Blog
foto-7-tagetes-jolly-jester-diana
12-06-16

Verleidelijke namen

Geschreven door: Diana

Plantenkwekers willen uiteindelijk gewoon dat we hun zaden of planten kopen. En hoe verkoop je je planten/zaden zo goed mogelijk? Allereerst natuurlijk door mooie, leuke, vrolijke, lang bloeiende, lekkere, gezonde rassen te kweken Maar daarnaast helpt het zeker mee als die leuke of lekkere planten dan ook nog een leuke naam hebben gekregen.


Trappen wij daarin dan?


Nou, ik kan voor niemand anders spreken, maar ik geef ronduit toe dat ik wel eens (nou ja wel eens, best vaak, denk ik) verleid word door plantennamen die me zo aanspreken dat ik in ieder geval meer informatie over die plant ga zoeken. Zomaar kopen doe ik zelden, maar als een plant een leuke naam heeft ga ik wel sneller googelen hoe ze er uitziet, en vervolgens naar verdere informatie zoeken over bloeiperiode of opbrengst, smaak, bloeirijkheid of wat dan ook.


Plantenkwekers weten dat natuurlijk ook, daarom wordt geprobeerd om nieuwe Cultivars namen te geven die leuk en verkoopbaar zijn. In dit stukje laat ik een paar van die Cultivars zien die mij voor de helft al hadden veroverd bij het lezen van de naam.Pronkboon ‘Sun Bright’. Al jaren geleden gekocht, en de zaden zijn nu bijna niet meer te vinden, maar ik oogst er zelf telkens weer zaden van. Alleen van de naam werd ik toen al vrolijk. En als je dan ziet dat ze felrode bloemen heeft in combinatie met knal geelgroen blad, dan ben ik verkocht. Oh ja, ze geeft ook nog een goede opbrengst van lekkere ouderwetse pronkbonen. Maar ik geef toe dat ik daar toen niet op lette, ik was al ‘om’ bij de naam en het geel met rood op de foto in de catalogus.Sommige planten hebben helemaal niet zulke mooie namen gekregen, de naam van deze Peper ‘Cayenne Violet’ is bijvoorbeeld vast na een zwaar weekend verzonnen; niet spannend of leuk of bijzonder, wel toepasselijk, maar daar is dan ook wel alles mee gezegd. Hier had qua naamgeving duidelijk meer in gezeten. Terwijl ze zo mooi is, rijpt van zuiver lilapaars naar rood met een lilapaarse zweem. De foto is van 2 jaar geleden, ik heb haar dit jaar weer gezaaid maar de zaailingen zijn nog klein en gaan pas net bloeien (ook de bloemen zijn trouwens lilapaars).Zowel toepasselijk als ook vrolijk, prikkelend en herkenbaar vind ik de naam van deze Amaranthus ‘Dreadlocks’. Ook dit is nog een foto van 2 jaar geleden want ik heb haar wel gezaaid maar ze is nu nog te klein om al te bloeien. Hoe dan ook, de naam is erg leuk gevonden, en toen ik haar zag begreep ik de naam ook gelijk.


Ook bij groenten wordt er van ‘geen tot veel’ fantasie gebruikt om een ras te benoemen. Heel vaak zie je familienamen bij tomatenrassen (zoals ‘Aunt Ginny’s Purple’, ‘Dwarf Beryl Beauty’, ‘German Johnson’), allemaal leuk en aardig maar ik ken die mensen helemaal niet, mij zegt het niets. Leuker vind ik het al als er in de naam een link zit naar de herkomst, zoals ‘Liguria’ (een streek in Italië), ‘Dix Doigts de Naples’ (10 vingers = romatomaten uit de Italiaanse stad), ‘Tegucigalpa’ (stad in Honduras), ‘Kasachstan Riese’ (een grote tomaat uit…. inderdaad, etc.).


En soms zijn rassennamen gewoon leuk (zoals ‘Dancing with Smurfs’, ‘Little Lucky Heart’, ‘Fuzzy Wuzzy’, ‘Tiger Paw’, etc.). Op de volgende foto zie je de onrijpe tomaatjes van het ras ‘Glossy Rose Blue’:En ze glanst inderdaad mooi, en nog niet helemaal blauw maar ik weet uit ervaring dat ze dat nog wel gaat worden, bijna alle blauwe tomaten beginnen groen en verkleuren dan in jong stadium langzaam naar steeds meer blauw (bij rijping verkleuren de tomaten vervolgens nog naar een soort heel donkerblauwpaars met pruimroze of oranjerood). Als ze nu ook nog maar lekker is, bij blauwe tomaten is dat zeker niet altijd het geval (kun je nagaan dat ik door naam en kleur ben verleid, ik weet dus niet eens of ze lekker is en/of een goede opbrengst geeft).


Nog een tomaat:Het ras ‘Garden Peach’, een tomaat die niet glad is maar een perzikachtig = fluwelig velletje heeft. Je kunt dat al goed op de foto zien. Het woord Peach in een rasnaam kan ook nog wel eens op de kleur slaan maar in dit geval heeft het dus alles met het velletje te maken. Dit is de eerste keer dat ik dit ras teel, als het goed is wordt ze bij rijping zachtgeel.


En zo kan ik nog uren doorgaan. Ik vind het zelf altijd erg leuk om rasnamen te lezen, en dan te bedenken hoe knap ik het vind dat ze die naam bij dat ras hebben bedacht. En dan is het allerleukst natuurlijk om vervolgens de plant zelf te telen en te kijken of ze ook in het echt en in mijn tuin haar naam eer aan doet.


Tot slot nog 3 kleine voorbeelden:Calendula officinalis Porcupine. Ik zou zelf nooit op de naam ‘Stekelvarken’ komen, maar nu ze zo heet begrijp ik het helemaal.Tagetes patula ‘Jolly Jester’, vrij vertaald ‘Vrolijke Nar’. Leuk verzonnen, en ook weer toepasselijk, terwijl ik eigenlijk niet eens heel goed weet waarom (want narren hebben toch meer kleuren dan alleen geel en rood?), maar ik begrijp het wel, en ik word er vrolijk van en dat is vast ook de bedoeling.


En tot slot:Sla ‘Forellenschluss’, in het Engels wordt ze ‘Flashy Trout Back’ genoemd. Ik denk niet direct aan een forel als ik een slaras zie, maar ook hier begrijp ik de naam weer. En de naam en het ras zijn ondertussen wereldberoemd (en wordt wereldwijd geteeld).


Niet iedereen begrijpt mijn ongeduld om iets te zien groeien of bloeien of om iets te proeven. Maar het lijkt mij duidelijk, ik ben maanden van te voren in catalogi al lekker gemaakt met vrolijke rasnamen en mooie plaatjes en wil gewoon weten of het in mijn tuin ook klopt.


En dus ben ik erg benieuwd naar rassen die ik dit jaar teel maar waar nu nog niets van te zien of te proeven is, zoals de ‘Kaboutermutsenpaprika’, de Tomaat ‘Sunrise Bumblebee’, de wit met roze aubergine ‘Rosa Bianca’, de gevlamd geel met oranje paprika ‘Blushing Beauty’, de absoluut niet hete peper ‘Jalapeno Foold you’, etc..


Ik verheug me nu al op de zomer (die over een week begint!), met alle soorten en rassen die ik heb gekocht en gezaaid, en alle kleuren, vormen en smaken die daar hopelijk bij passen.


Ik hoop daar in de komende weken en maanden op deze plaats nog wat meer van te laten zien!


Groetjes,


Diana

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.