Nieuws
floor-snack-komkommers-kweken-2
14 jun. 2019

Lekker snacken: de komkommer

De komkommer is een van de meest gegeten groenten in Nederland. Het is lekker in salades en als snack en zelfs kinderen eten het graag. Een komkommer bevat heel veel water, waardoor het ook nog eens dorstlessend werkt. Ik ben er gek op en daarom kweek ik het dan ook in de moestuin. Ik reserveer namelijk alleen maar plek in de moestuin voor gewassen die ik vaak eet, wat naar mijn idee geen gekke gedachte is. Want waarom zou je gewassen kweken die je niet lekker vindt?

De komkommers die je koopt in supermarkt of bij de groenteboer worden gekweekt in kassen. Hierin is het lekker warm en daar houden ze van. Maar wist je dat je ook snackkomkommers in de buitenlucht kunt kweken? Kies hiervoor het juiste ras, dat resistent is tegen ziekten en geschikt is voor het klimaat in Nederland.

Hieronder vind je een aantal handige weetjes als je komkommers wilt kweken;

 • Ze kunnen gekweekt worden in potten maar ook in de volle grond.
 • Ze groeien langs een rekwerk naar boven. Help ze wel een handje met klimmen, want ze hebben namelijk geen grijpertjes zoals bijvoorbeeld doperwtjes.
 • Opkweken kan binnen in potjes 3 weken voordat ze worden uitgeplant.
 • Plant de zaailingen pas uit als het buiten lekker warm is. Dit is ongeveer in de maand juni bij een temperatuur van 20-22 graden.

 • Meteen buiten zaaien kan ook, maar de oogstperiode is dan wel wat later dan wanneer je de komkommerplantjes eerst binnen opkweekt.
 • Plant of zaai ze op een plek waar veel zon komt.
 • Het zijn planten die veel water nodig hebben, dus voorkom dat de grond heel droog wordt en uitdroogt. Geef dus zeker in de zomermaanden veel water aan deze plant. Dit voorkomt ook de bittere smaak van de vruchten.
 • Groeien ze in een pot, giet het water dan op de schaal die onder de pot (met gaten) staat. Zo zullen de wortels dieper wortelen en is de plant een stuk sterker en minder gevoelig voor ziekten.
 • De plant heeft ook veel voeding nodig. In iedere oksel van de plant verschijnt namelijk een komkommer. Als je de eerste komkommers ziet verschijnen, geef de plant dan wat extra voeding. Dit kan speciale moestuinvoeding zijn.
 • Voorkom de bittere smaak bij komkommers door ze op tijd te oogsten en ze niet te groot te laten worden. De snackkomkommers kun je ze het beste oogsten als ze ca. 10 cm lang zijn.
 • Door vaak te oogsten, stimuleer je de plant om meer vruchten aan te maken.

Heel veel succes en vooral veel plezier met kweken.

Groetjes,

Floor

Lees ook deze blog van Floor: Moestuinplanten verzorgen

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin