Het is nu wel echt herfst, bladeren vallen en het wordt kouder, donkerder en natter. Er komen steeds meer lege plekken in de moestuin. Nog even en er is niet veel meer te oogsten dan wat winterprei, boerenkool en spruiten. Maar dit jaar hebben we voor het eerst ook nog een bak vol eetbare blaadjes. Ik schreef al eens iets over dezelfde soort blaadjes die je in de lente en zomer kunt zaaien.
Maar ook in de herfst/winter kun je dus zoiets doen. Je kunt deze saladegroenten per soort in rijtjes zaaien, maar zelf heb ik ze breed werpig in een verhoogde bak gezaaid. Ik noem het een saladebak maar het wordt ook wel polycultuur genoemd. Voorwaarde voor de herfst- en winterteelt is dat je wel op tijd begint met zaaien, zodat de zaden in de nog warme grond kunnen kiemen en de plantjes groot genoeg zijn wanneer het echt kouder wordt. En uiteraard kies je soorten en rassen die goed tegen kou kunnen.
Tot slot dan nog 1 foto, die maakte ik afgelopen weekend (op 27 oktober, samen met de foto bovenaan deze pagina). Ondanks 2 keer per week oogsten groeien de plantjes in de bak stevig door. Het is een kleurige bak vol heerlijke blaadjes geworden. Na de oogst mengen we ze vaak met een kropje sla die we nog uit de kas kunnen oogsten. Maar ik maak er ook heel leuke en lekkere voorgerechtjes mee. En we hebben er ook een keer blaadjes uit geoogst voor een stamppotje, ook lekker.
En hoe dit afloopt? Ik durf het niet te zeggen. Want zoals gezegd is dit de eerste keer dat we een saladebak in deze tijd van het jaar hebben gemaakt. Ik hoop dat het nog even duurt voor de vorst komt want dan kunnen we er waarschijnlijk nog flink uit oogsten. En door de iets hogere temperatuur in de bak (plus de zonnige en beschutte standplaats) kan het ook nog zo zijn dat de plantjes niet direct dood gaan bij wat nachtvorst; in principe hebben we soorten gekozen die zeker wel wat kou kunnen verdragen.
Maar zelfs als het volgende maand gaat sneeuwen of ijzelen en een deel van de plantjes het begeeft hebben we er al zoveel oogst en plezier van gehad dat we het nu al een succes kunnen noemen!
p.s.: wij hebben dus in een verhoogde bak gezaaid maar je kunt er natuurlijk ook een grote pot voor gebruiken (die kun je dan zelfs ook nog een beetje beschut en droog zetten bij storm, vorst of sneeuw). En het is wellicht ook een leuk idee voor onder glas of in een tunneltje. En in ieder geval is het zeer de moeite waard om er volgend jaar in september een plekje in je tuin voor vrij te houden/maken.
Moestuingroetjes,
Diana
Lees ook: Zaden oogsten van fruit en kruiden