Tijm

Tijm komt in veel gerechten voor en daarom is het een handig kruid voor in je kruidentuin. Deze groenblijvende, vaste plant heeft veel kleine blaadjes en wordt ongeveer 30 cm hoog. Tijm bloeit vooral in mei en juni. Lees hier hoe je dit lekkere tijm plantje het beste kan verzorgen. Dit advies geldt ook voor Citroentijm, Thymus ×citriodorus.


Planttype: Vaste plant
Grondsoort: zandgrond, kalkrijke grond
Bemesten: voorjaar, zomer
Vochtigheid: droog
Standplaats: zon
Wind: beschut tegen harde wind, beschut tegen oosten wind in de winter
Snoeien: Knip begin maart de plant sterk terug tot op 10-20cm boven de grond, want de plant bloeit op éénjarig hout en zo versterk je de ontwikkeling. Citroentijm:De plant is groenblijvend, snoei is niet nodig. Hooguit kan af en toe het oude, lelijk geworden blad weggeknipt worden rond maart.
Groeiwijze: bodembedekkend, breed spreiden
Wind: zeewind bestendig
Gebruik: bijenplant
Hoogte: 30 cm
Bloem: geurend, lila
Bloeitijd: juni, juli
Blad/loof: groenblijvend, geurend
Winterhardheid: redelijk (-17,7 tot -12,3°C), USDA zone 7


Bodem

Tijm groeit het beste in Pokon Lavendel & Kruiden Grond. Door ze in de juiste potgrond te zetten zorg je letterlijk voor een goede voedingsbodem waarin de wortels zich goed kunnen ontwikkelen en de plant optimaal kan groeien. Bovendien wordt de tijm dan nog smaakvoller.

Standplaats

Tijm houdt van een warme en droge standplaats in de volle zon. Bij zachte winters zal het tijmplantje geen problemen ondervinden. Als het erg koud is dan kun je de tijm het beste beschermen en eventueel binnen neerzetten.


Tip: Niet heel veel ruimte in je tuin of balkon? Plant je tijm plant in een Pokon Hangtuintje.

Tijm voeden

Tijm kun je het beste voeden van februari tot en met april en daarna nog een keer in de zomermaanden juli tot of augustus. Gebruik hiervoor een biologische plantenmest, zoals Pokon Lavendel en Kruiden Voeding.

Tijm snoeien

Tijm kun je voor de bloei snoeien en eventueel na de bloei om een volle plant te houden. Snoei nooit tot in de houtige takjes terug.

Water geven

Tijm mag niet uitdrogen, dus geef regelmatig water. Zorg dat het water er altijd uit kan lopen.

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten

Deel dit met jouw netwerk!

Maak een Mijn Pokon account aan

Ontvang tips op basis van jouw interesses
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.