BLOG
tijm-floor
6 mei 2016

Kruiden overpotten!

Wat een feest he, het is zo lekker weer buiten en het wordt alleen maar warmer zodat de plantjes steeds groter en groter groeien. In mijn eerdere blog over het zaaien in het kruidenbakje kan je zien hoe je dit doet met wat tips. Je kan vast niet wachten om uit je eigen kruidentuintje te kunnen eten. Als je dit wil dan moet je wel zorgen dat de plantjes op tijd worden overgepot naar goede potgrond waar genoeg voeding in zit.


 

In de meeste gevallen heb je lang moeten wachten totdat het setje helemaal volgroeid is. En helemaal omdat kruiden erom bekend staan dat dit vrij traag groeit is het dus goed om op tijd te starten met zaaien van kruiden. Het zaaien van kruiden kan eigenlijk het hele jaar door, omdat je binnen het heel goed warm kan krijgen en dus de zomer een beetje kan nabootsen.

 

Wees voorzichtig qua temperaturen met de zomerse kruiden, Basilicum Citroen melisse, Peterselie en Bieslook. De Tijm is een winterhard kruid dus deze zal er volgende jaar nog staan, als je deze natuurlijk dan nog niet helemaal hebt opgegeten :).

 

 

Op bovenstaande foto zie je de basilicum, je merkt al dat je met je handen langs de blaadjes gaat dat het ook echt basilicum is. Het heeft zo’n sterke geur. Pot de plantjes pas over als er 4 blaadjes aan zitten. Haal het vliesje ervan af en haal voorzichtig alle zaailingen uit elkaar. Heel voorzichtig want de worteltjes breken erg snel als de plantjes zo klein zijn.

 

Ik had niet alleen de Pokon Startset gevuld met de zaadjes zoals op de verpakking stond maar ook nog de rest van de zaden die in het zakje zaten gezaaid. Deze zijn inmiddels even groot en kan ik dus ook uit elkaar gaan halen.

 

De kruiden kunnen overgepot gaan worden naar grotere potten in moestuin of kruiden potgrond. Wat heb je nodig:

 

> Potjes

> Gieter met water

> Pokon Moestuin Potgrond

 

 

Neem het potje en vul deze met moestuingrond. Maak met je pink gaatjes in de aarde waar je de zaailingen in gaat zetten. Dit kan natuurlijk ook met een achterkant van een vork of iets wat een punt heeft. Doe heel voorzichtig de zaailing in het gaatje en druk rondom voorzichtig aan. Doe dit bij alle zaailingen. Je kan ook de zaailingen niet uit elkaar halen maar dan heb je de kans dat ze elkaar gaan verdringen in de ruimte. Ieder plantje heeft zijn eigen ruimte nodig dus uit elkaar uitplanten is wel slim. Geef het hierna rustig water, dit hoeft niet meer met de plantenspuit maar kan gewoon met een grotere straal. In het begin nog voorzichtig omdat de worteltjes nog moeten wortelen in de nieuwe aarde.

 

Zet de potjes op een lekkere zonnige plek en dan zullen ze als een speer gaan.

 

Officieel is het na 15 mei dat de plantjes naar buiten mogen, maar omdat de weersvoorspelling zo goed is kan je de plantjes al in pot buiten zetten en dit weekend uitplanten in de volle grond, doe dit nog niet als je zaailingen nog te klein zijn. Laat deze eerst groot worden in de pot en plant ze dan pas uit.

 

Op onderstaande linker foto de Citroen Melisse, en de rechterfoto mijn Tijm die al goed opkomt.

 

 

Allemaal succes met het ompotten van je plantjes, en als er vragen zijn laat dan hieronder een berichtje achter dan zal ik hier antwoord op geven :)

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin