Inspiratie
1 mei 2018

De primula: verrassend modern

De primula, welke ook wel de sleutelbloem wordt genoemd, staat bekend als een gezellige voorjaarsbloeier voor zowel binnen als buiten. Deze plant geeft je woonkamer, met haar verschillende bloemen in bonte kleuren en stevige groene blaadjes, nog meer van het vrolijke voorjaarsgevoel. De officiële naam van de primula is ‘Primula obconica’. De primula is niet alleen geschikt voor een plekje in je woonkamer, maar staat ook erg vrolijk in leuke potjes op je terras of balkon. De primula voor buiten wordt ook wel de ‘Primula aucalis’ genoemd.

Kleuren

De primula komt voor in verschillende kleuren, zoals roze, rood, wit, paars, lila, geel en blauw. Naarmate de bloemen van de primula ouder worden, kunnen de kleuren van de donkerder en intenser worden, wat samen met de nieuwe lichte bloemen voor een prachtig effect kan zorgen.

Verzorging van de primula

Zorg dat je de plant op een lichte plek zet, maar niet in het directe zonlicht. Verder staat de primula graag op een redelijk koele plek en bloeit hij het beste bij temperaturen van 12 tot 15 graden. Geef de primula regelmatig water en zorg dat de potkluit nooit uitdroogt. Kijk uit met teveel water, want van wateroverlast wordt de primula niet blij. Verwijder altijd de uitgebloeide bloemetjes, aangezien dit de aanmaak van nieuwe bloemen zal stimuleren. Wanneer de plant is uitgebloeid, kan hij buiten in de tuin in de volle grond worden uitgeplant, en zal deze na zo’n twee maanden weer opnieuw beginnen te bloeien!

Leuk om te weten

  • De naam Primula is afgeleid van primus (eerste), omdat de primula een van de eerste bloeiers van het jaar is. Daarom staat deze plant ook symbool voor hoop, groei en voor een nieuw begin.
  • De naam Sleutelbloem is vernoemd naar een legende waarin een hemelpoortbewaker zijn sleutelbos met gouden sleutels liet vallen. Op de plaats waar de sleutels terecht waren gekomen, begon een opvallende plant met goudgele bloemen te bloeien, de primula. Sindsdien kreeg deze plant de naam Sleutelbloem.
  • Wilde Primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, waarvan al zo’n vijftien soorten in de Europese Alpen. Gele primula’s komen veel voor in het laagland, omdat bijen de bloemen hier bestuiven. In hooggelegen gebieden zie je juist vlinders die de plant bestuiven en daarmee zorgen voor witte, roze, blauwe of violette bloemen.

Heb jij deze prachtige voorjaarsbloeier al in je woonkamer of tuin staan?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten