BLOG
8 apr. 2019

Dol op Brugmansia

Ik heb een zwak voor deze prachtige, niet winterharde plant. Ze heeft niks met de moestuin te maken. Sterker nog, alle delen van deze planten zijn zeer giftig. Voorzichtigheid is dus geboden als het om de verzorging van deze planten gaat, ik was altijd grondig mijn handen na het verwijderen van blad en uitgebloeide bloemen, na het oppotten, stekken, etc..

Mijn eerste ervaring met een Brugmansia was ergens rond 1998. We zaten op een zwoele zomeravond gezellig bij vrienden op het terras. Daar stond een grote Brugmansia, in een pot, volop in bloei. Ik vond haar prachtig en naarmate de avond vorderde geurde de hele tuin en het terras naar de bloemen. Ik heb mooie herinneringen aan die avond, en ik was op slag verliefd op deze plant. Toen we naar huis gingen kreeg ik een stekje mee. En sindsdien is er nooit meer een jaar zonder een Brugmansia in onze tuin geweest.

diana-foto-1-brugmansia-roze

Kenmerken Brugmansia

Die allereerste Brugmansia heb ik niet meer, er zijn jaren dat ik moederplanten weggeef, er zijn jaren dat ik stekken neem en overwinter. En soms koop ik weer eens een nieuw ras (met bijvoorbeeld witbont blad, of langere of juist bredere bloemen, of bloemen in een andere kleur, of dubbelbloemige bloemen (die wel vaak iets lastiger in de verzorging en bloei zijn). Maar ze zijn altijd mooi!

Brugmansia´s worden groot, indien mogelijk heel groot (bijna als een kleine boom). En ze kunnen heel rijk bloeien, en ook nog eens heel lang bloeien. En die bloemen zijn heel groot, kunnen wel 30 centimeter lang worden. Brugmansia’s zijn er in de kleuren wit, roze, geel en oranje en in alle mogelijke tussentinten zoals abrikoos, perzik, watermeloen, babyroze, etc.). En de bloemen kunnen op warme zomeravonden dus zo zwoel en zoet en sterk geuren dat zelfs de buren ernaar vragen. Een Brugmansia is in alles de overtreffende trap van wat ik persoonlijk mooi vind in een kuipplant.

diana-foto-2-brugmansia-voor-kas

Omdat ze zo groot is staat ze graag in een grote pot. Je kunt haar trouwens ook in de volle grond planten, je zult haar dan in de herfst weer uit moeten graven voor overwintering want ze kan geen vorst verdragen (ze komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika).

Als je de plant in pot houdt kun je haar wat makkelijker naar binnen brengen voor de overwintering, maar de planten blijven iets kleiner en planten in pot hebben natuurlijk iets meer verzorging nodig.

Verzorging Brugmansia

Omdat het zulke grote en rijkbloeiende planten zijn hebben ze heel veel vocht en voeding nodig. In de zomer drinkt elke plant elke dag wel een gieter water. En ze is ook een slokop als het om voeding gaat. Ik gebruik voor de tuin en moestuin altijd organische en/of biologische voeding. Maar onze ervaring is dat dat voor Brugmansia’s niet genoeg is, de NPK-waarden zijn te laag om haar zo lang en rijk te laten bloeien. We maken voor haar een uitzondering en geven haar wateroplosbare voeding voor Balkon- en terrasplanten, met daarin 20% stikstof, 20% fosfor en 20% kali, en dat krijgt ze zelfs 2 keer per week, van april tot we het eind september langzaam afbouwen voor de winterrust.

De bloei van de Brugmansia

diana-foto-3-brugmansia-geel

Begin april is de tijd om haar te laten ontwaken. De planten staan nu nog op zolder en beginnen, nu het daar weer wat warmer wordt, voorzichtig uit te lopen:

diana-foto-4-brugmansia-winter

Ik heb de planten deze week van de koude zolder gehaald en op een onverwarmde slaapkamer voor het raam gezet, en ze voor het eerst sinds november weer water en voedsel gegeven. De planten mogen nu weer aan de groei komen. En als aan het eind van april de weerberichten goed zijn voor begin mei mogen de planten naar buiten.

Op een zonnige plaats (maar halfschaduw is ook prima, als het er maar warm en beschut is) zullen de planten vanaf ongeveer juni gaan bloeien. En mits ze genoeg eten en drinken krijgen kan die bloei (vaak in golven) voortduren tot het kouder wordt in oktober/november. En dan wordt het weer tijd om haar terug te snoeien en naar binnen te brengen.

diana-foto-5-brugmansia-wit

Zaden van Brugmansia

Als je nog nooit een Brugmansia hebt gehad en er interesse in hebt: je kunt er zaden van kopen maar die zijn lastig te vinden, vaak kostbaar, ze is zeker niet makkelijk te zaaien en het duurt natuurlijk relatief lang voor je vanuit zaden een volwassen plant hebt. In Nederland geven de planten trouwens geen zaden (ik heb ze in ieder geval in mijn planten nog nooit kunnen ontdekken, ook al worden de planten graag bezocht door bijen).

Brugmansia’s zijn dus lastig te zaaien, maar o-zo gemakkelijk te stekken. Je kunt een stukje van een tak afknippen (bij voorkeur 15 tot 20 centimeter lang), dat schuin onder een knop afsnijden en in een glas water laten wortelen (bij kamertemperatuur, in het begin niet in de volle zon). Binnen ongeveer 2 tot 3 weken hebben zich wortels ontwikkeld. Je kunt haar dan in een kleine pot met potgrond planten (en als ze daarin voldoende is gegroeid en er worteltjes onderuit de pot groeien kan ze in een definitieve grote pot worden gezet).

Als je haar dit voorjaar stekt zal ze deze zomer al bloeien (mits ze dus in een grote pot staat en voldoende vocht en voeding krijgt).

diana-foto-7-brugmansia-perzik

Ik heb natuurlijk geen idee, maar heel misschien is er iemand die dit leest (en de foto’s ziet) en die net zo plotseling en net zo verliefd op deze planten wordt als ik. In dat geval kan ik je van harte aanraden om in een tuincentrum te kijken of op internet rond te snuffelen. Je kunt vanaf deze maand planten kopen, en daarnaast kan er via internet stekmateriaal worden gekocht dat via de post wordt verzonden.

Hieronder tot slot nog een foto van een Brugmansia zoals die vorig jaar op ons terras in de moestuin stond. Ik verheug me nu al weer op de komende zomer!

diana-foto-8-brugmansia-op-terras

Groetjes,

Diana

Lees ook wanneer kuipplanten naar buiten mogen.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Plant in pot
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Plant in pot