BLOG
moestuin oogst
8 nov. 2017

November klusjes in de moestuin

Het is echt herfst en dat merk je aan alles als je buiten komt. De bladeren vliegen om je oren, het is koud, het regent veel en daarnaast is het al heel snel donker. Het is echt weer om lekker binnen te zitten en eens een goed boek te lezen, een nieuwe serie te starten of je alvast in te lezen voor het volgende moestuinseizoen. Je kunt nooit vroeg genoeg beginnen, vind je ook niet?!

Naast het binnen zitten, kun je in deze maand tussen de regenbuien door de tuin winterklaar maken, maar wat doen je dan allemaal?

Rabarber planten

Het is de ideale tijd om rabarber uit te planten in de volle grond. Rabarber groeit supergoed op een plek in de moestuin waar halfschaduw is. Het is dus een goede plant om wat kale plekken in de moestuin op te vullen. Rabarberplanten kunnen, als je ze goed verzorgt, af en toe oogst en de bloemen er in de bloeitijd uithaalt, zeker 10 tot 15 jaar oud worden. Na het uitplanten kun je het beste het eerste jaar geen rabarber oogsten. Laat de plant altijd eerst wat groter en sterker worden voordat je hem helemaal leeg plukt.

Planten snoeien

Het is rusttijd in de moestuin en dat betekent dat het een goede tijd is om de fruitstruiken en fruitbomen te snoeien. Iedere fruitstruik of fruitboom moet je op een andere manier snoeien, dus zoek dit vooraf altijd even op. Veel planten kun je het beste het eerste jaar niet snoeien, zodat deze eerst groter kunnen worden en daardoor later meer vruchten zullen geven. Denk hierbij aan de rode en de blauwe bes. Deze planten kun je het beste een jaar met rust laten na het uitplanten.

Dorre planten verwijderen

Ruim alle dorre planten op en let vooral op de planten waar inmiddels allemaal zaadpeulen aan hangen. De zaden kun je eventueel bewaren om in het voorjaar uit te zaaien over de tuin of je kunt er iemand anders blij mee maken. Mocht je alle dorre planten laten liggen, dan is de kans erg groot dat hier schimmels op ontstaan die later ook in de grond trekken. Ook kunnen alle zaden verdwalen in de tuin, waardoor je volgend jaar veel meer onkruid (plantjes op de verkeerde plek) vindt in de moestuin. Dit levert je uiteindelijk alleen maar meer werk op en dat wil je liever niet natuurlijk.

Bladeren in de tuin

Laat vooral alle bladeren lekker liggen in de moestuin. Veel mensen denken dat het blad onkruid veroorzaakt en harken de bladeren aan het einde van het jaar weg. Doe dit niet en laat het blad vooral lekker liggen tot maart volgend jaar. Je creëert hierdoor een extra overwinterplek voor veel beestjes in de moestuin. Denk bijvoorbeeld aan de egels, wormen, spinnen en heel veel andere bodemdieren. Onder het pak bladeren blijft het lekker warm, waardoor de beestjes in de grond ook nog wat langer actief blijven. Dit is dus ook beter voor de bodem. Het scheelt jou werk, je helpt de beestjes en je zorgt dat de bodem er beter van wordt.

Zaaien in de vensterbank

Niet alleen in de moestuin, maar ook binnen kun je gewoon nog wat doen. Probeer nog eens wat te zaaien. Denk bijvoorbeeld aan rucola of andere slasoorten. Het is superleuk om ook gewoon in de winter van je eigen gekweekte slasoorten te kunnen eten. Ik heb zelf groeilampen die mij deze donkere dagen een handje helpen. Mocht je zulke lampen niet hebben, zet de plantjes dan overdag op een zonnige, lichte plek en dan moet het nog wel lukken. Je moet het in ieder geval gewoon eens proberen. Wie niet waagt, wie niet wint.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Kruiden binnen kweken

 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin