn we eind februari/begin maart duidelijk niet meer aan gewend. Normaal gesproken planten we half tot eind februari al sjalotten. En poten we begin tot half maart de vroege aardappelen. En zaaien we in maart worteltjes. Maar de grond is nu nog zo koud dat op sommige plaatsen die grond onder de toplaag zelfs nog bevroren is. We zullen het zaaien en planten dus maar even uit moeten stellen.

Nestkastjes

Tegelijkertijd is de lente officieel wel al begonnen, en voor sommige tuinzaken doet zo’n korte maar hevige vorstperiode er niet zoveel toe. Nu de temperatuur stijgt horen we de vogels fluiten, en worden er al koppeltjes gevormd. En dus is het nu wel belangrijk om, als je dat nog niet hebt gedaan, eventuele nestkastjes nu snel schoon te maken (de oude resten eruit halen en eventueel even omspoelen met koud water en laten drogen).

Wij hebben eens bij een tuinbuurman (die het nestkastje was vergeten leeg/schoon te maken) gezien dat een koolmees gewoon bovenop het oude nest een nieuw nest bouwde. En dat klinkt leuk maar dat was het zeker niet, want de koolmeesbaby’s zaten daardoor te hoog in de nestkast en dus te dicht bij de opening. Ze zijn er helaas uiteindelijk allemaal uit gevallen voor ze konden vliegen. Oftewel; maak nestkasten nog even leeg voor ze weer in gebruik worden genomen!

Ook de planten in de tuin komen voorzichtig tot leven.

Uitlopers in de tuin

Op deze foto zie je de blauwe bes die heel voorzichtig uit gaat lopen. Als het een week lang ruim 10 graden is en ook de nachttemperatuur gaat stijgen, zullen we zelfs al kleine blaadjes kunnen zien. Hetzelfde geldt ook voor de pruimenbomen (alleen maken die eerst bloemknopjes in plaats van blaadjes). De appels en peren maken nog geen knoppen maar die zullen over 1 tot 2 weken ook gaan beginnen.

En op deze foto zie je heel voorzichtig de eerste bruinrode blaadjes van de venkel Foeniculum vulgare Giant Bronze tussen de oude dode stelen van vorig jaar verschijnen. Ik ben blij dat ze de winter heeft overleefd, want we raken deze plant in onze vette en natte klei in een natte en koude winter nog wel eens kwijt (en dan zaaien we haar dus opnieuw). Maar nu ze in een verhoogde bak staat scheelt dat wellicht toch net 1 of 2 graden, en in ieder geval is de grond minder nat.

Ook van de bieslook en munt zagen we de eerste sprietjes en blaadjes voorzichtig weer boven de grond komen.

Voorzaaien

Gelukkig kunnen we nu in ieder geval binnenshuis alvast een beetje ‘tuinieren’. Nog een weekje geduld, dan kunnen we ook buiten echt beginnen. Op de planning staan sjalotten en plantenuien poten. En in de koude kas gaan we van alles en nog wat voorzaaien:

  • bieten en snijbiet
  • spitskool en rodekool
  • sla en andijvie
  • nog wat laatste doperwten, tuinbonen en kapucijners
  • wat koudebestendige eenjarigen zoals Calendula (goudsbloem), Lathyrus (reukerwt), Papaver en Zinnia.
  • kruiden als peterselie en snijselderij

En ter plaatse buiten gaan we radijs zaaien, en rucola, spinazie, worteltjes, mosterdblad. Nog heel even wachten tot de laatste vorst uit de grond is….

En tot die tijd….

…. vertroetelen we in huis de zaailingen van pepers, paprika’s en aubergines. Ze groeien al goed; hoe meer blad de zaailingen hebben, des te meer voedingsstoffen kunnen ze opnemen, des te sterker wordt het jonge wortelgestel, en des te beter en gezonder groeien de jonge planten. Als een positieve vicieuze cirkel.

En daarnaast zaaien we in een licht raamkozijn bij kamertemperatuur de soorten die wat minder goed tegen kou kunnen, of die gewoon bij wat meer warmte wat sneller en makkelijker kiemen, zoals Helianthus annuus (zonnebloemen), afrikaantjes (Tagetes) en Dahlia’s. Maar ook de tomaten zijn gezaaid en gaan hopelijk volgende week kiemen.

En zo lijkt het dit jaar langzaam en voorzichtig lente te worden. Maar we weten ook zeker dat die lente bij een grote temperatuurwisseling heel plotseling los kan barsten. En daar zijn we eigenlijk wel aan toe :-)

Groetjes,

Diana

Lees ook: Een fruitboom planten

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin