De tuin raakt al leger en het heeft inmiddels op sommige plekken in Nederland al gevroren. Ik vind het altijd heel jammer dat heel veel planten inzakken nadat er vorst is geweest. Ook in mijn kruidentuintje zie ik dat de kruiden achteruitgaan, de salie wordt namelijk al minder groen. De basilicum gaat ook achteruit en de bieslook al helemaal. Er zijn heel veel kruiden die de winter wel kunnen overleven, zoals:
Er zijn helaas ook veel kruiden die enkel met warmte buiten kunnen blijven staan en dus de winter niet overleven. Wat doe ik met de kruiden die ik nog in overvloed in de tuin heb (waaronder salie, tijm, rozemarijn, oregano, selderij en basilicum)? Drogen!
Naast het langzamere proces kun je ook kiezen voor het snelle proces. Hieronder heb ik beide manieren omschreven.
Bij de eenvoudige manier moet je de takjes zo knippen dat ze tot een bosje gebonden kunnen worden. Dan kun je ze omgekeerd opgehangen in een luchtige schuur, garage, onder een afdak of in een ongebruikte kamer. Het proces van drogen duurt een week of twee en dan voelen de blaadjes bros aan. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon binnen in de keuken voor het raam lekker warm te drogen hangen.
Gedroogde kruiden blijven ongeveer een jaar goed. In het algemeen geldt: hoe fijner het kruid gehakt is, hoe sneller het aroma verloren gaat. Het is daarom van belang de flessen en potten van de datum te voorzien. Peterselie, bonenkruid, dragon en citroenmelisse laten zich niet langer dan een maand of negen bewaren. Basilicum, lavas, munt en majoraan daarentegen leveren hun geuren minstens een jaar, terwijl tijm, salie en rozemarijn hun geur en smaak nog veel langer behouden.
De snelste manier om kruiden te drogen vind je hieronder. Ze zeggen dat door het snelle drogen de smaak meer aanwezig blijft, maar ik moet zeggen dat ik daar niet veel van heb gemerkt.
Spreid de kruiden in een dunne laag op papier, folie of een lap katoen over een bakblik en geef het een plaats op een warm droog plekje achter een fornuis of in een oven van niet meer dan 50 ᵒC gedurende ongeveer 45 minuten. Laat de oven een klein beetje openstaan om het vocht te laten ontsnappen. Net zoals de langzaam gedroogde kruiden moeten ze bros aanvoelen en natuurlijk goed afkoelen voordat ze in flessen of potjes gedaan worden. Je moet geduldig wachten tot ze zijn afgekoeld dus. Als je dit niet doet, is de kans groot dat het gaat schimmelen.
Was de kruiden en schud het water er met zorg af. Bind ze met kleine hoeveelheden tegelijk in een stoffen zakdoek of theedoek en doop die 1 sec. in kokend water, spoel daarna 1 sec. in koud water af. Verdeel de kruiden over kleine plastic zakjes en stop ze in de vriezer.
Kruiden invriezen is super makkelijk en zo kun je op ieder moment van het jaar met verse kruiden bijvoorbeeld een simpele pasta maken!
Je kunt de kruiden ook samen met olijfolie invriezen: dat is echt heel makkelijk! Want bij het maken van die lekkere pasta hoef je alleen maar een blokje uit de vriezer te halen!
Hak de kruiden fijn, zorg dat je het "hout" er wel tussenuit haalt, want dit maakt de kruiden bitter en hard van smaak. Doe de kruiden in een ijsblokjesvorm en vul deze af met olijfolie. Doe ze vervolgens in de vriezer en wacht een paar dagen voordat je ze gebruikt.
Groetjes,
Floor - Floors Moestuin