BLOG
foto-5-bieslook-bloeit-2-diana
9 mei 2016

De kas in mei

Eindelijk is de kans op vorst heel klein geworden (officieel nog tot 14 mei maar wie de weerberichten heeft gezien weet dat de komende dagen de temperatuur alleen maar verder stijgt en het bijna plotseling zomer wordt).

 

En dus kunnen we gaan planten en poten en zaaien en verspenen en mogen alle planten, ook die weinig of geen vorst kunnen verdragen naar buiten. Bedenk wel dat de grond nog koud is, in deze week zaailingen vanuit huis uitplanten in grond van amper 10 graden brengt nog steeds wel risico’s met zich mee (niet voor sla en radijs en prei, etc., maar wel voor komkommer, tomaat, niet-winterharde eenjarigen, etc.). Het blijft dus nadenken en voorzichtig zijn met de meest gevoelige soorten groenten, bloemen en kruiden. En pas ook op voor slakken, ze lijken dit jaar met meer dan ooit te voren te zijn (vraatzuchtiger ook, maar ik heb ook het idee dat we dit jaar na jaar zeggen). Hele rijen bietenzaailingen hebben ze hier al verorberd (geen nood, kunnen nog prima opnieuw gezaaid worden).

 

Maar ik wil hier vooral even laten zien hoe het er nu in de kas uitziet:

 

 

Op 05-05-16 uitgeplant in de kas. Door de kou van vorige week zagen de planten er slecht uit, klein en armetierig. In hun potjes was dat nog erger (want overdag met een streepje zon warmden de planten in pot nog wel op tot ruim boven de 15 graden maar in de nacht koelden ze weer af tot onder de 5 graden). Ze staan nu in grond die zowel overdag als in de nacht al zo rond de 14 graden is, minder temperatuurschommelingen. En door de komende warme dagen zal die grondtemperatuur nog verder stijgen. Dat die constantere temperatuur beter voor de zaailingen is kun je op de volgende foto zien:

 

 

Deze zaailingen (van ook weer tomaat, paprika, aubergine en peper) zijn 5 dagen geleden uitgeplant. En die paar dagen maken al veel verschil (want het zijn zaailingen die allemaal op dezelfde datum zijn gezaaid); het blad is groener, ook al iets meer en groter, iets steviger. Maar wel nog steeds heel klein hoor, er moet nog heel veel met de planten gebeuren voor ze vruchten kunnen gaan dragen.

 

Maar toch, als ik heel goed kijk……..

 

 

Het eerste bloempje bij een tomaat, dit jaar lijkt het ras Reinhard’s Goldkische de eerste te zijn die gaat bloeien. Ook al is ze nog heel jong. Maar tegenhouden en bloemen wegknippen heeft niet zoveel nut, als de planten zelf denken dat dit het beste voor ze is, dan laten ze zich niet zo snel tegenhouden door mij en reageren op het verwijderen van bloemtrosjes met het maken van nieuwe bloemtrosjes. En dan wordt het wegknippen verspilde energie. Dus ik zie wel of de bloempjes ook tomaatjes worden (gelukkig is het ras een cherrytomaat), of het bloempje onbevrucht afvalt.

 

En er is nog meer te zien:

 

 

Ook de eerste bloemknopjes bij de paprika’s gezien, zeker niet bij alle rassen maar dit ras, Lipstick (leuke naam trouwens want de paprika’s rijpen af naar felrood en zijn taps toelopend, bijna zoals de naam aangeeft), staat er om bekend een vroeg ras te zijn.

 

Ook buiten gebeurt er van alles; fruitbomen bloeien, de eerste aardbeibloesems gezien, de bessen in volle bloei, de rabarber groeit, de eerste aardappelen komen boven de grond, de koolmees in het nestkastje heeft kinderen, we kunnen weer verse lavas plukken, de gierzwaluwen zijn weer in het land, de narissen uitgebloeid………. de zomer komt eraan!!!

 

Tot slot nog een foto van de bieslookplanten die voor de ingang van de kas staan.

 

 

Ook die gaan bloeien. Misschien qua standplaats niet heel handig of logisch, maar er zelf uitgezaaid, en zo vrolijk dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen om ze daar weg te halen, ook al moeten we altijd over ze heen stappen om de kas in te kunnen.

 

Groetjes,

 

Diana
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin