BLOG
foto-5-tomaten-overzicht-diana
28 feb. 2016

Zaaien en zaailingen

Nog heel even laten zien hoe de zaailingen van pepers, paprika’s en aubergines er nu bij staan.

 


 

 

Goed hè? En nu er eenmaal een derde (en soms ook al vierde) blaadje is, zullen er vrij snel nog meer komen. Want door de nieuwe blaadjes kan er makkelijker (en meer) voedingsstoffen worden opgenomen, en daardoor groeien er weer meer worteltjes en blaadjes en daardoor kan er weer meer voedingsstoffen worden opgenomen, etc., etc..

 

 

Je kunt nu ook al het verschil gaan zien tussen paprika’s en aubergines, pepers hebben gladde groene blaadjes, aubergines hebben grijsgroene wollige blaadjes.

 

 

Zoals ik in een eerder blog al zei, de eerste 2 kiemblaadjes zien er hetzelfde uit maar zullen over een paar weken af vallen, zij hebben hun taak volbracht (zorgen dat de net gekiemde zaailingen voedingsstoffen op kunnen nemen en de zaailingen dus hun eerste echte blaadjes kunnen maken).

 

Misschien valt het mensen op dat ik in elk potje 3 zaailingen bij elkaar zet. Voor wie wil weten waarom, ik heb dat op mijn eigen website eens in woord en beeld uitgelegd: http://www.mooiemoestuin.nl/pepers-per-3/. Maar dat hoeft dus zeker niet hoor, het is een manier die ik zelf fijn vind, maar het is geen regel.

 

En dan komt nu het volgende; wat nu? De zaailingen gaan groeien maar deze pepers, paprika’s en aubergines mogen echt de eerste 8 weken nog niet naar de kas want ze kunnen geen vorst verdragen.

 

We zullen ze dus nog een flink lange tijd binnen moeten houden, tot er geen nachtvorst meer komt, en die datum valt rond 12 mei (IJsheiligen). Nu groeien paprika’s, pepers en aubergines ook weer niet zo snel hoor, ik verwacht dat de zaailingen rond mei zo’n 25 centimeter groot zijn, misschien een enkeling al met een bloempje.

 

Maar even rekenen vanaf ongeveer nu (want nu pas gaan de zaailingen echt de voeding uit de potgrond goed gebruiken), dan is rond eind april de voeding in de potgrond op (in potgrond zit voor ongeveer 6 tot 8 weken voeding, in het begin zal er iets minder worden gebruikt maar later juist wat meer). Ik kijk zelf gewoon altijd goed naar de zaailingen, als de blaadjes niet zo mooi groen meer zijn maar iets geel worden, dan is dat wel een teken dat de zaailingen wat voeding tekort komen. En kun je bedenken wat je wilt doen.

 

Je kunt er voor kiezen om voeding te geven, uit potjes, zakjes, vloeibaar, of wat dan ook. Doe daar alsjeblieft voorzichtig mee, de zaailingen lijken dan al zo sterk en groot maar bij een teveel aan voeding kunnen de zaailingen heel gemakkelijk teveel in één keer binnen krijgen en daardoor bezwijken (het ‘transportsysteem’ in worteltjes en vooral stengel gaat kapot en dat is niet meer te verhelpen). Een tekort aan voeding is niet fijn, maar een teveel aan voeding is dus flink erger. Een tekort aan voeding kun je verhelpen, en een zaailing gaat niet zomaar dood van te weinig voeding, dat duurt een paar weken en in die tijd kun je ingrijpen. Bij een teveel aan voeding kun je alleen nog maar proberen met overvloedig water het teveel aan voedingsstoffen uit te spoelen. Maar zelfs dat is vaak al te laat, kapot is kapot en dat kan in een paar uur gebeuren.

 

Oftewel, wees dus echt voorzichtig. Zelf geef ik er de voorkeur aan, als het nodig is en de voeding duidelijk op begint te raken, de zaailingen over te potten naar een nieuw potje (desnoods eenmaatje groter dan waar ze in stond) met wat verse potgrond. Of makkelijker; wat potgrond aanvullen bovenop de ‘oude’ grond tussen de zaailingen door. Alleen om die reden al vul ik de potjes met zaailingen niet totrand vol met potgrond (zoals je op de foto bovenaan deze pagina kunt zien, en dan gaat deze grond ook nog wel wat inzakken na een paar keer water geven). Op die manier krijgen de zaailingen ook weer wat voeding zonder dat je kunt overbemesten.

 

En zo redden de zaailingen het wel tot eind april. En eind april ga ik goed naar het weerbericht kijken en bedenken wanneer de zaailingen van pepers, paprika’s en aubergines naar de kas mogen. Als er nog vorst wordt verwacht, dan houd ik de zaailingen nog maar binnen, maar als dat niet zo is mogen ze naar de kas. In de koude kas kan de lucht net zo koud worden als buiten, maar als de zon genoeg heeft geschenen is de grond al flink opgewarmd, en daar hebben zaailingen in de avond en nacht profijt van (wanneer de lucht afkoelt maar de grond wat van haar warmte afstaat). Maar dat is allemaal zorg voor later, eerst maar zorgen dat deze zaailingen verder groeien, sterk worden, en gezond blijven.

 

Verder niets anders te doen dan het kijken naar deze zaailingen? Want het is wel leuk maar ook vrij nutteloos, ze zullen er helaas niet harder door groeien.

 

Nou, morgen is het maart, en dus kan er meer gezaaid gaan worden, zoals eenjarigen die wat langer nodig hebben om te kiemen en te groeien (snelkiemende en snelgroeiende eenjarigen zaai ik wat later, eind maart tot half april). Daarnaast gaan we deze week ook de eerste sla en andijvie zaaien, misschien al wat vroeg koolsoorten, het wordt hoog tijd om de box met zaden aan na te kijken wat er al kan en mag worden gezaaid.

 

 

Op de foto zie je de gekiemde zaden van rucola, 2 weken geleden in de koude kas gezaaid, ik hoop dat we er over een week of 4 al wat blaadjes van kunnen oogsten (al is dat natuurlijk ook altijd afhankelijk van het weer).

 

En eindelijk…… me zo lang moeten beheersen, maar nu kunnen dan toch echt de tomaten gezaaid gaan worden. Ik kan me nu al geweldig verheugen op alle soorten die ik hopelijk kan gaan oogsten. Om een beetje een idee te geven tot slot nog een overzichtsfoto van tomaten die ik 3 jaar geleden teelde, zo veel rassen, vormen, smaken en kleuren zijn er dus in de tomatenwereld!

 

 

Groetjes,

 

Diana
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin