Nieuws
5 jul. 2019

Japanse wijnbes in de moestuin

Misschien heb je er wel eens van gehoord en misschien ook helemaal niet: de Japanse wijnbes. Een heerlijk, klein, zoet besje dat lijkt op een braam of framboos. Dat is niet zo gek, want ze zijn familie van elkaar.

Zelf heb ik al meer dan 15 jaar een Japanse wijnbes in de tuin staan die nu onderdeel is geworden van de moestuin. Het is zo’n makkelijke plant en heeft zo’n lekkere vruchten dat ik iedereen deze struik zou aanraden. Hieronder geef ik je een aantal tips en weetjes over de Japanse wijnbes.

Standplaats

Plant de kleine plantjes/scheuten die je aanschaft in het tuincentrum uit op een plek waar de struik omhoog kan groeien en waar het lekker warm is. Deze plant groeit het beste op zand/humeuze grond, dus op hele zware kleigrond zal de struik het een stuk minder goed doen. Maar het is het proberen waard natuurlijk. De beste periode om deze plant uit te planten is voordat het gaat vriezen en voor maart.

Bloemen

In de maanden mei en juni maakt de struik bloemetjes aan, die heel klein en wit zijn. Het wemelt er dan van de hommels en bijen. Ook de geur ruik je al zo sterk, heerlijk vind ik het.

Verzorging

De struik heeft helemaal geen verzorging nodig qua voeding. Je moeten de struik wel af en toe begeleiden.

Begeleiden

Vergeet de sprieten niet te begeleiden, want de struik groeit namelijk erg snel voor één seizoen. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met de braam en de framboos. Span een graad langs de wand waar je de struik uit hebt geplant en zorg ervoor dat de scheuten hier tussendoor groeien. Zo houd je hem in toom en kun je later veel beter oogsten.

Oogsten

De beste oogstmaanden zijn de maanden juli en augustus. Let bij het oogsten op voor de stekeltjes aan de stelen, want deze zijn heel erg klein en heel erg vervelend als je ze in je vingers krijgt. Zodra de gehele struik leeg is, is het tijd om te snoeien.

Snoeien

Snoeien doe je in de maand oktober/november. Je merkt dan heel erg duidelijk dat hij er klaar voor is. Al het blad is uitgevallen en je ziet dat de scheuten die dit jaar vruchten hebben gekregen, bruin zijn geworden. Deze snoei je dan ook geheel tot de grond weg. De groene nieuwe scheuten laat je staan, want deze geven namelijk volgend jaar weer oogst en zo gaat het ieder jaar opnieuw.

Groet

Floor

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin