BLOG
pepers-diana
16 jan. 2016

Toch al gezaaid

En dus is er gezaaid. Vroeg? Ja, wel vroeg. Te vroeg? Nou, de kortste dag is voorbij, dus wat is te vroeg. Het lag ook niet in de planning hoor, ik was echt van plan om tot de laatste week van januari te wachten. Maar dat is al over iets meer dan een week, dus wat ben ik nu eigenlijk te vroeg? Het is de schuld van de regen, alsmaar regen, en regen, en als er niet buiten getuinierd kan worden…… dan maar binnen

 

Ik heb me wel ingehouden. Ik heb een envelop met daarin alle zaden van de pepers, paprika’s en aubergines die ik dit jaar wil zaaien. En ik heb daar nu alleen de pepers van gezaaid, en dan ook nog alleen de pepers die veel warmte bij de opkweek nodig hebben, en een lang groeiseizoen. Oh ja, en de aubergines. Maar dat zijn er ook maar een paar. Het valt dus heel erg mee allemaal.

 

Er bestaan nog wel meer pepersoorten (species) maar de 4 bekendste soorten zijn: annuum (waartoe bijvoorbeeld ook de paprika behoort), baccatum (veelal Aji’s), chinense (zoals de Surinaamse peper), en pubescens (een echt afwijkende peper met zwarte zaden en ander blad en bloem, voorbeeld is de redelijk bekende Rocoto). En ik heb dus geen annuums gezaaid, knap hè. Die ga ik echt in de laatste week van januari zaaien, zowel de pepers als de paprika’s uit die groep. Die kiemen over het algemeen wat sneller en bij iets lagere temperaturen (uitzonderingen daargelaten).

 

Ik zaai zeker de laatste 10 jaar alle pepers, paprika’s en aubergines zonder grond. En eigenlijk is dat ook gelijk het enige dat ik zonder grond zaai. Maar voor deze soorten vind ik deze methode, de Deno-methode genoemd, heel handig en makkelijk. Ik zaai in papier en dat gaat in plastic, ik kan zo heel gecontroleerd zaaien, zaadje voor zaadje, en ik kan ze bekijken als ik dat wil.

 

 

Dit is alles wat je nodig hebt om pepers zo vroeg te zaaien. Ik gebruik er koffiefilters voor die voor koffieautomaten worden gebruikt (maar gewone koffiefilters zijn ook prima, liever geen keukenpapier, kies papier dat vocht op kan nemen maar niet makkelijk scheurt). Ik knip deautomatenkoffiefilters doormidden. Dus een schaar, en dan nog de zaden, de labels en het water. En ook belangrijk, niet op de foto te zien, zijn plastic zakjes. Ik gebruik er gripzakjes voor maar elk plastic zakje is goed.

 

 

Het halve koffiefilter maak ik goed vochtig en vouw ik 2 keer dubbel. En daar leg ik dan de zaden op, netjes naast elkaar. Dan nog een keer dubbelvouwen zodat de zaden dus tussen meerdere laagjes papier liggen. Zorg dat de zaden en het papier goed vochtig zijn maar niet kletsnat. Vouw de onderkant een beetje dubbel zodat de zaden er niet uit kunnen vallen en doe elk filter in een eigen grip- of plastic zakje. Niet helemaal afsluiten, er mag vooral ook iets zuurstof bij komen. Zet de zakjes rechtop (want zaailingen groeien naar boven en dat gaat niet als je een zakje plat legt) in een bakje.

 

 

En zo zijn de zaaisels hier dan lekker warm gezet, in een elektrische propagator, op 27 graden. maar mocht je die niet hebben, niet getreurd. Want er zijn genoeg warme plekjes in huis, en omdat de zaden niet in grond zijn gezaaid nemen ze maar heel weinig plaats in. Zet het bakje op een apparaat dat 24 uur per dag warmte afgeeft (mediabox, modem,etc.).

 

Over een week ga ik de zakjes en de koffiefilters voorzichtig open maken. Ik kijk dan of er al iets is gekiemd, of gaat kiemen, of gaat schimmelen, of te droog is (beetje water erbij) of te nat is (even tussen 2 lagen handdoek leggen). De volgende stap is dat gekiemde zaailingen met 2 kiemblaadjes wel een potje met potgrond in moeten, want dan hebben de zaailingen natuurlijk een bodem nodig om verder te groeien; grond, voeding, licht, lucht, vocht. En dan mogen ze ook wel iets koeler staan, bij voorkeur in een licht en zonnig raamkozijn waar het overdag zeker nog wel 18 tot 20 graden wordt en de temperatuur in de nacht niet ver onder de 15 graden zakt. Maar dat is van later zorg, eerst maar kiemen.

 

En waarom ik dit er allemaal dan voor over heb? Het zaaien, het verspenen, in huis houden tot mei, dan naar de kas, een hele zomer verzorgen en hopelijk in het najaar van 2016 oogsten? Omdat zelfgeteelde pepers echt heel erg lekker zijn, en als alles goed gaat geven ze een prima opbrengst. Je kunt ze invriezen, inmaken, sambal maken, drogen. Je kunt de planten zelfs proberen in huis te overwinteren want alle pepersoorten zijn meerjarig (maar dus niet winterhard). En….. omdat er prachtige rassen bestaan die in de gangbare winkels niet te koop zijn.

 

Tot slot nog 2 foto’s om alvast te laten zien wat die kleine zaadjes hopelijk uiteindelijk gaan worden en produceren.

 

 

Dit is Fidalga Roxa, een peper die rijpt van groen met violet naar een prachtig gemêleerd abrikoosroze met paars. Zeer heet, een beetje als een Surinaamse peper, en met een heerlijk kruidig aroma.

 

 

Dit is aubergine Japanese Pickling zoals ik haar 3 jaar geleden teelde. De aubergines zijn lila tot paars van kleur, heel lang en slank. Ik hoop dat ze het dit jaar ook weer goed gaat doen!

 

p.s.: mocht je interesse hebben om zelf via de deno-methode te zaaien, kijk dan nog even op de pagina die ik daarover heb geschreven, met wat meer uitleg over de methode, voor- en nadelen, en stap-voor-stap foto’s: http://www.mooiemoestuin.nl/zaaien-en-zaden/deno-methode/

 

Groetjes,

 

Diana
 

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin