BLOG
Goudstrobloemen in verschillende tinten roze en wit genaamd Silvery Rose
24 jul. 2020

Goudstrobloemen: Helemaal niet ouderwets

Ik heb in de afgelopen 30 jaar nooit gedacht dat ik nodig eens strobloemen zou moeten zaaien. Ik vind de naam niet aantrekkelijk, het imago ouderwets en stoffig en zo’n mixje van als plastic ogende bloemen trok me gewoon niet. Totdat ik vorig jaar eens een ras zag met zilverachtig witroze bloemen. Toch maar eens proberen en ik ben direct verkocht. Dat ik deze eenjarige nu pas ontdekt heb!

De verschillende benamingen van de strobloem

Eerst even over de naam, dat is nogal ingewikkeld. Ze wordt ook wel strobloem genoemd maar eigenlijk is dat Helichrysum arenarium, een plant met grijs blad en kleine gele bloempjes in trosjes. De Latijnse naam (en die wil ik altijd graag weten want op de Latijnse naam googelen levert altijd veel meer informatie op dan zoeken in de Nederlandse taal) is Helichrysum bracteatum. Het woord ‘bracteatum’ betekent ‘voorzien van schutbladeren’. Ik las dat de naam ergens in de jaren negentig door herindeling van het plantengeslacht is veranderd in Xerochrysum bracteatum en soms kom ik zelfs de naam Bracteantha bracteata tegen. Maar Helichrysum levert de meeste informatie op. En je vindt natuurlijk ook wel flink wat informatie als je in de Engelse taal googelt; ze heet dan strawflower of ‘the golden everlasting’. Ik teelde de Helichrysum bracteatum Silvery Rose vorig jaar:

Goudstrobloemen zaaien

En ik was gelijk zo enthousiast dat ik dit jaar 2 andere rassen kocht en zaaide: Apricot mix en Dragon Fire. De eenjarige planten zijn niet moeilijk te zaaien; ik zaai ze eind maart of begin april in huis voor, de zaden kiemen het best als je ze alleen met een dun laagje zand of vermiculiet bedekt, ze hebben wat licht nodig bij het kiemen. Op een onverwarmde slaapkamer in een licht raamkozijn kiemen de zaden binnen 2 weken. De zaailingen mogen begin tot half mei uitgeplant worden (wanneer de kans op nachtvorst heel klein is geworden). De planten staan graag op een zonnig plekje maar doen het ook prima in de halfschaduw. En ze doen het hier even goed in de vochtige kleigrond als in een verhoogde bak met relatief droge grond.

Nog even over die schutbladeren: het hart van de bloem is altijd geel, op de foto hieronder zie je hoe een hommel in dat gele hart rondloopt, nectar haalt en voor de bevruchting zorgt. De, in dit geval, paarse blaadjes rondom dat gele hart zijn de schutbladeren. Je ziet ook gelijk dat op bijna elke foto wel insecten te zien zijn. De planten worden druk bezocht door allerlei bestuivers; van bijen en hommels tot vlinders en zweefvliegen.

Een lange bloeiperiode

Nog een pluspunt: de bloei begint rond eind juni en gaat door tot in de herfst, soms zelfs tot in november. En ze bloeit niet alleen lang maar ook rijk. Het is wel handig om wat meer planten bij elkaar te zetten, zo hebben ze ook wat steun aan elkaar want de ongeveer 80 tot 90 centimeter hoge planten kunnen hier in een week met veel wind nog wel eens omwaaien. Ze breken niet af maar in de nazomer zetten we er wel vaak een stok bij zodat de planten overeind blijven.

Strobloemen op de vaas

Er is naast de lange en rijke bloei en de aantrekkingskracht op bestuivers nog een pluspunt; het zijn ook nog eens heel goede snijbloemen, de bloemen blijven ruim een week mooi in een vaas. En ze is natuurlijk ook een goede droogbloem; je kunt dat al aan de bloem voelen als ze net open gaat, de schutbladeren voelen bijna papierachtig aan en knisperen als je erover wrijft.

Nieuwe goudstrobloemrassen

En zo ouderwets deze plant in het algemeen misschien is, zo nieuw en verfrissend zijn de ontwikkelingen in nieuwe rassen. ‘Vroeger’ was er alleen de mix van verschillende kleuren. Daarna kwamen er rassen in afzonderlijke kleuren met rasnamen als ‘White’, ‘Yellow’ en ‘Rose’. Maar de laatste jaren zijn er steeds meer rassen in prachtige tinten bijgekomen, zoals ook deze Apricot mix:

En op mijn verlanglijstje voor de komende jaren staan rassen als de zalmroze Salmon Rose, de felrode Fireball, Monster Rose met extra grote bloemen, rozepaarse Pomegranate en de helderroze Candy Pink. En er komen elk jaar ook weer nieuwe rassen bij!

Goudstrobloemzaden oogsten

Oogst in de nazomer vooral zaden want dat gaat heel makkelijk. Bedenk wel dat de kans op kruisen heel groot is als er meerdere rassen bij elkaar in de buurt bloeien, voor de oogst van zaden is het belangrijk om maar één ras te kiezen/telen. Laat één of enkele bloemen aan de plant volledig uitbloeien, als het hart van de bloem verandert in grijze pluisjes die je er zonder moeite uit kunt halen kun je de hele bloem oogsten en laten drogen. De kleine langwerpige donkerbruine zaden onder de pluisjes vallen er dan vanzelf uit:

Goudstrobloemen in de regen

Tot slot nog een leuk weetje: op regenachtige dagen vouwen de schutbladeren naar binnen tot een mooi fel gekleurd bolletje zoals je dat op de laatste foto ziet, na de regen ontvouwen de schutbladeren zich en gaat de bloem weer ‘open’.

Nou, dit alles moet je toch overtuigen om deze plant eens te zaaien, en dan dus wellicht wat eerder dan dat ik voor het eerst deed.

Moestuingroetjes,

Diana


Lees ook: Tomaten dieven doe je zo!

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin