BLOG
Diana foto 6 Gaillardia pulchella Simple Simon Peach
12 nov. 2016

Verheugen op 2017

Ik had ideeën genoeg voor dit blog, over het snoeien van de fruitbomen en – struiken, of over het overwinteren van de kuipplanten, of een evaluatie van de bodembedekking, noem maar op. Maar het is geen tuinweer, in de verte niet zelfs, het regent hier nu al dagen achter elkaar, en er schijnt de komende dagen nog wel 25 millimeter meer regen te gaan vallen (plus storm, hagel, onweer en meer van die leukigheid). Dus geen verhaal, geen foto’s, want niet naar de tuin (in ieder geval niet zonder lieslaarzen en zuidwester).


Ik heb vorige week nog wel een foto gemaakt op de tuin, in betere (lees drogere) tijden:Je ziet 3 verhoogde bakken achter elkaar, in de voorste bak is de bodem bedekt met Pokon kokosbodembedekker, in de bak erachter zijn cacaodoppen gebruikt, en in de achterste bak kun je nog wat stro zien liggen. Later hoop ik eens wat meer te kunnen vertellen en te laten zien wat mijn ervaringen waren met de 4 gebruikte bodembedekkingen (bladeren, stro, cacaodoppen, kokos).


Maar wat dan te doen wanneer het de hele dag pijpenstelen regent en het zo grijs en donker is dat ook overdag in huis de verlichting aan blijft? De planning, natuurlijk!! Ik had het er in een vorig blog al over, maar nu is het er ook echt mooi weer voor; 2 hele dagen met zakjes en zaden en internet om me heen.Op de foto een heel klein deeltje van alle zaden die ik heb gekocht voor 2017.


Met een planning bedoel ik niet de vruchtwisseling, die is ook belangrijk. Hoewel ik er al lang niet meer zo strikt in ben als vroeger; als in de natuur planten succesvol door elkaar heen groeien, waarom moet ik dan zo moeilijk doen met de eetbare planten in mijn tuin? Ik houd vooral een vruchtwisseling aan voor planten die ziek zijn geweest of planten die gevoelig zijn voor ziekten (zoals aardappelen met hun akelige vatbaarheid voor phytophthora, kool met hun gevoeligheid voor knolvoet, courgettes en meloenen die dit jaar wel ernstig last kregen van meeldauw, etc.). Maar verder ga ik me niet druk maken of er toevallig eens twee keer achter elkaar bonen op hetzelfde plekje staan (zo lang ze maar niet 10 jaar achter elkaar op hetzelfde plekje staan).


Nee, mijn planning is veel leuker dan de cryptogram die een echte vruchtwisseling nog wel eens kon zijn. Mijn planning gaat om wat ik wil in mijn tuin in 2017. En wat ik wil? Wat wil ik niet, kan ik beter zeggen :-) . Want ik wil altijd veel, heel veel meer dan wat ik kwijt kan in onze tuin en kas.


Iemand vroeg in een mail of ik alles over tuinieren wilde beschrijven, van begin tot einde, omdat ze zelf nog nooit heeft getuinierd. Bij deze; voor mij begint het allemaal met een planning.


En waarom maak ik een planning? Ik heb ooit wel eens in mei beteuterd naar een gekocht zakje reuzenuien-zaden gekeken: vergeten te zaaien in januari/februari. En ook wel eens beteuterd gekeken naar een lege plek in de kas, daar had ik nog 3 tomaten voor kunnen zaaien.


En toen ik voor de derde keer beteuterd keek bij een vergeten of juist dubbele soort bedacht ik dat een planning wel goed zou kunnen zijn. Uiteindelijk is het niets anders dan bedenken wat ik wil gaan zaaien en wanneer ik dat wil gaan doen. Want voor elke plant is er een eigen tijd en temperatuur. Uien zaai ik in januari in de kas of buiten al voor, pepers kunnen geen vorst verdragen maar hebben wel veel tijd nodig en zaai ik in februari binnenshuis. Tomaten in maart, komkommers in april. Klinkt allemaal ingewikkeld en is het misschien ook als je nog nooit hebt getuinierd en/of gezaaid, het is een kwestie van informatie per soort zoeken en bedenken of en wanneer en wat je dan wilt zaaien en dat in een lijstje zetten.


En om niks te vergeten, of iets niet meer te kunnen vinden als het zover is, of misschien omdat ik het zo al jaren doe, gaat alles hier per periode in een envelop. Alle tomatenrassen bij elkaar, alles wat ik in februari in de kas kan voorzaaien (zoals uien, prei, Lathyrussen, tuinbonen, erwten, kapucijners), alles wat moet wachten tot april (zoals komkommers, courgettes, pompoenen, meloenen, bonen, maar ook Ipomoea’s, basilicum, etc.).


Een goede planning is voor mij onontbeerlijk, en tegelijkertijd ook heerlijk. Omdat ik die maak op een dag dat het donker en grijs en regenachtig is. En ik me bij het zien van al die zakjes en zaden al kan verheugen op de tuin in 2017, op alle geuren en kleuren en vormen en smaken die ze gaan veroorzaken. Tegelijkertijd kan ik bedenken wat ik nog mis en een lijstje maken van zaden (en bijvoorbeeld pootuien, dahliaknollen of wat dan ook) die ik nog wil bestellen.


Op de enveloppen schrijf ik de maand van zaaien, en zo gaan 7 overvolle grote enveloppen (1 voor de paprika’s, pepers en aubergines, 1 voor de tomaten, 1 voor wat er in februari in de kas kan worden gezaaid, 1 voor wat er in februari binnen kan worden gezaaid, 1 voor binnen in maart, 1 voor de kas in maart en tot slot 1 voor april/mei). En klaar is Kees, ik hoef er niet meer over te verzinnen (al blijft er altijd ruimte om iets te wisselen als ik nog een veel leuker ras of soort heb kunnen bemachtigen). De enveloppen leg ik in een kast in een onverwarmde slaapkamer (want alle zaden worden bij voorkeur koel en donker en droog bewaard) en mogen daar blijven tot het tijd is om ze te gaan zaaien.Oh ja, als ik er tijd voor heb en het nog lang blijft regenen maak ik ook gelijk labels (en die gaan gewoon in de enveloppen bij de soort/zaden waar ze bij horen). Ik knip van oude verticale kunststof lamellen repen en daar knip ik een puntje aan door links en rechts een driehoekje weg te knippen. De foto is een oude foto (want helaas valt er nog even niet zo veel te zaaien). Ik hoor ook wel verhalen van mensen die ze knippen van lege yoghurtbekers en ijsbakken, etc., ook allemaal goed, maar deze kunstsof lamellen labels zijn zo sterk dat ik ze meerdere jaren kan gebruiken.


En dan tot slot nog 2 tips: voor zaaiperiodes van de meest bekende soorten groenten heb ik eens een groentezaaikalender gemaakt, ik heb die zelf altijd uitgeprint en gelamineerd in mijn tuintas bij me, ik kan zo altijd kijken wat ik nog kan zaaien, je kunt die kalender hier vinden:

http://www.mooiemoestuin.nl/moestuin/groentezaaikalender/


En tip 2: als je niet zeker weet hoe/waar/wanneer een soort moet worden gezaaid, kijk dan eens op deze website: http://tomclothier.hort.net/. In de ‘Germination Database’ kun je van honderden planten zien wanneer/hoe ze gezaaid moeten worden, bodemtemperatuur en bijzonderheden als lichtkiemer, voorweken, koudekiemer, etc. worden er heel kort en bondig genoemd. Als ik zelf een nieuw soort zaai, kijk ik altijd even snel op deze website wat daar wordt gemeld.


En eindigt dit blog dan zonder vrolijke foto’s? Ik heb foto’s maar het is nu eenmaal herfst. Ik kan wel wat foto’s laten zien van vorige jaren, van planten die ik komend jaar in mijn ‘favorietenjaar’ weer eens ga zaaien.Tomaat Coral Queen, foto van 2 of 3 jaar geleden. ’s Zomers, en zo lekker zoet en sappig, een favorietenjaar kan simpelweg niet zonder deze tomaat (en zo kan ik er nog wel 30 of 40 noemen, het is een luxeprobleem aan het worden).Oh ja, aubergine Vera, die moet ik zeker ook weer zaaien in 2017; mooie planten, lilapaarse bloemen, lilapaars-met-witte aubergines, vroeg en een meer dan prima opbrengst.En als toetje de Gaillardia pulchella Simple Simon Peach, vrolijke eenjarige die niet alleen heel lang maar ook heel rijk bloeit, en veel bestuivers lokt.


Ik ga verder met mijn planning, voor wie dit leest heel veel plezier en succes en voorpret met het uitzoeken van alle groenten, bloemen, kruiden of wat dan ook wat je zelf wilt gaan zaaien in 2017!!


Groetjes,


Diana

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin