Tips
foto-3-vlierbloesem-close-up-1463991407.jpg
14 mei 2024

Gratis vlierbloesem oogsten

Ben je gek op de vlierbloesemsiroop van de Ikea? Wist je dat je dit ook zelf kunt maken? In deze blog duiken we dieper in hoe je vlierbesbloesem oogst en welke heerlijke creaties je ermee kunt maken.

Hoe ziet een vlierbesstruik eruit?

Een vlierbesstruik is een vrij herkenbare plant. Het is meestal tussen de 3 en 6 meter hoog en heeft een schors die grijs-bruin van kleur is met veel knobbels. De bladeren zijn samengesteld en bestaan uit 5-7 afzonderlijke, donkergroene bladeren die tegenover elkaar aan de tak zitten. De bloemen zijn crèmekleurig en groeien in grote trossen, terwijl de bessen zwart of donkerpaars zijn als ze rijp zijn. Een belangrijk kenmerk om op te letten is de geur - de bloemen hebben een sterke, zoete geur die vaak wordt beschreven als 'muscat'. Als je niet zeker bent van de identificatie, is het beter om veilig te zijn en niet te oogsten.

Hoe oogst je vlierbesbloesem?

  1. Zoek een vlierbesstruik: Deze struiken hebben grote, platte bloemschermen met veel kleine witte of crème bloemen.
  2. Kies de juiste tijd: Het is het beste om vlierbloesem in de late lente of vroege zomer te oogsten, wanneer de bloemen volledig open zijn en ze op hun geurigst zijn.
  3. Oogst voorzichtig: Gebruik een schaar of snoeischaar om de bloemschermen van de struik te knippen. Probeer alleen de bloemschermen te nemen die volledig in bloei staan en laat degenen die nog niet helemaal open zijn.
  4. Bereid je oogst voor: Schud de bloemschermen zachtjes uit om eventuele insecten te verwijderen en snijd de dikke stelen eraf. Je wilt vooral de bloemen, dus probeer zoveel mogelijk van de groene stelen te verwijderen.
  5. Gebruik of bewaar: Vlierbloesem moet vrij snel na het oogsten worden gebruikt. Als je ze niet meteen kunt gebruiken, kun je proberen ze te drogen door ze op een warme, droge plaats te leggen.

Onthoud altijd dat je alleen vlierbloesem kunt oogsten van plaatsen waarvan je zeker weet dat ze niet zijn bespoten met pesticiden en waar je toestemming hebt om te oogsten.

Wat kun je maken met vlierbesbloesem?

Je kunt een heleboel heerlijke dingen maken met vlierbloesem! Een van de meest populaire is vlierbloesemsiroop, die je kunt gebruiken om limonade of cocktails te maken. Je kunt ook vlierbloesemthee maken, die zeer aromatisch en ontspannend is. Vlierbloesembeignets zijn ook een leuke traktatie - dit zijn de bloemschermen gedoopt in pannenkoekenbeslag en dan gefrituurd. En laten we vlierbloesemchampagne niet vergeten, een licht sprankelende drank perfect voor zomerse dagen. Elk van deze recepten begint met het verzamelen van je vlierbloesem en het voorzichtig verwijderen van de bloemen van de stelen.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin