BLOG
diana-foto-5-zoete-aardappel-oogst
17 okt. 2019

Zoete aardappelen deel 2: De oogst

Dit voorjaar schreef ik een blog over het stekken van zoete aardappelen. Ik beloofde onderaan dat blog om later te vertellen hoe de teelt en oogst is verlopen.

Het begin

Het was geen gemakkelijke start voor de zoete aardappelen, want het was in het voorjaar nog lang koud. Ik heb de gewortelde stekken pas aan het eind van mei uitgeplant omdat de nachttemperatuur tot die tijd steeds dichtbij het vriespunt lag.

Zo heb ik ze geteeld

Ik heb de zoete aardappelen in 2 speciekuipen geteeld, per speciekuip van 60 liter heb ik 3 stekken geplant. Als grondmengsel heb gelijke delen tuingrond en potgrond gemengd. De grond uit de tuin is hier kleigrond en dat is van nature voedzaam en vochtvasthoudend. De potgrond is luchtiger, mengt daardoor prettig met de vastere tuingrond en het geeft voor de eerste 6 weken voldoende voeding. Tot slot heb ik ook wat vermiculiet door de grond gemengd. Ik gebruikte er hetzelfde vermiculiet voor waar de zoete aardappelen hun stekken in vormden. Vermiculiet kan vocht vasthouden in natte periodes en dat vocht weer afstaan in droge perioden.

Achteraf was ik erg blij met dit grondmengsel want de zomer was warm en vooral erg droog. Ik heb geprobeerd om regelmatig water te geven maar iedereen die een moestuin heeft weet dat het in de zomer zo druk kan zijn met het verzorgen, oogsten en verwerken van alle groenten, fruit en kruiden in de tuin, dat het water geven er ook wel eens bij in kan schieten.


Goede omstandigheden

De twee speciekuipen, met drie zoete aardappelstekken per kuip, heb ik voor de kas gezet. Daar stonden ze in de volle zon, beschut en met wat extra warmte van de kas in de rug. Ik heb 4 weken na het uitplanten wat organische moestuinvoeding gegeven. En ik heb in juli nog wat kalimest gegeven, want kali zorgt onder andere voor de groei van knollen en bollen. Het wordt daarom ook wel gegeven aan aardappelen, bieten, uien, etc. Een voeding die veel stikstof bevat is minder geschikt, omdat dat voor veel blad zorgt en dat gaat ten koste van de groei van de zoete aardappelen.

Een flinke groeispurt

In juli heb ik wat stokken in een wigwam-vorm in de potten gestoken, omdat de stengels en bladeren toen al flink lang en groot werden. Ze maakte zo een leuke plant in een pot. Ik heb zelfs van mensen gehoord en op foto’s gezien dat zoete aardappelplanten bloeiden (dat is afhankelijk van het ras, maar ook van de omstandigheden). Uiteindelijk is de zoete aardappel familie van de wind (haar Latijnse naam is Ipomoea batatas) en dat verklaart ook gelijk haar groeikracht en neiging om te kruipen of te klimmen/slingeren.

Tip: Het blad van zoete aardappelen is trouwens ook eetbaar. Gestoofd in een lekkere curry bijvoorbeeld.

Tijd om te oogsten

Op de bovenstaande foto zie je hoe de planten er in oktober uitzagen. Het blad begon geel te worden. De dagen worden natuurlijk steeds korter/donkerder en de nachten worden kouder. De zoete aardappelen moeten voor de eerste nachtvorst geoogst worden. Ik vond dit een mooi moment om ze te gaan oogsten. Ook al hadden ze wellicht nog een paar weken kunnen blijven staan, maar ik geef het toe; ik was gewoon nieuwsgierig.

Ik heb eerst alle stengels en bladeren naar één kant geduwd en gelukkig zag ik in ieder geval één zoete aardappelknol! Vervolgens heb ik alle stengels afgeknipt, dat maakte het oogsten wat makkelijker. Opvallend was dat de zoete aardappelen vrij diep in de pot/grond zaten. Dieper dan bij gewone aardappelen het geval is. Door de luchtige structuur van het grondmengsel kon ik de zoete aardappelen, zonder ze te beschadigen, oogsten.

De opbrengst

Hieronder zie je de oogst uit 2 speciekuipen. Ik was zeker niet ontevreden. Er zitten een aantal mooie grote knollen tussen en bij elkaar is het bijna vier kilo oogst. Je kunt zien dat het drie verschillende rassen zijn. Ik had de zoete aardappelen waarvan ik de stekken nam gekocht in een supermarkt, in een toko en bij een marktkraam.

Verschillende rassen

De oranje zoete aardappel heeft het beter gedaan dan de paarse. Dat ligt zeker niet aan de kleur, maar wel aan het ras. In dit geval is dat ras waarschijnlijk gewoon minder geschikt voor de teelt in Nederland (de meeste consumptie zoete aardappelen worden geïmporteerd). Maar ik heb zeker ook wel van paarse rassen gehoord die het juist heel goed doen hoor. Nu de teelt van zoete aardappelen iets bekender wordt, zie je dat pootgoed van geschikte rassen wat makkelijker verkrijgbaar wordt en er ook wat meer keus is.

Nieuwe stekken

Ik zou natuurlijk zelf ook één goede grote zoete aardappel van de opbrengst op kunnen offeren en daar binnen enkele weken weer stekken van kunnen gaan nemen. Ik had zelfs stekken kunnen nemen van de stengels die ik voor de oogst afknipte. Maar volgend jaar wil ik eens een bewezen ras gaan telen en pootgoed of gewortelde stekken kopen, want dat wil ik ook eens proberen en dan vergelijken met de ervaring van dit jaar. Google vooral eens op ‘Zoete aardappel pootgoed’ en je vindt ondertussen flink wat aanbieders van geschikte rassen.

En misschien teel ik ze dan in een speciekuip maar ook een paar in een verhoogde bak. Voor alle duidelijkheid; ik ben er heel tevreden over hoor! Maar ik zou het verschil wel eens willen ervaren tussen de teelt in pot en de teelt in een verhoogde bak waar een plant wellicht toch iets meer zelfvoorzienend is en zelf op zoek kan gaan naar vocht en voeding. En dan kijken of er verschillen zijn in groei en opbrengst. Het is leuk om met zo’n relatief nieuwe groenteteelt (in Nederland) te experimenteren met rassen, standplaats, verzorging, etc.

Koken met de zoete aardappelen

Hoe dan ook, de eerste zoete aardappelen zijn hier ondertussen al gegeten en ze waren heerlijk. De eerste keer aten we ze in een soep en we hebben ze ook al een keer geroosterd uit de oven gegeten. De rest van de zoete aardappelen liggen in een jute zak in de schuur. Daar bewaar je ze, volgens informatie die ik op internet heb gevonden, het best. Hier is het namelijk koel en donker.

Het was een leuk experiment en zeker voor herhaling vatbaar!

Moestuingroetjes,

Diana

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin