Mijn tuin is nu, op wat wintergroente na, zo goed als leeg. Er staan enkel nog wat pastinaken, wortels, bieten, schorseneren, andijvie, radicchio en boerenkool in! Dit is toch nog wel wat, maar er is niet zoveel meer te doen in de tuin. Qua opruimen hoef ik alleen af en toe de bladeren weg te halen, zoals ik in mijn vorige blog al beschreef. Verder begin ik pas weer in februari met het echte werk. Nu is het dus een goede periode om eens terug te kijken op afgelopen jaar. Ik ben ook dit jaar weer tegen wat dingen aangelopen in de moestuin. Hier ontkom je niet aan en het leuke hiervan is dat je hier zoveel van kunt leren. Een plan maken en alles helemaal uitdenken is nooit verkeerd, maar ik kan je vertellen dat het altijd anders loopt ;) Net zoals dit jaar…
Ieder jaar is het raak: ik weet niet hoe het gebeurt, maar ieder jaar zijn er weer zaden die niet opkomen. Dit kan aan veel dingen liggen, bijvoorbeeld dat de zaden zijn over de datum en zijn dus zo zwak geworden dat er geen plantje meer uit voortkomt. Het kan ook aan de temperaturen liggen. Dit was bijvoorbeeld het geval bij mijn stokslabonen. De opbrengst dit jaar is helaas ontzettend laag. Dit komt vooral omdat het een ontzettend nat en koud voorjaar is geweest. Bonen kiemen namelijk niet bij te lage temperaturen (grondtemperatuur lager dan 10 graden en de temperatuur boven de grond van ongeveer 15 graden) en al helemaal niet als ze constant in de natte grond liggen. Je boontjes in bakjes binnen of in een serre voorzaaien, zodat het al volle, sterke plantjes zijn als ze de grond in gaan, kan in dat geval een goede tip zijn. Na de 2de keer opnieuw proberen in volle grond (wat niet wilde lukken), heb ik ze dus binnen gezaaid. Dit ging dan ook veel beter, maar toen kwam het volgende probleem: slakken.
Het was echt het jaar van de slakken. Helaas waren ze niet weg te krijgen uit de tuin bij heel veel mensen, maar waarom was dat eigenlijk? Door de zachte winter van vorig jaar zijn alle slakkeneitjes blijven leven. Vandaar dat er veel meer slakken waren dit jaar. Het is dus hopen op een strenge winter of…. heb je toevallig kippen? Dan heb jij geluk! Laat in het voorjaar jouw kippetjes rondlopen op jouw stuk moestuin. Ze zullen niet alleen de slakkeneitjes opeten maar ook de onkruidzaden die boven komen. Dit is de reden dat kippen op mijn verlanglijstje staan, zodra ik een eigen huis heb!
Dit jaar had ik heel veel soorten tomaten staan. Ik hou van tomaten: van de smaak, hoe ze eruitzien, maar ook vooral van het groeiproces. De groei van zo’n klein minizaadje naar een superplant met rode vruchten waar je heel veel lekkers mee kan bereiden, is heel bijzonder. Helaas hebben ook deze mooie vruchten vijanden. Ik heb het nooit eerder gehad, maar dit jaar dus wel: de tomatenziekte, tomatenfytoftora. Door de vele regen van afgelopen zomer is deze ziekte niet alleen bij mij in de tuin voorgekomen, maar ook bij andere mensen. Wat is dit? Dit is een schimmel die zich door de waaiende wind verspreid en op natte bladeren blijft hangen. Als de bladeren dan ook nog een paar uur nat blijven (door de vele regenval), kan de plant besmet raken. Helaas kan het ook zijn dat deze schimmel in de grond zit, waardoor het minstens 3 jaar kan blijven zitten. Door opspattend water kan de schimmel zich dan verspreiden. Wat kun je hiertegen doen, zodat het volgend jaar niet weer gebeurt? Dit is heel lastig. Het makkelijkste is natuurlijk om de tomaten in de kas te kweken, maar ook buiten in volle grond kun je een afdakje maken. Als je merkt dat het lang achter elkaar blijft regenen dan is dit wel een goede oplossing. Zo zullen de planten minder gevoelig zijn voor de schimmel omdat de bladeren niet nat kunnen worden. Maar laten we voor volgend jaar gewoon hopen op een lekkere, warme, zonnige zomer, zodat deze schimmel geen schijn van kans meer heeft.
Hoe is het bij jullie in de tuin op het moment? En waar ben jij dit afgelopen jaar tegenaan gelopen? Ik ben erg benieuwd: deel je dit met mij?!
Groetjes,
Floor – Floors Moestuin