Het is zover! Na heel lang wachten mag je je plantjes, die je binnen groot hebt laten worden, buiten uitplanten in de Pokon Moestuinbak of in de volle grond. Ook kan je nu in volle grond eigenlijk alles direct zaaien. Waarom is dit nu eigenlijk? Dat dit na deze data ( 11,12,13,14 en 15 mei) pas is? Heel simpel; de kans op nachtvorst is nu nog erg klein. Of terwijl: geheel veilig om de plantjes buiten te zetten. ‘IJsheiligen’: zo worden deze dagen ook wel genoemd. In het jaar 1000 is er door 5 heiligen een grens vastgelegd dat het vanaf deze datum het weer van kou naar warmte overgaat, en dus geen vorst meer voorkomt. Vandaar de naam “IJsheiligen”.
Met het uitplanten van je plantjes moet je wel op een aantal dingen letten, anders zijn je plantjes zo dood of opgegeten.
De tijd is rijp dat de aardbeien weer helemaal opkomen en veel bloemen gaan aanmaken. Alle bloemen die je ziet worden als het goed is allemaal aardbeitjes. Zorg ervoor dat je je oogst goed beschermt tegen vogels, maar niet helemaal dichtzet voor bijen. De bijen moeten er natuurlijk nog wel bij kunnen om je bloemen te bevruchten. Door een soort stolp of tunnel met kippengaas over je aardbeien te zetten kunnen de vogels er niet bij, maar de bijen wel. Super dus.
Ook slim om de bodem van de aardbeien te bedekken met stro. De aardbeien worden zwaar als ze gaan groeien en gaan op de grond liggen. Als je tussen de aardbeien en de grond niets legt rotten ze weg en dat zou toch zonde zijn. Bedek de grond dus met een dikke laag stro, zodat ze een zacht bedje hebben waar ze groot en rood kunnen worden. Als je de stro niet dik genoeg neerlegt, dunnetjes op zo’n manier dat je de bodem nog ziet, gaat het zaad wat tussen het stro zit schieten, en heb je dus heel snel veel onkruid. Bekleed de bodem dus met een dikke laag.
Ze zijn dol op klein jong blad en dus vooral op jouw plantjes die je net buiten hebt gezet. Het zijn vooral de naaktslakken die alles opeten, de slakken met een huisje doen vaak helemaal niks. Ik zorg altijd voor de zekerheid dat deze ook niet te bekennen zijn in de tuin, door ze lekker naar de buren te gooien ;). De slakken komen eigenlijk altijd met schemer tevoorschijn. Dus ‘s morgensvroeg of later op de dag is het moment om de slakken te vangen of eens te inspecteren hoeveel slakken nou eigenlijk jouw tuin terroriseren.
Wat kan je eigenlijk allemaal doen tegen slakken? Helaas werken onderstaande punten niet voor alle slakken, heb je nog een aanvulling, plaats deze hieronder bij de comments :)
> Strooi om je plantjes Pokon Cacaodoppen. Ververs ze als je ziet dat de doppen wat gaan verteren, het is een natuurlijk product dus deze vergaan op een gegeven moment.
> Bewaar je eierschillen en strooi de kapotte stukjes om je plantjes heen, door de scherpe randjes gaan de slakken hier niet overheen.
> Slakken vallen zetten door een glas in de grond te graven en deze te vullen met bier, de geur van gist vinden de slakken heerlijk en dus komen ze daar op af. Ze drinken van het bier uit het glas en verdrinken dan.
Bewaar wat je te veel hebt gezaaid en geef niet meteen alles weg. Wanneer je uitgeplante plantjes dood gaan en/of niet goed aanslaan, heb je nog wat achter de hand!
Vooral als je ze net hebt uitgeplant. Het is beter om de planten s ’avonds om de 2 dagen veel water te geven dan iedere dag een beetje. Het water heeft namelijk s’ nachts de tijd om in de grond te zakken en verdampt dan niet te snel door de warmte. Doordat het water dieper in de grond zit zullen de wortels ook dieper gaan en daar krijg je sterkere planten van. Geef je iedere dag maar een beetje water, dan krijg je oppervlakkige wortels en zijn je plantjes dus een stuk gevoeliger voor ziektes.
Heb je vragen over je plantjes stel ze :) Ik wil je er graag mee helpen.
Groetjes,
Floor - Floors Moestuin