BLOG
aardbeien afdekken
28 apr. 2017

Drukke moestuinmaand

April is echt een maand dat er veel gebeurt in de moestuin, maar ook binnen gebeurt nog heel veel. Houd vooral onderstaande dingen de komende tijd in de gaten. Dit voorkomt dat je grond in de moestuin uitgeput raakt en dat al je plantjes weg zijn voordat je ze op hebt zien komen.

Onkruid wieden en alles een stapje voor zijn

Onkruid is eigenlijk een verkeerde naam, omdat onkruid in principe niet bestaat. Onkruid is een plantje dat op de verkeerde plek groeit. Onkruid kan namelijk op sommige plekken een hele goede functie hebben, namelijk het bedekken van de bodem en ervoor zorgen dat bepaalde dieren er lekker tussen kunnen broeden. Een plek waar je onkruid vooral niet wilt hebben groeien, is in de moestuin. Het trekt namelijk alle energie uit jouw grond, die je net helemaal hebt voorbereid voor de groentes die er straks heel veel oogst op moeten leveren. Op dit moment moet je echt heel veel wieden. Ik merk dat op de plekken waar je compost uitstrooit die uit jouw eigen compostbak komt, er veel meer plantjes groeien die er niet horen. Het kan namelijk zijn dat de planten of bloemen die je in deze bak gooit, wat zaad hebben aangemaakt. Dit zaad groeit niet in deze donkere bak, maar als het in aanraking komt met voedzame grond, veel licht en warmte (jouw moestuin), dan beginnen ze spontaan allemaal te ontkiemen en te groeien. Het is dus heel verstandig om goed te kijken wat je allemaal in de compostbak gooit. Kies enkel de volgende dingen om ervoor te zorgen dat je dus niet de hele week door onkruid aan het wieden bent.

  • Eierschalen
  • Groenteschillen
  • Fruitschillen
  • Koffiedik met eventueel de filter
  • Grasmaaisel
  • Hooi
  • Stro
  • Bladeren
  • Snoeihout (dit duurt wel langer tot het verteerd is)

Doe er vooral geen planten in die uit de moestuin komen. Deze kunnen namelijk ziektes bevatten, die je het jaar erna weer uitstrooit over jouw grond. Dit is niet zo best dus. Ook is het niet slim om onkruid op de composthoop te gooien, want dit zorgt er ook weer voor dat na het uitstorten in de moestuin, alles weer de kans krijgt om te groeien.

Planten afdekken en beschermen

Het is ook heel slim om je planten te gaan beschermen tegen beestjes. Vanaf deze maand zullen de slakken weer actief worden en ook de vogels zijn op zoek naar allerlei lekkers. Dit doen ze dan ook het liefst in de moestuin. Het is natuurlijk makkelijk voor de vogels om nu wormen te zoeken, omdat de grond nog helemaal leeg is.

  • Je aardbeien beschermen met kippengaas.
  • Slaplantjes beschermen met kippengaas-stolpen tegen konijnenvraat.
  • Alle bonen afdekken met kippengaas tegen vogelvraat.
  • Bessenstruiken afdekken met netten. Neem een net waar de gaten wat groter zijn, zodat de bijen er nog gewoon door kunnen vliegen. Anders zullen de bloemen niet meer bevrucht worden en dat betekent dat je geen vruchten krijgt.
  • Slaplantjes beschermen met cacaodoppen tegen slakken. Je kunt ook lege jampotjes ingraven en deze vullen met bier. De slakken komen op de geur van het gist af en vallen in de potjes. Zo verdrinken ze, maar leeg de potjes wel iedere dag. Je zult zien dat je op deze manier heel veel slakken vangt. Kapotte eierschalen rondom de plantjes strooien kan ook helpen. Over de scherpe puntjes kruipen ze niet heen. Ik zou zeggen: probeer het allemaal uit, want iedere slak is anders.
Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin