Ik kreeg laatst een vraag van een lezer van de Pokon blog. De vraag was als volgt: “Naar aanleiding van jullie stukje tekst en filmpje over vermiculiet heb ik een vraag. Als ik het goed begrijp, heeft het voorzaaien in vermiculiet vooral voordelen. Mijn vraag is of het handig is om spruitgroente zoals broccolikers en alfalfa te laten groeien in vermiculiet. Hebben jullie hier ervaring mee?”
Ervaring heb ik zeker met zaaien in vermiculiet, maar dit geldt meer voor gewone zaden en niet voor kiemgroenten. Ik heb dus een test gedaan om te kijken wat het resultaat zou zijn.
Ik heb een kiemschaaltje gevuld met pure vermiculiet, waarbij ik de vermiculiet heb aangemaakt met water. Ik heb een gaasje in het schaaltje gedaan en daarop de waterkers zaden. Ik heb de zaden vochtig gemaakt met de plantenspuit en de kiemschaal afgesloten met vershoudfolie. Rondom de kiemschaal heb ik een elastiekje gedaan, zodat het vocht niet uit het kiemschaaltje glipt en dat het lekker warm blijft binnenin.
Hiervoor heb ik pure vermiculiet in een bakje aangemaakt met water. Ik heb hier een vers frambozenbakje uit de supermarkt voor gebruikt. Daarna heb ik de waterkers zaden op de vermiculiet gestrooid. Ik heb de zaden vochtig gemaakt met de plantenspuit en het bakje afgesloten met vershoudfolie. Rondom het bakje heb ik een elastiekje, zodat het vocht niet uit het bakje glipt en het lekker warm blijft binnenin.
Het ontkiemen van de beide manieren ging eigenlijk wel gelijk op. Het duurde zo’n 3 dagen tot je de zaadjes open zag breken en de eerste groene sprietjes boven zag komen. Na het ontkiemen moet het zaadje worteltjes gaan maken. Deze worteltjes moeten dan in aanraking komen met grondwater of in dit geval met de vermiculiet.
Voor test 1 (de kiemschaal) is het de normale gebruikswijze om onder in de schaal een laag water te doen. Als de zaden ontkiemd zijn, gaan de worteltjes zelf op zoek naar het water. In dit geval met de vermiculiet werkte dat helaas niet zoals met het water. De wortels raakte wel de bodem, maar het ontkiemen ging niet verder en de kiemgroenten zijn uiteindelijk gaan stinken en doodgegaan.
Voor test 2 ging het eigenlijk meteen al heel erg goed. Omdat de zaden direct contact hadden met de natte vermiculiet ging zowel het ontkiemen als het aanmaken van worteltjes goed. Op een gegeven moment raakten de eerste blaadjes het vershoudfolie en dan kun je het beste de folie verwijderen en de spruiten door laten groeien in de open lucht. Houd er wel goed rekening dat het water een stuk sneller verdampt en dat je dus wel af en toe wat water bij moet geven.
Test 2 heeft dus heel goed gewerkt en je kunt kiemgroenten dus goed laten groeien op vermiculiet.
Wist je al dat er ontzettend veel soorten kiemgroenten zijn? Hieronder vind je een hele lijst, waarvan je een aantal soorten waarschijnlijk niet zult kennen en ook niet in de winkel kunt kopen. Kweek ze daarom zelf en probeer alle smaken uit. Doe dit op water in een kiemschaal of op pure vermiculiet aangemaakt met water, want dit gaat allebei super!
Erwtasperge (asperge smakende kiem)
Greenpeez (peultjes kiem)
Alfalfa
Zonnebloem kiemen
Rode biet kiemen
Rodekool kiemen
Rosabi sprouts (roze gekleurde kiem)
Broccoli kiemen
Radijs kiemen
Rettich kiemen (groene radijs kiem)
Rode radijs kiemen
China rose kiemen (groen-paarse radijs kiem)
Garlic kiemen (knoflook smakende kiem)
Prei kiemen
Venkel kiemen
Adzuki (japanse sojaboon)
Kikkererwt kiemen
Linzen kiemen
Tarwekiemen
Mini taugé kiemen
Taugé kiemen
Wil je weten hoe je gewone zaden kunt zaaien in vermicliet? Kijk dan deze video. Ook schreef ik eerder een blog over het gebruiken van vermiculiet en wat volgens mij echt het voordeel hiervan is.
Succes en als jullie verder vragen hebben, stel ze gerust! Misschien ga ik het wel voor jullie testen.
Groetjes,
Floor – Floors Moestuin