Tips
pokon-verbeteren-gazon
7 nov. 2017

Verbeter je gazon met kalk

Jouw gazon

Een mooi groen en fris gazon in de zomer, dat willen we toch allemaal? Om jouw gazon zo mooi te hebben in de zomer, betekent dat je er een heel jaar mee bezig moet zijn. Het gaat verder dan op tijd het gazon maaien, genoeg sproeien met water en het bemesten met de juiste producten. Om een gazon echt mooi groen en fris te houden, heb je kalk nodig om af en toe over het gazon uit te strooien.

Waarom kalk?

Het is fijn om een mooi gazon te hebben zonder onkruid of ongewenste plantjes. Als je dit wel hebt, ligt dit waarschijnlijk aan de bodem van het gazon. Vooral bij een bodem van klei of zandgrond is dit lastiger. Deze hebben van nature een lagere pH-waarde en zijn daardoor wat zuurder. In dit soort zuurdere bodems kunnen bijvoorbeeld mossen zich goed vinden. De pH-waarde kun je verhogen door kalk te strooien. Als je dus met enige regelmaat kalk op je gazon strooit, blijft de zuurgraad van de bodem op peil en is het voor mossen minder makkelijk om op kunnen groeien. Zo gaat jouw gazon en gezonder uit zien en is het klaar voor de zomer!

Wanneer behandel je jouw gazon?

Strooi minimaal één keer per jaar kalk om mosgroei te voorkomen. Dit kan je het beste doen in de winter, het liefst zelfs wanneer het net heeft gesneeuwd. Kalk laat namelijk de sneeuw sneller smelten en zorgt er ook nog eens voor dat de gesmolte sneeuw en de kalk sneller wordt opgenomen door de bodem. Een snelle manier om de kalk in jouw gazon te krijgen.

De hoeveelheid kalk die je nodig hebt, ligt natuurlijk aan de grootte van jouw gazon. Met onze Pokon Bio kalk 10 kilo, kan je ongeveer 100 m2 strooien.

Tips voor Kalk op jouw gazon

Om jouw gazon zo mooi mogelijk te houden, hebben we nog een aantal tips voor je:

  • Om jouw gazon zo mooi mogelijk te houden, hebben we een aantal tips voor je:
  • Losse kalk en losse mest gaan over het algemeen niet zo goed samen. Zorg ervoor dat er ongeveer een half jaar tussen het bestrooien met kalk en het bemesten zit. Zo ondersteun je jouw gazon optimaal en behaal je de beste resultaten.
  • Neem korrels kalk in plaats van poeder als er meer planten in de omgeving van jouw gazon staan. De korrels blijven liggen op het gazon terwijl poeder wegwaait en op de bodem bij andere planten terecht kan komen. Sommige planten kunnen hier niet tegen.
  • Wanneer je korrels strooit en het niet sneeuwt, is het raadzaam om het gazon te besproeien wanneer je kalkkorrels hebt gestrooit. Zo wordt de kalk snel opgenomen in de bodem en heb je sneller effect.
  • Vind je dat jouw gazon een beetje vaal is van kleur of kleur verliest? Gebruik dan kalk met magnesium, zoals onze gazonmest met kalk.

Producten met kalk voor jouw gazon

Pokon heeft verschillende producten die jou kunnen helpen bij het onderhouden van jouw gazon met kalk.

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Gazon

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Gazon