Inspiratie
doperwten
12 jan. 2018

Groenten binnen kweken

Heb je geen enorme moestuin tot je beschikking maar wil je graag eens proberen of moestuinieren iets voor jou is? Begin dan met het kweken van groenten in huis! Er zijn een aantal groenten die het binnen prima doen en aangezien het voor veel groenten nu toch nog veel te koud is buiten, kun je ook alvast beginnen met het voorzaaien van groenten.

Als het straks warm genoeg is en de vorst voorbij is, kun je je gekweekte stekjes naar de moestuin buiten verplaatsen zodat ze daar verder kunnen groeien.

Welke groenten kan ik binnen kweken?

Bijna alle groenten kun je in eerste instantie binnen kweken. Zodra het plantje te groot wordt, zet je deze in een grotere pot of plant je deze in je moestuin.

Groenten die je prima binnen kunt kweken (en dus niet naar buiten hoeft te verplaatsen) zijn bijvoorbeeld pepers, verschillende soorten sla, tomaten, aubergine, paprika en citroenplantjes. Ook kun je vrijwel alle soorten kruiden binnen kweken.

Groenten binnen kweken: lichte plek en veel water

Je wilt natuurlijk dat je zaadjes zo snel mogelijk uitgroeien tot mooie, sterke plantjes. Geef ze daarom genoeg water, zodat de bodem altijd licht vochtig blijft. Ook de plek waar je jouw kweekpotjes neerzet, draagt bij aan een snellere groei. Niet voor niets kiezen veel moestuinierders ervoor hun kweekpotjes op de vensterbank te zetten: jonge plantjes houden namelijk van veel daglicht. Kies dus voor een lichte, zonnige plek zodat jouw plantjes sterk en gezond blijven.

Zie je de eerste groene sprietjes uit jouw zaadje verschijnen? Draai je kweekpotje dan om de dag een paar centimeter. Zo voorkom je dat de plantjes richting het licht groeien en zorg je ervoor dat je plantjes mooi recht groeien.

moestuin-cta

Kweken op water

Kweken op water in plaats van in aarde, is iets wat je tegenwoordig steeds vaker ziet. Het wordt ook wel ‘hydrocultuur’ genoemd. Het wordt gebruikt voor kamerplanten, maar ook voor het kweken van groenten in de kas zoals sla, tomaat en witlof. Doordat je je groenten op water kweekt, kun je makkelijk voedingsstoffen doseren en toevoegen.

De groenten die je op water laat groeien, hebben andere soort wortels dan wanneer ze in aarde groeien. Water bevat minder zuurstof dan potgrond, dus ontwikkelt het plantje wortels die minder vertakt zijn en voldoende zuurstof kunnen opnemen.

Wist je dat er speciale plantenbakken zijn voor het kweken van groenten op water? Het onderste gedeelte van de bak is gevuld met water, waar de voedingsstoffen zich bevinden. Het bovenste gedeelte is gevuld met bruine kleikorrels waarin de wortels groeien, zodat ze zuurstof kunnen opnemen uit de lucht.

De plantenbak is ook voorzien van een waterstandmeter die precies aangeeft wanneer je extra water toe moet voegen. Het voordeel van hydrocultuur is dat het een stuk minder werk vereist dan kweken in potgrond. Perfect dus als je niet zulke groene vingers hebt!

Tip: verticaal moestuinieren

Je kunt je kweekpotjes natuurlijk bij elkaar zetten in de vensterbank, maar als je echt iets origineels wilt maken van jouw moestuin, is een verticale moestuin misschien wel iets voor jou. Een raamtuin neemt niet alleen weinig ruimte in, het ziet er ook nog eens leuk uit.

Er zijn zelfs systemen te kopen die je plantjes automatisch van water voorzien. Je kunt ook zelf een raamtuin maken door bakjes met haakjes boven elkaar op te hangen aan een touw of rek.

Welke groenten ga jij binnen kweken? Deel het met ons in de reacties!
 


 

Afbeelding: Diana's mooie moestuin
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin