Blog
08-04-19

Dol op Brugmansia

Geschreven door: Diana's mooie moestuin

Ik heb een zwak voor deze prachtige, niet winterharde plant. Ze heeft niks met de moestuin te maken. Sterker nog, alle delen van deze planten zijn zeer giftig. Voorzichtigheid is dus geboden als het om de verzorging van deze planten gaat, ik was altijd grondig mijn handen na het verwijderen van blad en uitgebloeide bloemen, na het oppotten, stekken, etc..

Mijn eerste ervaring met een Brugmansia was ergens rond 1998. We zaten op een zwoele zomeravond gezellig bij vrienden op het terras. Daar stond een grote Brugmansia, in een pot, volop in bloei. Ik vond haar prachtig en naarmate de avond vorderde geurde de hele tuin en het terras naar de bloemen. Ik heb mooie herinneringen aan die avond, en ik was op slag verliefd op deze plant. Toen we naar huis gingen kreeg ik een stekje mee. En sindsdien is er nooit meer een jaar zonder een Brugmansia in onze tuin geweest.

diana-foto-1-brugmansia-roze

Kenmerken Brugmansia

Die allereerste Brugmansia heb ik niet meer, er zijn jaren dat ik moederplanten weggeef, er zijn jaren dat ik stekken neem en overwinter. En soms koop ik weer eens een nieuw ras (met bijvoorbeeld witbont blad, of langere of juist bredere bloemen, of bloemen in een andere kleur, of dubbelbloemige bloemen (die wel vaak iets lastiger in de verzorging en bloei zijn). Maar ze zijn altijd mooi!

Brugmansia´s worden groot, indien mogelijk heel groot (bijna als een kleine boom). En ze kunnen heel rijk bloeien, en ook nog eens heel lang bloeien. En die bloemen zijn heel groot, kunnen wel 30 centimeter lang worden. Brugmansia’s zijn er in de kleuren wit, roze, geel en oranje en in alle mogelijke tussentinten zoals abrikoos, perzik, watermeloen, babyroze, etc.). En de bloemen kunnen op warme zomeravonden dus zo zwoel en zoet en sterk geuren dat zelfs de buren ernaar vragen. Een Brugmansia is in alles de overtreffende trap van wat ik persoonlijk mooi vind in een kuipplant.

diana-foto-2-brugmansia-voor-kas

Omdat ze zo groot is staat ze graag in een grote pot. Je kunt haar trouwens ook in de volle grond planten, je zult haar dan in de herfst weer uit moeten graven voor overwintering want ze kan geen vorst verdragen (ze komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika).

Als je de plant in pot houdt kun je haar wat makkelijker naar binnen brengen voor de overwintering, maar de planten blijven iets kleiner en planten in pot hebben natuurlijk iets meer verzorging nodig.

Verzorging Brugmansia

Omdat het zulke grote en rijkbloeiende planten zijn hebben ze heel veel vocht en voeding nodig. In de zomer drinkt elke plant elke dag wel een gieter water. En ze is ook een slokop als het om voeding gaat. Ik gebruik voor de tuin en moestuin altijd organische en/of biologische voeding. Maar onze ervaring is dat dat voor Brugmansia’s niet genoeg is, de NPK-waarden zijn te laag om haar zo lang en rijk te laten bloeien. We maken voor haar een uitzondering en geven haar wateroplosbare voeding voor Balkon- en terrasplanten, met daarin 20% stikstof, 20% fosfor en 20% kali, en dat krijgt ze zelfs 2 keer per week, van april tot we het eind september langzaam afbouwen voor de winterrust.

De bloei van de Brugmansia

diana-foto-3-brugmansia-geel

Begin april is de tijd om haar te laten ontwaken. De planten staan nu nog op zolder en beginnen, nu het daar weer wat warmer wordt, voorzichtig uit te lopen:

diana-foto-4-brugmansia-winter

Ik heb de planten deze week van de koude zolder gehaald en op een onverwarmde slaapkamer voor het raam gezet, en ze voor het eerst sinds november weer water en voedsel gegeven. De planten mogen nu weer aan de groei komen. En als aan het eind van april de weerberichten goed zijn voor begin mei mogen de planten naar buiten.

Op een zonnige plaats (maar halfschaduw is ook prima, als het er maar warm en beschut is) zullen de planten vanaf ongeveer juni gaan bloeien. En mits ze genoeg eten en drinken krijgen kan die bloei (vaak in golven) voortduren tot het kouder wordt in oktober/november. En dan wordt het weer tijd om haar terug te snoeien en naar binnen te brengen.

diana-foto-5-brugmansia-wit

Zaden van Brugmansia

Als je nog nooit een Brugmansia hebt gehad en er interesse in hebt: je kunt er zaden van kopen maar die zijn lastig te vinden, vaak kostbaar, ze is zeker niet makkelijk te zaaien en het duurt natuurlijk relatief lang voor je vanuit zaden een volwassen plant hebt. In Nederland geven de planten trouwens geen zaden (ik heb ze in ieder geval in mijn planten nog nooit kunnen ontdekken, ook al worden de planten graag bezocht door bijen).

Brugmansia’s zijn dus lastig te zaaien, maar o-zo gemakkelijk te stekken. Je kunt een stukje van een tak afknippen (bij voorkeur 15 tot 20 centimeter lang), dat schuin onder een knop afsnijden en in een glas water laten wortelen (bij kamertemperatuur, in het begin niet in de volle zon). Binnen ongeveer 2 tot 3 weken hebben zich wortels ontwikkeld. Je kunt haar dan in een kleine pot met potgrond planten (en als ze daarin voldoende is gegroeid en er worteltjes onderuit de pot groeien kan ze in een definitieve grote pot worden gezet).

Als je haar dit voorjaar stekt zal ze deze zomer al bloeien (mits ze dus in een grote pot staat en voldoende vocht en voeding krijgt).

diana-foto-7-brugmansia-perzik

Ik heb natuurlijk geen idee, maar heel misschien is er iemand die dit leest (en de foto’s ziet) en die net zo plotseling en net zo verliefd op deze planten wordt als ik. In dat geval kan ik je van harte aanraden om in een tuincentrum te kijken of op internet rond te snuffelen. Je kunt vanaf deze maand planten kopen, en daarnaast kan er via internet stekmateriaal worden gekocht dat via de post wordt verzonden.

Hieronder tot slot nog een foto van een Brugmansia zoals die vorig jaar op ons terras in de moestuin stond. Ik verheug me nu al weer op de komende zomer!

diana-foto-8-brugmansia-op-terras

Groetjes,

Diana

Lees ook wanneer kuipplanten naar buiten mogen.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (6)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Ann Boven | 23-07-19

mijnpokon_wit_groen
Hoi Diana, Net als jij ben ik hopeloos verliefd geworden op de Brugmansia. Vorig jaar september zat ik een paar dagen in een appartementje in Albanie, en in de avond nam ik nietsvermoedend plaats op mijn kleine terras. En binnen no time begon het heerlijk te geuren, ik wist niet wat me overkwam. Wow! Dus ik op onderzoek en zag die prachtige boom (hij was huge) en de volgende dag vragen aan de eigenaar maar die wist de naam niet. Dat hij giftig was wist ik toen ook nog niet, ik heb ergens nog een foto waarbij je mijn ontbijtbord ziet zaan met direct daarnaast een paar ontlede Brugmansia bloemen want ik was benieuwd of ik zaden kon vinden. :D Anyhow, na lang zoeken op internet kwam ik achter de naam, daarna een tijd lang twijfelen want toch wel een beetje huiverig vanwege de giftigheidsgraad vandaag mijn eerste exemplaar gekocht, bij mijn vaste tuincentrum hadden ze hem niet maar ze wisten wel een adres waar misschien.... En ja hoor, ergens vanuit een hoekje kwam er een te voorschijn, een oranje, volgens de verkoper. Hij zag er flink dorstig uit en daarom mocht ik hem voor 7,50 meenemen. En hij is al best groot. Uiteraard heb ik hem thuis gelijk een langdurig bad gegeven en hem in de veel grotere pot gezet, een mulchje aangelegd en hem een beetje voeding gegeven al. Ik hoop dat hij nu tevreden wordt. Nu heb ik twee vragen, ik heb hem tussen mijn potten gezet in een ruime pot en de andere potten er omheen. In sommige van die potten zitten eetbare gewassen. Ik heb framboos, komkommer en pinda er omheen staan. Kan dit kwaad ivm de giftigheid? Ik bedoel wanneer er bloemen gaan vormen dwarrelt er vast wel eens het een en ander (stuifmeel?) naar beneden en dat zou dan op die planten en vruchten terechtkomen, zie jij hier problemen in? En de tweede vraag, aangezien hij nu geen bloemen heeft (ik heb het vermoeden dat hij nu binnen heeft gestaan of iig niet in de zon) is er een kans dat hij dit jaar toch nog gaat bloeien en dat ik me kan laten bedwelmen door die heerlijke geur die ik zo gemist heb? En is de kans groter als ik hem een klein beetje terugsnoei? Ps ik vind je artikel over potten ook heel leuk! Hartelijke groeten, Annelies

Sylvia Walhof | 05-08-19

mijnpokon_wit_groen
Schitterend. Ook ik heb dit jaar voor het eerst een engelentrompet gekocht. Puur uit nostalgie van vroeger. Maar nou heeft mijne vrij gele bladeren en heeft er ook veel laten vallen. Er is nu weer een soort 2e groei en bloei begonnen. Maar toch ook weer vrij geel blad. Tips?

Diana's Mooie Moestuin | 03-10-19

mijnpokon_wit_groen
Hallo Ann, Sorry voor de late reactie, ik zie nu pas je berichtje! Je verhaal is heel herkenbaar, de geur is blijkbaar het eerste waar we verliefd op zijn geworden, nog voor we de prachtige bloemen zagen :-). Over je vraag: een Brugmansia is wel echt heel giftig, ik was na elke verzorgingsbeurt (uitgebloeide bloemen verwijderen, etc.) mijn handen heel goed. Ze is zo giftig dat ze bij teveel inname dodelijk kan zijn. Om die reden houd ik de planten strikt gescheiden van alles wat eetbaar, en ik waarschuw wanneer en er mensen op bezoek komen met een kind of huisdier. Over je andere vraag: ik heb wel Brugmansia's in mei gestekt die hetzelfde jaar nog bloeiden. Een grote pot, voldoende voeding (NPK 20-20-20) en voldoende vocht zal daarbij helpen. Ik zou haar zelf in de zomer niet zo snel snoeien, maar als het niet anders kan is het een optie, de planten zijn zo sterk dat ze wel wat kunnen hebben, ik heb nog nooit een plant dood zien gaan, hoe slecht ze ook werd verzorgd. Ik hoop dat het ondertussen goed gaat met je Brugmansia en je ondertussen misschien zelfs ook al bloemen hebt! groetjes, Diana

Diana's Mooie Moestuin | 03-10-19

mijnpokon_wit_groen
Hallo Sylvia, Sorry voor mijn late reactie, ik zie nu pas je berichtje. Na de eerste bloei heeft de plant even tijd nodig om op krachten te komen voor ze aan een tweede bloeironde begint. In die periode geef ik nog steeds eens per week voeding (NPK 20-20-20) en verwijder ik lelijke en gele bladeren en de uitgebloeide bloemen. Voldoende vocht en voeding zorgt dat ze binnen enkele weken weer nieuwe knoppen maakt, maar dat hangt deels af van het ras, er zijn rassen die rijker en/of langer bloeien dan andere. Ik heb zelf bijvoorbeeld een aantal dubbelbloemige rassen geprobeerd maar ben tot de conclusie gekomen dat in mijn tuin de enkelbloemige rassen niet alleen sneller maar ook rijker bloeien en ook nog beter geuren, maar dat is ongetwijfeld in verschillende omstandigheden en voor verschillende rassen weer anders. Ik hoop dat je Brugmansia is bijgekomen en nogmaals bloeit of heeft gebloeid! Hier bloeien ze nu, in oktober, ongetwijfeld voor de laatste keer voor ze weer naar zolder moeten. groetjes, Diana

Cindy Braem | 03-03-20

mijnpokon_wit_groen
Hallo Diane, Brugmansia's krijgen héél vlug zaaddozen in België en Nederland. IK heb zo'n 20 verschillende soorten Brugmansia's en er zijn er nu 7 die wel 10 zaaddozen dragen. Deze zaaddozen zijn allemaal het werk van de bijen, maar je kan ze ook zelf beginnen bevruchten. Ik ga dit jaar doe voor de eerste keer Brugmansia zaaien. Tot nu tot heb ik altijd gestekt. Ik verkoop deze stekjes en zo kan ik dan weer nieuwe soorten kopen.

Willem Swart | 27-03-21

mijnpokon_wit_groen
Ik heb in de herfst een aantal takken afgesnoeid van de Brugmansia Ik heb een pot vol wortels. Maar ik heb het gevoel dat ze wel erg lang in het water staan. Kunnen ze echt niet tegen een graadje vorst, m.a.w. kan ik ze in de grond zetten? Vorig jaar was het een groot feest. Willem
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.