BLOG
Groene, paarse en lilapaarse boerenkoolspruitjes uit Diana's mooie moestuin op een bord
13 dec. 2019

Ga voor kleur in je moestuin met het boerenkoolspruitje

Ze worden ook wel flowersprouts genoemd, of mini-boerenkool en soms worden ze bij hun rasnaam genoemd, zoals Kalettes of Petit Posy. Het boerenkoolspruitje is nog relatief jong (ik zag haar rond 2012 of 2013 voor het eerst in een zadencatalogus staan). Ze is zelfs zo jong dat ze blijkbaar nog geen vaststaande eenduidige naam heeft. Misschien komt het ook doordat ze in alles een kruising is, een kruising tussen boerenkool en spruitjes. Al is ze in de tuin vooral een spruitje. De planten groeien als die van spruitjes, ze zitten op dezelfde plaats, en ze zijn in de winter oogstbaar. De vorm van de boerenkoolspruitjes lijkt wat op de spruitjes zoals we ze in de moestuin zien als de teelt mislukt en de spruitjes niet mooi gesloten en vast, maar losbladig zijn. Daar begint ze al wat op boerenkool te lijken, doordat de blaadjes wat gefranjerd zijn. De smaak ligt ergens halverwege een spruitje en boerenkool: De smaak van een spruitje zonder het bitter met iets nootachtigs en in de winter zelfs een vleugje zoet als van boerenkool. Zo lekker!

Zaden kopen

En niet alleen lekker, ook nog mooi in de tuin! Voor zover ik na heb kunnen gaan, zijn boerenkoolspruitjes alleen te koop in de vorm van F1-hybride zaden. Je kunt ze onder de al eerder genoemde namen vinden. Dat betekent helaas dan wel dat je (relatief) veel geld betaalt voor relatief weinig zaden.

Om deze reden zorg je dat je zuinig, zaadje voor zaadje zaait, in de juiste periode (midden in het voorjaar, in april of mei). Op een koele lichte plaats (buiten of onder koud glas) kiemen de zaden binnen 1 tot 2 weken.

Boerenkoolspruitjes verpotten

Ik verspeen elke zaailing na het kiemen naar een 9-centimeterpotje met potgrond zodat ze eerst groot en sterk kan worden voor ik ze buiten op een ruime afstand (60 centimeter) uitplant. Het is grappig om te zien dat er variaties zijn in de kleur van de planten. Je kunt dat bij de zaailingen al zien (meer grijsgroen of juist meer paars in de kleur):

Groeispurt

In mei en juni groeien de planten nog vrij langzaam maar vanaf juli schieten de planten de hoogte in. Omdat de stam slank is en heel lang kan worden (de planten werden hier in de winter uiteindelijk ruim een meter hoog) hadden de planten de neiging om wat opzij te vallen. Het is daarom handig om bij het planten gelijk een stok neer te zetten. Als je dat later doet is de kans namelijk groot dat je de wortels beschadigt.

Kleur in de moestuin

In de zomer is het blad van de planten nog grijzig groen met lilapaars. In de nazomer wordt het blad steeds donkerder, de planten met lilapaars blad worden paars en de planten met grijsgroen blad krijgen lilapaarse tot paarse stelen en bladnerven.


Dat is ook het moment dat de eerste boerenkoolspruitjes zich langs de steel ontwikkelen. Wij konden eind september voor het eerst wat boerenkoolspruitjes oogsten. En doordat we de onderste boerenkoolspruitjes oogstten stimuleerden we de planten gelijk om bovenin de plant weer meer steel te maken. De bladeren onderaan de steel vallen vanzelf af, gelijktijdig met het groeien van de spruitjes. Het gaat dus allemaal vanzelf mits de planten uiteraard voldoende voeding en vocht krijgen.

De planten kunnen heel goed tegen kou en kunnen tot ver in de winter in de tuin blijven staan. Onder invloed van de kou wordt de smaak van de boerenkoolspruitjes nog wat milder. Je oogst wat je wilt gebruiken, en net als bij spruitjes pluk je telkens de grootste exemplaren door ze tussen duim en vingers vast te pakken en van de steel af te breken. De kleine exemplaren laat je verder groeien en kun je later oogsten.

Zo worden de planten dus uiteindelijk groot/hoog en geven over een lange periode een prima oogst (hier was in 2019 de oogst wat hoger dan die van ‘gewone spruitjes’). Het nadeel is dat de plant dus heel lang een plaats in je tuin in beslag neemt (niet veel langer dan spruitjes of boerenkool). En zoals gezegd zijn de planten door de kleurencombinatie van grijsgroen met paars erg mooi.

Boerenkoolspruitjes in de keuken

In de keuken zijn de boerenkoolspruitjes heel gemakkelijk en er zijn ondertussen ook flink wat recepten te vinden. Als je googelt op flowersprouts recipe of kalettes recept, vind je wel wat lekkere recepten. De boerenkoolspruitjes zijn na ongeveer 8 minuten koken al beetgaar en kunnen vervolgens worden gebruikt in onder andere stamppot, salades, stoofschotels, roerbak, pasta en rijstgerechten. Helaas worden de boerenkoolspruitjes na het koken donkergroen van kleur. Het paars verdwijnt met het water dat je afgiet. Als je ze stoomt blijft de kleur iets beter behouden. Hetzelfde geldt trouwens voor paarse spruitjes en paarse boerenkool. Paarse boontjes, paarse broccoli etc. worden uiteindelijk ook allemaal donkergroen na het koken.

Hier zijn de boerenkoolspruitjes een mooie en lekkere aanwinst in de moestuin!

Moestuingroetjes,

Diana


Lees ook: Winterrammenas: Een extra pittige reuzenradijs

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin