Moestuin onderhouden

Je moestuin onderhouden kan een hele klus zijn, maar is vooral ook heel leuk. Lekker in de weer in de moestuin, om uiteindelijk een mooie oogst over te houden. Benieuwd wat er allemaal bij komt kijken? Wij leggen je het graag uit.

Water geven

Geef je moestuin voldoende water. Zeker als je plantjes net hebt uitgeplant. Het is goed om de planten ’s avonds water te geven en om de 2 dagen. Zo heeft het water ’s nachts tijd om in de grond te zakken en verdampt het niet te snel door eventuele warmte. Doordat het water dieper in de grond zit zullen de wortels ook dieper gaan en daar krijg je sterkere planten van. Geef je iedere dag maar een beetje water, dan krijg je oppervlakkige wortels en zijn je plantjes dus een stuk gevoeliger voor ziektes.

Bemesten

Jouw planten hebben naast water, ook voeding nodig. Gebruik een biologische universele meststof een plant specifieke meststof. Lees hier meer over bemesten en welke meststof er voor jouw manier van moestuinieren het meest geschikt is.

Ondersteuning bieden

Geef klimmende gewassen zoals tomaten, bonen en komkommers de juiste ondersteuning. Laat ze leunen op een plantenrek of knoop ze op door middel van touw en palen. 

Oogsten

Oogst je gewassen op het juiste moment om de smaak en kwaliteit te behouden. Gebruik een scherp mesje of schaar om te oogsten. Lees hier meer over oogsten.

Onkruid verwijderen & voorkomen

Verwijder onkruid meteen uit je moestuin. Je denkt misschien dat het voorlopig geen kwaad kan, maar onkruid kan gaan concurreren met jouw gewassen zodra het gaat woekeren. Je verwijdert onkruid het beste met de hand. Hoe sneller je het verwijdert, hoe kleiner de kans dat het verspreid.

Je voorkomt onkruid door een bodembedekker tussen je moestuinplanten te strooien. Het onkruid wat alsnog tussen de bodembedekker groeit is vaak zwak en makkelijk te verwijderen. 

Ongedierte bestrijden & voorkomen

Inspecteer je gewassen regelmatig op tekenen van plagen. Veelvoorkomende plagen in de moestuin zijn bijvoorbeeld slakken, luizen, spint en witte vlieg.

Slakken kunnen een ware plaag zijn die je graag wil bestrijden. Je kunt op veel verschillende manieren slakken verjagen uit je moestuin:

  • Slakken houden niet van sterk geurende planten zoals Oost-Indische kers, tijm, lavendel, vingerhoedskruid en kattenkruid. Plant deze rond je moestuin.
  • Plaats een koperen ring rondom favoriete planten van de slak, zoals sla.
  • Plaats een lokdoosje in de grond en vul het bakje met een restje bruin bier. De slakken zullen hierin kruipen.
  • Bestrijd slakken met Pokon Bio Tegen Slakken Korrels, als bovenstaande maatregelen niet werken.

Verschillende soorten luizen, spint en witte vlieg kun je bestrijden met Pokon Bio Tegen Insecten Polysect GYO Spray. Compleet veilig voor gebruik op je moestuinplanten.

Moestuin klaarmaken voor de winter

Vanaf half oktober neemt de kans op kou vaak toe en kun je starten met het winterklaar maken van de moestuin:

  • Haal de laagste oogst binnen.
  • Verwijder alle dode plantenresten en onkruid. 
  • Breng een laag Pokon Bio Moestuin Grond aan. Dit zal de structuur en de vruchtbaarheid van de bodem verbeteren.
  • Vorstgevoelige planten kunnen beschermd worden met jute of tuinvlies.
  • Reinig je tuingereedschap en berg ze op een droge plaats op. 

Ook moestuinplanten in potten kun je beschermen, want wist je dat planten in een pot kwetsbaarder zijn voor vrieskou dan planten in de volle grond? In een pot bevriest de wortelkluit van een plant sneller doordat de wortels minder ruimte hebben, en boven de grond staan. Een laag noppenfolie rondom de pot maakt de planten extra winterproof, deze houdt regen, wind en de kou tegen.

Dit heb je nodig:

3c7c0a9b-20dd-4873-a5e2-f01d4ba84f3b,f56862bb-b2ba-467d-8351-51392d84f734,849641b8-280a-4409-820a-8260b12ad89a,c21bbdfb-095a-42ae-91e8-103d79b6b1e3