BLOG
1-pompoen-floor
15 sep. 2016

De kortere dagen komen eraan!

Je merkt echt dat de dagen “korter” aan het worden zijn. Als het zonnetje weg is wordt het ook meteen een stuk kouder. We hebben weer een record gehaald afgelopen week met ontzettende hoge temperaturen in de maand september. Wie had dat ooit gedacht? Nou het verbaast me niks moet ik bekennen. We hebben een hele natte, koude voorjaar gehad en de zomer start gewoon wat later en eindigt dus ook wat later. Het klimaat is gewoon heel erg aan het veranderen.

 

 

Vruchten rijpen 
 

Ook aan de planten in de tuin ga je het merken dat er minder zonuren zijn en dat het ‘s nachts weer kouder wordt. Vooral bij de vruchtgroente. Het kleuren van de vruchten duurt een stuk langer dan als er een lekker warm zonnetje op staat. Als je merkt dat er helemaal geen verkleuring meer komt in de vruchten, dit zal tot eind september wel goed zitten, maar erna ik het op een gegeven moment tijd om alle onrijpe vruchten te plukken en deze bij juist rijpe groente te leggen. Vooral lekker naast een rijpe banaan dat doet het altijd goed. Door de warmte in de keuken en het rijpe fruit eromheen rijpt jouw vrucht dan binnen gewoon verder totdat je het gewoon kan eten.

 

 

Neusrot 
 

Helaas komt het wel veel voor in deze tijd van het jaar dat er neusrot kan ontstaan bij je tomaten of paprika planten. Dit is geen ziekte, maar heeft meer met de wateropname van de plant te maken. Eigenlijk begint het al bij, is de plant niet te vroeg gezaaid? Zijn daardoor de wortels wel sterk genoeg? Kunnen de wortels wel voldoende water opnemen per dag? Want zonder water geen vruchten. Als de plant geen goed wortelstelsel heeft en dus het vocht niet goed op kan slaan, gaat hij het vocht ergens anders zoeken. De plant neemt vocht uit de vruchten weg, waardoor er een verstoring ontstaat in de cellen van de vrucht. Hierdoor kan de vrucht gaan rotten en kan de vrucht niet meer eten en ben je al te laat. Een geruststelling is dat de planten het niet aan elkaar over kunnen dragen. Gelukkig maar.

 

Spinazie
 

Ik heb ook nog spinazie staan wat ik heel erg bijzonder vind trouwens. En mijn spinazie heeft nog nooit zo lang in een seizoen gestaan. Ik heb het gezaaid in mei ik kan nu nog steeds van deze plant eten. Een echt aanrader is dan ook de Nieuw-Zeelandse spinazie. Dit worden een soort mini plantjes. Je eet niet enkel het blad, nee het is echt een plant waar je alle bladeren van kan eten. Ook moet ik zeggen dat ik het blad van de Nieuw-Zeelandse spinazie lekker knapperig vind. In een salade doet dat het altijd goed, een beetje bite in het eten. Mmm.

 



Wintergroente
 

Wat er ook aan gaat komen zijn de wintergroente die over een maand geoogst kunnen gaan worden. In mijn moestuin heb ik voor dit jaar veel meer wintergroente gezaaid, zodat er in de winter ook nog wat groen te zien is en niet enkel een kale vlakte. Ik heb onder andere andijvie, pastinaak, schorseneren, boerenkool, venkel, bieten en wortels. Ook ga ik dit jaar mijn tuinbonen in de winter zaaien waardoor ik in het voorjaar veel minder last heb van luizen. De luizen komen namelijk pas op de planten af als de temperaturen stijgen. Als je dit dus voor bent heb je veel minder last van zwarte bonenluis.

 

Slakken
 

Wat ook heel erg vervelend is, omdat het weer een stuk vochtiger gaat worden in de tuin, dat de bergen aan slakken je moestuin weer gaan betreden. Helaas is iedere slak anders en werkt er voor iedere slak een andere manier om ze uit jouw tuin te houden. Ik heb al eerder een aantal tips gegeven om deze slakken weg te houden: hieronder nogmaals:

 

> De schillen van pistachenootjes rondom de plantjes leggen, door de puntige en scherpe randjes kunnen de slakken daar niet overheen.

 

> Kapotte schelpjes, deze zijn erg scherp en daar kunnen de slakken niet overheen glijden, helaas zijn er best wat slakken die wel deze puntjes trotseren dus dan toch maar 1 van de andere opties uit het lijstje proberen.

 

> Kapotte eierschalen, ook deze zijn weer scherp en hebben een onhandige vorm om er overheen te komen. Ook deze optie werkt helaas niet bij iedereen.

 

> Schuurpapier op de grond leggen daar houden ze ook niet van.

 

> Een bakje van glas ingraven met donker bier erin, de slakken komen op de geur van gist af, als ze daar dan even een stop maken om wat te drinken vallen ze erin en komen er niet meer uit, iedere dag het glas dan even legen.

 

> Oost Indische kers naast de planten zetten die getroffen zijn door de slakken. Daar houden de slakken niet van.

 

> Een koperdraad spannen, hier gaan de slakken niet overheen.

 

> Pokon Cacaodoppen strooien onder de planten waar ze alles opvreten!

 

> Pluk een aantal scheuten van de tomaten plant en leg deze rondom de plantjes waar de slakken het meeste komen. Door de geur van de tomaten scheuten blijven de slakken weg bij dit plantje :)

 

Hoe gaat het bij jou in de moestuin? Ik ben erg benieuwd :)

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin