BLOG
Diana foto 5 Helianthus.jpg
10 aug. 2018

Mijn 10 favoriete moestuinbloemen

Niet iedereen wil bloemen in de moestuin. Sommige mensen willen daar alleen eetbare planten. En dat is natuurlijk prima, doe wat je wilt, maar zelf hou ik van bloemen in de moestuin. Ze hoeven helemaal niet veel ruimte in te nemen en er zijn heel veel voordelen aan bloemen in een moestuin.

Sommige soorten kun je bijvoorbeeld ook eten (bloem of blad). Sommige ruiken heel lekker. Of ze zijn ze heel mooi. Afgezien van het feit dat het mijn tuin vrolijker maakt heeft het ook een positieve invloed op mijn humeur. En dat komt dan natuurlijk door de kleur en geur, maar bijvoorbeeld ook doordat de meeste bloemen bestuivende insecten aantrekken. En dat is heel goed voor de moestuin; wellicht vliegen ze, als ze toch al in je tuin zijn, ook nog even langs de courgettebloemen, of de bloeiende bramenstruik.

En verschillende bloemen trekken verschillende bestuivers aan. Die afwisseling van bloemen en dus ook dieren zorgt voor meer variatie in je moestuin. Daardoor is er niet alleen meer kans op bestuiving van fruit en groenten, maar uiteindelijk hebben de meeste ‘schadelijke’ insecten vijanden die ook je bloeiende moestuin bezoeken en wellicht een plaag kunnen voorkomen.

En tot slot kunnen sommige bloemen in de moestuin ook nog worden gebruikt om te plukken voor in een vaas.

Mijn 10 favoriete moestuinbloemen zijn (in alfabetische volgorde):

1. Agastache

Dropplant. Niet winterharde vaste planten die je prima als eenjarige kunt zaaien. Ze bloeien met mooie kleine lipbloempjes in aren, vaak in pastelachtige kleuren zoals lilapaars, zalmoranje, etc.. Ze lokken veel bestuivende insecten. Ze geurt heerlijk, naar anijs met iets kruidigs, en afhankelijk van het ras soms ook nog iets van munt of chocolade. Bloeit lang (van juni tot oktober). Blad en bloempjes zijn eetbaar en bijvoorbeeld lekker in thee en desserts.

2. Calendula

Goudsbloem. Makkelijke eenjarige die zich ook nog eens prettig uitzaait. Bloeit met vrolijke felle kleuren als geel en oranje. Ze lokken veel bestuivers. De planten schijnen een ontsmettende werking te hebben op de grond en ze is voor de mens in ieder geval ook heel gezond (denk aan de bekende calendulazalf). De bloemblaadjes zijn eetbaar. En de bloemen blijven in een vaas ook zeker bijna een week mooi.

3. Dianthus barbatus

Duizendschoon. Deze staat om nostalgische redenen in deze lijst (typische avondvierdaagsebloem :-) . De planten bloeien lang, en vooral zeer rijk. Ze zijn er in heel veel kleuren, van wit tot roze en donkerpaars, en ook in kleurenmengsels. Ze lokken veel bestuivers naar de moestuin, en het zijn de allerbeste plukbloemen (vers uit eigen tuin afgesneden blijven ze soms wel 2 weken mooi in een vaas).

4. Dahlia

Je kunt Dahlia’s zelf zaaien of je kunt knollen kopen. Ze bloeien zeer lang, van juli tot ver in de herfst. Er bestaan heel veel rassen in alle mogelijke kleuren en vormen. Goede snijbloem en ze lokken veel bestuivers naar de tuin (vooral de rassen met enkelvormige bloemen). Ze geven over een lange periode veel kleur aan de tuin.

5. Helianthus

Zonnebloem. Er bestaan veel verschillende rassen, allemaal in kleuren die variëren van crème geel tot geel, rood en donkerbruin. Sommige rassen kunnen wel ruim 2 meter hoog worden en geven dus een verticaal accent in een tuin. Maar ze is ook gewoon een goede plukbloem. De bloemblaadjes zijn eetbaar. En ze lokt veel bestuivers naar je moestuin, vooral hommels. En tenslotte zijn de zaden (zonnebloempitten) ook eetbaar; voor mensen maar laat ook eens een uitgebloeide zonnebloem in de tuin staan, koolmeesjes vinden ze ook heel erg lekker!

6. Lathyrus

Reukerwt. Ook deze staat uit nostalgische overwegingen in mijn lijstje. Want als je eenmaal de geur van Lathyrussen hebt geroken vergeet je ze nooit meer. En wil je ze elk jaar. Het zijn slingerende eenjarige planten die van de late lente tot in augustus bloeien in de meest uiteenlopende kleuren. De bloemen worden druk bezocht door bestuivers. De bosjes geplukte bloemen blijven slechts een dag of 3 tot 4 mooi in een vaasje, maar in die paar dagen vult ze wel de hele kamer (of het hele terras) met haar geur. Niet eten hoor, want de bloemen zijn licht giftig.

7. Malva

Overweldigend bloeiende, matig winterharde vaste plant die je ook als eenjarige kunt zaaien. Bloeit een week of 8 lang maar zo rijk dat het dan één grote bloemenzee is. In die periode lokt ze dan ook enorm veel bestuivers naar de tuin. En de bloemen zijn ook nog eens eetbaar en mooi als eetbare decoratie bij desserts en gebak.

8. Tropaeolum

Oost-Indische kers, De allerbeste moestuinbloem. Want zowel de bloemen, het blad, alsook de onrijpe zaden zijn eetbaar; ze hebben een lekkere, frisse en peperige smaak. De planten bloeien rijk en enorm lang (van juni tot de vorst). En ze worden door veel bestuivers bezocht. Ook vrolijk: de planten kruipen, slingeren en klimmen op een natuurlijke manier onder fruitbomen, over composthopen en langs paadjes.

9. Viola

Viooltje. We zaaien in de nazomer viooltjes (of we kopen in de herfst jonge planten). In de winter groeien ze niet, maar in niet te koude weken bloeien ze zeker wel en geven ze wat kleur. Ook leuk in pot. En in het vroege voorjaar groeien ze uit tot volwassen bloeiende planten. Ze fleuren daarmee een verder nog bijna kale tuin op. En zo lokken ze de eerste hommels en bijen in het nieuwe tuinseizoen naar je tuin, juist wanneer vroege fruitrassen gaan bloeien.

10. Zinnia

Eenjarige die lang bloeit. Er zijn rassen in alle mogelijke vrolijke en felle kleuren en dubbelkleuren, hoge en lage rassen. Ze lokken veel bestuivers en ze zijn, net als de Dianthus in deze lijst, geweldig goede plukbloemen die meer dan een week mooi blijven in een vaas.

Tot zover mijn 10 favoriete soorten voor de moestuin. En terwijl ik dit schrijf heb ik al spijt. Want natuurlijk mogen soorten als Cosmos (Cosmea), Salvia (Salie), Tagetes (Afrikaantje), Antirrhinum (Leeuwebek), Matthiola (Violier), Gaillardia (Kokardebloem) in deze lijst ook niet ontbreken, en zo kan ik er nog wel 10 noemen!

Moestuingroetjes,

Diana

Lees ook deze blog van Diana: Droogte in de moestuin

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin