Inspiratie
kruiden binnen kweken
2 nov. 2017

Kruiden binnen kweken

De herfst- en wintermaanden zijn voor de echte moestuinfans onder ons waarschijnlijk niet de meest favoriete maanden. Het is even afkicken geblazen, want je kunt niet langer dagenlang doorbrengen in je moestuin om je eigen gewassen te zaaien en te oogsten. Het is wachten tot begin maart voordat je weer de eerste groenten buiten kunt zaaien zoals andijvie, doperwten en uien.

Dat betekent niet dat je helemaal stil hoeft te zitten, want tot die tijd zijn er natuurlijk ook een aantal gewassen die je binnen kunt kweken. Wat dacht je bijvoorbeeld van basilicum, peterselie en munt? Deze kruiden kun je het hele jaar door binnen kweken.

Kruidenplantjes of zaadjes?

Zo snel mogelijk genieten van je kruiden? Dan kun je natuurlijk gewoon een kruidenplantje kopen. Deze hoef je maar af en toe water te geven en je kunt direct de blaadjes plukken. Het is natuurlijk een stuk uitdagender om je kruiden zelf te kweken door het zaaien van zaadjes.

Waar plant ik mijn kruiden?

In principe kun je kruiden kweken in allerlei soorten potjes. Ook kun je een kruidenbak gebruiken waarin je meerdere kruiden tegelijk kweekt. Zorg er wel voor dat je je kruiden bijtijds verpot naar een ruimere pot zodat de kruiden voldoende ruimte hebben om te groeien. In deze video zie je hoe creatief je kunt zijn met de pot waarin je zaait of plant:

Op welke plek zet ik mijn kruidenplantjes?

De meeste kruidenplantjes hebben veel licht nodig. Het is daarom aan te raden om je kruidenpotjes op de vensterbank neer te zetten, zodat ze kunnen profiteren van zoveel mogelijk (zon)licht.

Het is wel per soort kruiden verschillend hoeveel licht en water nodig is. Een basilicumplantje heeft bijvoorbeeld behoefte aan veel direct zonlicht, terwijl koriander eigenlijk goed groeit onder alle soorten omstandigheden.

Welke kruiden kun je binnen kweken?

Een aantal populaire kruiden dat binnen gekweekt kan worden:

Basilicum: Basilicum is een heerlijk kruid waarmee je zelf pesto kunt maken of dat wordt gebruikt als smaakmaker bij bijvoorbeeld pastagerechten. Lees meer over de verzorging van basilicum.

Bieslook: Een kruid met een ui-achtige smaak dat veel wordt gebruikt in salades. Het plantje is te herkennen aan de groene sprieten die je makkelijk af kunt knippen om te gebruiken voor je gerechten. Bieslook groeit het beste in de zon of in de halfschaduw.

Munt: Dit kruid kun je makkelijk zelf kweken en is heerlijk om thee mee te maken. Munt groeit het beste op een warme en lichte plek. Daarnaast mag de potgrond altijd vochtig zijn.

Rozemarijn: Dit kruid is niet te missen, want de heerlijke geur ruik je al van meters afstand. Zowel de bloemetjes als de blaadjes van deze kruiden zijn eetbaar en hebben een pittige smaak. Rozemarijn groeit het beste op een zonnige plek en wordt veel gebruikt in de Mediterraanse keuken. Lees meer over de verzorging van rozemarijn.

Tuinkers: Tuinkers is één van de weinige kruiden die niet in potgrond gekweekt hoeft te worden omdat het weinig ondergrond nodig heeft om te kunnen ontkiemen. Binnen gebruik je een kweekschaaltje of kiemschaaltje en een stukje keukenpapier, waardoor de tuinkers goed kan groeien.

Welke kruiden ga jij de komende weken binnen kweken?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin