BLOG
23 aug. 2019

Zaaien in de nazomer

In de moestuin is heel duidelijk te zien dat de zomer op z’n retour is. Ik word er altijd een beetje weemoedig van, als ik zie dat de felgroene kleur van bladeren een olijfgroene of soms zelfs een gele of bruine tint krijgen. Er komen wat vakken na de oogst leeg, de dagen worden alweer wat korter, de hommels worden moe en sloom, en de oogst van sommige soorten is voorbij.

En daarmee is ook de mogelijkheid tot het zaaien van sommige soorten voorbij, het wordt bijvoorbeeld te laat om nog bonen te zaaien, en dat geldt ook voor courgettes, pompoenen, etc.. De uien zijn geoogst en dat geldt ook voor de tuinbonen, knoflook, maïs, pronkbonen, doperwten, etc., die ontbreken de rest van dit jaar in de tuin.

Gelukkig is er ook wel wat positiefs te melden, want we denken ondertussen aan de mogelijkheden voor de herfst en winter in de tuin. Want tuinieren is vooruitzien, en er is nog steeds best veel te zaaien. We hebben deze week spinazie gezaaid, en winterandijvie, wat radijs en winterrammenas, en wat winterslarassen zoals Arctic King, Frisby en Brune d’Hiver. Deze soorten/rassen kunnen behoorlijk veel kou verdragen en kunnen we tot ver in de herfst zaaien.

Rucola

Daarnaast zijn er ook soorten die zelfs tot in de winter geoogst kunnen worden en die we binnenkort gaan zaaien, denk daarbij aan veldsla, winterpostelein en rucola. Boerenkool, savooikool en palmkool zaaiden we al eerder en we hopen ook daar nog tot ver in de winter van te kunnen genieten.

Op de foto hieronder zie je een foto van palmkool die ik dit jaar in januari maakte.

Naast die bekende herfst- en wintersoorten nemen we steeds vaker een gok en zaaien we nog wat soorten waarvoor het eigenlijk te laat is. Elk jaar worden er meer weerrecords gebroken en worden we verrast, door hitte, droogte, plensbuien, hagel en storm. Het zorgt er in ons geval voor dat we de zomer, en ook het aantal verschillende soorten groenten in de tuin nog wat proberen op te rekken. Wie weet, lukt het nog om wat soorten te oogsten buiten de periode die daar tot nu toe altijd voor gold. Deze augustusmaand heb ik daarom veel meer gezaaid dan in vorige jaren, in de hoop om zowel buiten als in de kas nog heel lang van zelf geteelde groenten te genieten.

Voor alle duidelijkheid; het is natuurlijk helemaal niet goed dat het klimaat zo verandert. Mensen die (moes)tuinieren zien wat de gevolgen daarvan in hun tuin zijn; van slechte groei, doorschieten, latere oogst, bloei terwijl er nog niet genoeg bestuivende insecten zijn, meer plaagdieren van een bepaalde soort of juist nieuwe plaagdieren, een verwoeste oogst door een korte maar hevige hagelbui, of wateroverlast, etc. Maar tuinmensen zijn bij uitstek ook mensen die gewend zijn aan voor- en tegenspoed, oplossingen bedenken, eerder of later of maar opnieuw zaaien, opbinden, beschermen, etc..

Winterpostelein

Ik heb dus bedacht om meer gokjes te wagen dan in andere jaren. Ik heb nog knolvenkel gezaaid om in de kas te planten, en snijbiet, nog wat laatste palmkool, bieten, paksoi, tatsoi, savooikool, boerenkool, etc. Ik heb zelfs nog wat bloemen gezaaid, zoals goudsbloemen en komkommerkruid. Dat zijn eenjarige bloeiers die zich hier uitzaaien en waarbij ik in een late herfst of vroeg voorjaar nog wel eens wat bloempjes zie bloeien. Misschien willen ze in het late najaar of misschien zelfs in de winter nog wat kleur in de tuin geven.

Een groot deel van de soorten die ik heb gezaaid wil ik in de koude kas gaan telen. Die kas staat hier normaal gesproken in de winter vrijwel leeg, op wat weeuwenteelt bloemkool en een paar rijtjes spinazie na.

Veldsla

En misschien lukt het helemaal niet hoor, het is ook maar een experiment. Wellicht komt er een strenge winter en dan is het in een koude kas ook gewoon koud, grijs, kaal en leeg. En uiteindelijk zou ik daar natuurlijk veel blijer mee zijn, het zou in ieder geval veel beter zijn voor de natuur.

Maar als de komende winter lijkt op die van de afgelopen jaren kunnen we misschien midden in de winter wel genieten van een kas vol groenten.

Er is dan nog wel één klein probleem: de kas staat nog vol met tomaten, paprika’s, pepers, meloenen, komkommers en aubergines. Gelukkig hebben we 3 kassen. Er vanuit gaand dat de soorten die ik heb gezaaid binnen 2 tot 3 weken groot genoeg zullen zijn om uitgeplant te worden zal ik binnen 2 weken moeten beslissen welke kas ik wil gaan gebruiken voor dit experiment en waar ik dus tomatenplanten, komkommer, etc. zal moeten gaan ruimen. Dat zal nog wel even een moeilijk moment zijn, maar ik ben erg benieuwd hoe dit uiteindelijk zal verlopen! Ik hoop hier in de komende herfst en winter meer over te kunnen vertellen. Tot die tijd hopen we natuurlijk nog wel van een mooie nazomer en herfst te genieten!

Moestuingroetjes,

Diana

Op de laatste foto zie je savooikool in de sneeuw, eind januari 2019

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin