Inspiratie
monstera
15 sep. 2017

Kamerplanten in de schaduw

De herfst staat voor de deur en dat betekent dat er weer donkere maanden aankomen. Juist in deze donkere maanden wil je je huis opvrolijken met wat leuke kamerplanten. Maar… overleven kamerplanten wel als ze weinig tot geen daglicht krijgen? Ja, gelukkig zijn er een aantal kamerplanten die weinig licht nodig hebben en dus ideaal zijn voor deze donkere maanden. In deze blog vertellen we je graag meer over kamerplanten die weinig daglicht nodig hebben en de verzorging van deze planten.

Calathea

De Calathea wordt ook wel de ‘Living Plant’ genoemd, omdat hij ‘s nachts zijn bladeren sluit en deze de volgende dag weer opent. De plant heeft weinig (direct) licht nodig en is daarmee een ideale kamerplant voor in de donkere maanden. Teveel zonlicht is namelijk schadelijk voor de plant en zal leiden tot bruine randen op de bladeren. Wel verlangt de Calathea naar een hoge luchtvochtigheid.

De Calathea is in de herfst- en wintermaanden daarnaast makkelijk te verzorgen. De plant is in deze maanden in ‘ruststand’ en heeft niet veel plantenvoeding nodig, omdat hij de meeste voedingsstoffen uit de aarde haalt. Geef de Calathea regelmatig kleine hoeveelheden water, zodra de bodem droog aanvoelt. Let wel op dat er onder in de pot geen laag water komt te staan.

Graslelie

De Graslelie is een makkelijke, luchtzuiverende plant die ook een zeer geschikte kamerplant is voor in de donkere herfst- en wintermaanden. De plant is populair omdat hij zich snel aanpast aan zijn omgeving en je hem dus op verschillende plekken neer kunt zetten. Alleen bij teveel, direct zonlicht worden de bladeren al snel bruin, dus zorg ervoor dat de plant in de (half)schaduw staat.

In de winter is één keer per week water geven al ruim voldoende voor deze plant. De wortels van de graslelie zijn namelijk dik en vlezig en houden veel vocht vast waardoor de plant dus ook prima een tijdje zonder vers water kan. Het bemesten van deze plant is gedurende de winter niet nodig wanneer de plant op een koele plek staat.

Drakenbloedboom

De Drakenbloedboom (Dracaena draco) heeft zijn naam te danken aan de stekelige bladeren die naar boven groeien. De drakenbloedboom is een plant die het goed doet bij weinig dag- en zonlicht, maar heeft wel regelmatig water nodig. Geef de plant water zodra de bodem droog aanvoelt, maar let op dat er onderin de pot geen laagje water komt te staan. Bij teveel water kan er namelijk wortelrot optreden, dus zorg ervoor dat de grond het vocht goed kan absorberen.

In de herfst- en wintermaanden is extra plantenvoeding voor de Drakenbloedboom niet nodig.

Philodendron

De Philodendron is een makkelijke, sterke kamerplant met luchtzuiverende werking. De Philodendron doet het goed op een plek met veel schaduw. Bij teveel, direct zonlicht kunnen de bladeren van de Philondendron ‘verbranden’.

De plant houdt ervan om in een licht vochtige grond te staan, maar verbruikt in het algemeen maar weinig water. Geef de plant dus pas water zodra de bodem droog aan begint te voelen.

Bekijk deze video om inspiratie op te doen voor handige kamerplanten die het prima doen in donkere ruimtes!


 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten