BLOG
floor_foto3_allium komkommer.jpg
21 mei 2017

Bloemen in de moestuin

Voor sommige bloemen in het voorjaar de beste tijd van het jaar in de moestuin. Ik vind dat bloemen niet mogen ontbreken in de moestuin. Je wordt er vrolijk van, maar het is ook nog eens heel erg goed voor de beestjes in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de hommels en bijen. Ze hoppen van bloem naar bloem om zo alles te bevruchten. Ik heb veel bloemen dit jaar in de moestuin: van eetbare bloemen tot sierlijke bloemen. Ik wil jullie graag laten zien welke bloemen je nu vindt in de moestuin en wat er zo bijzonder aan is.

Bloem van de doperwt

De doperwten gaan als in een trein: wat doen ze het goed en wat zijn de bloemetjes mooi zeg! Wist je dat je deze bloemetjes ook kunt eten? Je ziet ze vaak in culinaire restaurants als garnering op een gerecht. Bedenk wel dat als je het bloemetje opeet er geen peul en dus ook geen erwtjes meer zullen groeien. Uit iedere bloem vormen zich namelijk ca. 4 doperwten.

Kamille

Je vindt nu veel kamillebloemen in mijn tuin. Ik vind ze zo schattig! Ook kun je ze heel goed drogen om later thee van te zetten. Ook gebruik ik ze vaak als ik verkouden ben. Doe de gedroogde bloemen in een bak met heet water en ga er lekker boven hangen.

floor_foto1_doperwt kamille.jpg

Bloem van de bieslook

Bieslook is een kruid dat heel erg goed kan overleven in de winter. Deze loopt in het voorjaar gewoon weer uit, waarin uiteindelijk mooie paarse bloemetjes zich vormen. Deze bloemen kun je eten, ze smaken een beetje naar ui. Je kunt deze paarse bloemen trouwens ook inmaken in azijn.

Afrikaantjes

De afrikaantjes in de tuin staan bij mij ieder jaar tussen de tomatenplanten. De afrikaantjes, ook wel stinkertjes genoemd, geven namelijk een bepaalde stof af in de grond waar aaltjes niet tegen kunnen. Laten de tomatenplanten nu net gevoelig zijn voor aaltjes. Zo help je de tomatenplanten in de grond en de bijen boven de grond een handje.

floor_foto2_afrikaantjes bieslook.jpg

Allium giganteum

Dit is echt een pronkstuk in de moestuin, hier komen ook ontzettend veel bijen en hommels op af. Het is een superplaatje in de moestuin. Ik kan deze dan ook zeker iedereen aanraden.

Komkommerbloem

De snackkomkommer heb ik afgelopen week in de volle grond uitgeplant. Deze heeft eerst een aantal weken binnen gestaan. Erna heb ik de planten een week buiten in de platte bak afgehard en vervolgens uitgeplant in de volle grond langs een rekwerk waar ik ze langs naar boven ga laten groeien. De plant geeft eigenlijk al erg snel mooie gele bloemen, die later komkommertjes gaan worden. Zorg ervoor dat je deze eerste 6 bloemen dieft (weg breken uit de oksel). Zo heeft de plant in de het begin wat meer energie voor het blad en de groei van de plant aan zodat de plant sterk kan worden. Hierna is de plant sterk genoeg om veel komkommers te kunnen geven.

floor_foto3_allium komkommer.jpg

Aardbeienbloem

In mijn tuin staan meerdere rassen aardbeien. Dit doe ik omdat ieder ras anders smaakt, maar ook omdat ieder ras op een ander moment van het jaar bloemen en dus vruchten geeft. Je kunt nu al heel veel bloemen van de aardbeienplanten vinden in mijn moestuin. Ik heb zelfs mijn minimoestuin (stukje grond van 8m2 van het eerste jaar dat ik startte) omgetoverd tot aardbeienparadijs.

floor_foto4_aardbeien.jpg

Groetjes,

Floor

Lees ook mijn vorige blog: Review moestuinbak en mix

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin