Dit is de perfecte periode om de grond in de moestuin te voorzien van een “nieuwe” bodem. Er mag namelijk al veel buiten gezaaid worden. Veel groenten moet je nog even lekker binnen houden op de vensterbank tot na 15 mei (ijsheiligen), omdat het voor deze plantjes buiten echt nog te koud is. Zet je deze plantjes wel buiten? Dan zal je snel merken dat de blaadjes slap gaan hangen en de plant er heel zielig uitziet. Dit is een teken dat ze het niet naar hun zin hebben en een te grote klap hebben gekregen. De temperatuurverschillen zijn echt nog veel te groot en dat kunnen de plantjes helaas nog niet aan. Af en toe de plantjes buiten laten wennen kan, maar het is eigenlijk het beste om hier 2 weken voordat de plantjes buiten uitgeplant mogen worden, mee te starten. Zo wennen de zaailingen goed aan de buitentemperatuur en zal de klap minder groot zijn, waardoor de planten buiten groot en sterk worden en minder gevoelig zijn voor ziektes.
Als je buiten aan de slag gaat, moet je erop letten dat je dit doet op een bodem die weer helemaal klaar is om er een moestuinjaar tegenaan te kunnen. Jouw plantjes staan namelijk een aantal maanden op dezelfde plek. De oogst hangt eigenlijk grotendeels af van de samenstelling van de bodem en uiteraard het weer.
Na zo’n heel moestuinseizoen zijn alle voedingstoffen op een gegeven moment uit de grond verdwenen en de plantjes hebben hier lekker van kunnen groeien. Plant je het jaar erna weer plantjes uit op deze plekken, dan zullen ze het een stuk minder goed doen, of zelfs helemaal niet doen.
Wat ik heb laten doen, is een bodemtest. Hierin laten ze precies zien wat de samenstelling is van jouw grond en wat je er eventueel aan toe moet voegen. Het is heel handig dat je aan kunt geven waarvoor de tuin gebruikt wordt en dat is in dit geval natuurlijk een moestuin. Deze bodem heeft natuurlijk een hele andere samenstelling nodig dan een siertuin of een grasveld. Je neemt een paar monsters van de bodem en mengt deze in een emmer. Een deel ervan doe je in het meegeleverde plastic bakje en deze stuur je op naar het laboratorium. Hier doen ze onderzoek naar de grond. Zodra ze klaar zijn, maken ze een rapport op en sturen ze je deze toe. In dit overzicht is er dan te zien wat erin zit en wat er voornamelijk ontbreekt. Dit vind ik superhandig om zo je seizoen goed te starten.
Ieder jaar dezelfde grond gebruiken voor je tuin, zorgt voor aanzienlijk minder oogst. Bemest de grond of geef deze ieder jaar wat extra nieuwe aarde, compost of andere voedingstoffen, zodat je plantjes er weer een heel jaar tegenaan kunnen.