BLOG
Floor_foto2_Moestuinplan.jpg
7 dec. 2016

Tips bij het kiezen van zaden

Heb jij het zadenkrantje al binnengekregen? Of kriebelen je handen om nu alweer aan de slag te gaan? Je moet helaas echt nog even wachten om weer de tuin in te kunnen. Het is de afgelopen weken wel echt winter geworden. Nachtvorst, koude wind en ook regen hoort daarbij. In de maand februari gaat het allemaal weer starten, maar voor die tijd kun je natuurlijk lekker wegdromen over het volgende moestuinjaar. Ik heb hieronder wat tips die je kunnen helpen om de juiste zaden te kiezen voor jouw moestuin.



Er zijn zo ontzettend veel zaden, van ontzettend veel leveranciers, bij heel veel winkels in het land. Zelfs het hele internet staat er vol mee, dus je kunt helemaal losgaan. Maar waar ga je naar toe en wat voor zaden koop je dan? Doe vooraf altijd eerst goed onderzoek. Je hebt nu toch nog alle tijd, dus waarom zou je dat dan ook niet gewoon doen? Zomaar lukraak allerlei zaden kopen omdat je denkt dat je ze vast wel kunt gebruiken, is eigenlijk heel erg zonde.


Houdbaarheidsdatum

Alle zaden hebben een houdbaarheidsdatum, dus let hierop als je zaadjes gaat aanschaffen. Witlof raakt bijvoorbeeld na het eerste jaar eigenlijk alle productiviteit al kwijt en is dus (voor een goede oogst) 1 seizoen te gebruiken. Als je dus bijvoorbeeld heel veel zakjes met witlof zaadjes hebt ingeslagen, omdat je dacht dat je dan voor de komende jaren weer klaar zou zijn, is dat dus erg zonde, want je kunt ze niet meer gebruiken. Dit geldt ook voor veel andere groentesoorten. De houdbaarheidsdatum staat op de verpakking van de zaden, dus check deze datum goed als je ze aanschaft.

Grondtype

Het is heel handig om te weten wat voor type grond jij eigenlijk in de tuin hebt. Zo kun je de juiste zaden hierop afstemmen. Je zou bijvoorbeeld op sommige plekken, waar je een bepaalde groentesoort zou willen telen die normaal niet op deze grond groeit, een ander grondtype erin kunnen werken. Ik neem even als voorbeeld de wortels: wortels groeien ontzettend goed op losse grond (zandgrond). Doordat de grond lekker los is, kan de wortel recht naar beneden groeien. Als je kleigrond hebt, dan zal dit niet lukken. De grond is zo vast en hard dat de wortel geen uitweg weet en dus alle kanten op schiet. Het volgende zou je eventueel kunnen doen als je kleigrond hebt: op de plek waar je je wortels zou willen kweken, kun je wat klapzand (strandzand) door de grond werken. Of kweek je wortels in een bak met arme grond. Het is dus erg belangrijk om te kijken wat voor type grond je hebt, zodat je je groentesoorten en rassen hierop af kunt stemmen.


Standplaats

Is jouw volkstuin, achtertuin of balkon wel zonnig genoeg voor de rassen en soorten groenten die je aanschaft? Het is goed om te weten dat niet alle groenten heel veel zon nodig hebben. Sommige groenten hebben wel veel zon nodig en andere juist weer niet. Heb jij een hele zonnige tuin zonder schaduw, dan heb je meestal geen probleem, want schaduw creëer je snel. Je kunt bijvoorbeeld de courgettes door een rekwerk (45 graden) laten groeien met daaronder de slakroppen. Zon creëren in een tuin waar de zon niet komt is daarentegen echt heel lastig: eigenlijk gaat dat gewoon niet. Heb je maar 3 uur zon in de tuin? Dan is het kweken van bijvoorbeeld tomaten in de tuin uiteraard het proberen waard, maar de kans op rijpe tomaten is dan echt maar 10%. Tomaten hebben echt minimaal 6 uur zon nodig, omdat de groene tomaten pas rood worden door de warmte van de zon. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke groente er bij jouw tuin past en op welke plek!


Smaak

Smaak is ongeveer een van de belangrijkste dingen in deze rij, want je kunt bergen bieten telen in jouw tuin, maar als je ze helemaal niet lekker vindt, is dat natuurlijk echt niet handig. Bedenk goed welke groenten en kruiden je vaak eet, want dan is het alleen maar leuker om dit straks uit je eigen tuin te eten. Je kweekt deze groenten voor jezelf, om er later lekker van te kunnen eten. Dus de smaak is dan enorm belangrijk!


En als laatste voeg je al deze tips samen tot een moestuinplan.



Heel veel succes, hebben jullie vragen over het kopen van jouw zaden? Deze kun je gewoon hieronder stellen.


Groetjes,


Floor – Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin