BLOG
floor-foto-3-kruiden-in-ijsblokje
26 okt. 2016

Kruiden drogen en bewaren

De tuin raakt al leger en het heeft inmiddels op sommige plekken in Nederland al gevroren. Ik vind het altijd heel jammer dat heel veel planten inzakken nadat er vorst is geweest. Ook in mijn kruidentuintje zie ik dat de kruiden achteruitgaan, de salie wordt namelijk al minder groen. De basilicum gaat ook achteruit en de bieslook al helemaal. Er zijn heel veel kruiden die de winter wel kunnen overleven, zoals:

 

  • Lavas – deze sterft boven de grond af maar gaat in het voorjaar gewoon weer groeien.
  • Lavendel – je moet wel ieder jaar alle lavendel eruit knippen. Wist je dat je lavendel ook kunt eten?
  • Rozemarijn – snoei de plant regelmatig bij, maar snoei nooit verder dan het hout. Zo blijft de plant mooi compact en stevig.
  • Tijm – ook deze kruipt lekker je tuin door als je hem niet af en toe bijknipt, maar snoei deze ook niet verder dan het hout. Als het nog een klein plantje is en je hebt hem in een pot geplant, breng hem dan naar binnen om zeker te zijn dat hij het overleeft.
  • Laurier – dit kunnen flinke stuiken worden. Deze kun je dus lekker oogsten in deze tijd van het jaar J
  • Citroenmelisse – dit wordt een superstruik als je niet oplet.
  • Venkel – deze verliest het blad maar komt gewoon weer terug in het voorjaar.
  • Munt – deze woekert lekker en komt zeker het jaar erna weer terug. Ik heb hem zelf in een pot staan om te vorkomen dat hij door de hele tuin groeit.

 

floor-foto-1-kruiden-drogen

 

Er zijn helaas ook veel kruiden die enkel met warmte buiten kunnen blijven staan en dus de winter niet overleven. Wat doe ik met de kruiden die ik nog in overvloed in de tuin heb (waaronder salie, tijm, rozemarijn, oregano, selderij en basilicum)? Drogen!

 

Naast het langzamere proces kun je ook kiezen voor het snelle proces. Hieronder heb ik beide manieren omschreven.



Kruiden langzaam drogen in de buiten- en binnenlucht
 

Bij de eenvoudige manier moet je de takjes zo knippen dat ze tot een bosje gebonden kunnen worden. Dan kun je ze omgekeerd opgehangen in een luchtige schuur, garage, onder een afdak of in een ongebruikte kamer. Het proces van drogen duurt een week of twee en dan voelen de blaadjes bros aan. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon binnen in de keuken voor het raam lekker warm te drogen hangen.

 

floor-foto-2-kruiden-in-oven

 

Gedroogde kruiden blijven ongeveer een jaar goed. In het algemeen geldt: hoe fijner het kruid gehakt is, hoe sneller het aroma verloren gaat. Het is daarom van belang de flessen en potten van de datum te voorzien. Peterselie, bonenkruid, dragon en citroenmelisse laten zich niet langer dan een maand of negen bewaren. Basilicum, lavas, munt en majoraan daarentegen leveren hun geuren minstens een jaar, terwijl tijm, salie en rozemarijn hun geur en smaak nog veel langer behouden.

 

Kruiden snel drogen

De snelste manier om kruiden te drogen vind je hieronder. Ze zeggen dat door het snelle drogen de smaak meer aanwezig blijft, maar ik moet zeggen dat ik daar niet veel van heb gemerkt.



Spreid de kruiden in een dunne laag op papier, folie of een lap katoen over een bakblik en geef het een plaats op een warm droog plekje achter een fornuis of in een oven van niet meer dan 50 ᵒC gedurende ongeveer 45 minuten. Laat de oven een klein beetje openstaan om het vocht te laten ontsnappen. Net zoals de langzaam gedroogde kruiden moeten ze bros aanvoelen en natuurlijk goed afkoelen voordat ze in flessen of potjes gedaan worden. Je moet geduldig wachten tot ze zijn afgekoeld dus. Als je dit niet doet, is de kans groot dat het gaat schimmelen.



Kruiden invriezen
 

Was de kruiden en schud het water er met zorg af. Bind ze met kleine hoeveelheden tegelijk in een stoffen zakdoek of theedoek en doop die 1 sec. in kokend water, spoel daarna 1 sec. in koud water af. Verdeel de kruiden over kleine plastic zakjes en stop ze in de vriezer.



Kruiden invriezen is super makkelijk en zo kun je op ieder moment van het jaar met verse kruiden bijvoorbeeld een simpele pasta maken!

 

floor-foto-3-kruiden-in-ijsblokje

 

Je kunt de kruiden ook samen met olijfolie invriezen: dat is echt heel makkelijk! Want bij het maken van die lekkere pasta hoef je alleen maar een blokje uit de vriezer te halen!



Hak de kruiden fijn, zorg dat je het "hout" er wel tussenuit haalt, want dit maakt de kruiden bitter en hard van smaak. Doe de kruiden in een ijsblokjesvorm en vul deze af met olijfolie. Doe ze vervolgens in de vriezer en wacht een paar dagen voordat je ze gebruikt.
 

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin 
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin