Inspiratie
28 dec. 2021

Calathea: De koningin van de jungle

Deze plant staat al jaren in de top 3 van favoriete kamerplanten. De Calathea is een natural beauty, het is namelijk één van de weinige plantensoorten waaraan genetisch niets is veranderd. Al die bijzonder gekleurde bladnerven, fluwelen bladeren en vormen zie je ook zo terug in de regenwouden van Zuid-Amerika. Er zijn zo’n 25 verschillende soorten Calathea’s terug te vinden in woonkamers. Wij vertellen je graag wat meer over deze jungle plant.

 

1. Bladeren als kunstwerkjes
2. Ritselplant
3. Standplaats
4. Water en voeding
5. BC'ers: Bekende Calathea's
 

Bladeren als kunstwerkjes

Knalroze nerven, donkergroene penseelstreken, diep paarse bladeren of lichtgroene vlekken; ieder blad van de Calathea is een kunstwerkje op zich. Dit komt door de contrasterende kleuren die het blad heeft, daardoor vallen de lijnen en vormen nóg meer op.

Naast de bijzondere kleuren, heeft de Calathea ook sierlijke en diverse bladvormen. Afhankelijk van de soort zijn de bladeren spits, langwerpig, ovaal, rond of geschulpt. Als je geluk hebt, kan het zijn dat de de plant als cadeautje witte, gele of oranje bloemen laat zien. Dat zou erg bijzonder zijn, want dit is behoorlijk zeldzaam!

Ritselplant

De Calathea bezit een bijzonder natuurverschijnsel. Deze plant reageert op licht. Als het donker wordt, lijkt het alsof de plant klaar is om naar bed te gaan. Dit doet zij door haar bladeren omhoog te vouwen, waardoor - in de meeste gevallen - het diep paarse blad tevoorschijn komt. Door dit fenomeen wordt deze plant ook wel de Ritselplant genoemd. Als in het Amazonegebied de avond valt, is er geritsel te horen door alle ‘’slapende’’ Calathea planten.

Standplaatsen

In haar natuurlijke habitat staat deze plant in de schaduw van hoge bomen. Drie keer raden wat de favoriete standplaats van de Calathea is. Precies, niet op een al te zonnige plek. Maar het liefst op een plek waar het licht voldoende gefilterd is, een constante temperatuur heeft én een hoge vochtigheidsgraad. Tijdens de wintermaanden is het verstandig om een aantal bakjes met water verspreid door het huis neer te zetten. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in huis. Je kunt er ook voor kiezen om de plant dagelijks te besproeien met water of om deze een mooie plek te geven in de badkamer!


Heb jij thuis zo’n prachtige Calathea staan, maar heeft deze last van bruine of gele randen en gekrulde bladeren? Dan is de kans heel groot dat dit met de lage luchtvochtigheid te maken heeft. Hierdoor liggen er vervelende kwaaltjes als luis of spint op de loer. Wees deze vervelende insecten voor met de Pokon Bio Kuur voor Bladinsectgevoelige planten of de Pokon Bio Kuur voor Schimmelgevoelige planten. Op deze manier bescherm jij jouw Calathea preventief tegen vervelende insecten en schimmels.

Water en voeding

De verzorging van deze plant wordt nog wel eens als een uitdaging gezien. Dit komt doordat de Calathea een gevoelige plant is. De hoeveelheid licht en water heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van de plant. Het water geven moet nauwkeurig gebeuren, zo voorkom je dat de wortels gaan rotten. Dit is namelijk een veel voorkomend probleem bij deze plant. Laat in ieder geval de aarde een beetje ‘’opdrogen’’ voordat je hier weer een scheut water bij doet. Daarbij houdt de Calathea liever van water op kamertemperatuur in plaats van een koude douche.

In de winter ‘’drinkt’’ de Calathea minder. Het is dan ook raadzaam om in het voorjaar en in de zomer de Calathea een extra vitamineboost te geven met de Pokon Bio Groene Planten Voeding. In deze seizoenen neemt de plant meer voedingsstoffen tot zich, wat resulteert in een groeispurt.

BC'ers: Bekende Calathea's

De Calathea is er in verschillende soorten en maten. In de wildernis zijn er wel zo’n 277 verschillende soorten geteld, maar daarvan zijn er 25 soorten die als kamerplant bekend staan. Wij zetten de top 5 meest bekende Calathea's voor je op een rijtje:

1. Triostar
Houd jij van roze? Dan is dit de perfecte Calathea voor jou. Deze soort kenmerkt zich door langwerpige bladeren die ‘’beschilderd’’ zijn met lichtroze penseelstreken. Deze plant voegt kleur toe aan jouw interieur!

2. Zebrina 
Deze soort heeft zijn naam te danken aan de donkergroene bladeren met lichtgroene strepen. Deze komen erg overeen met het patroon dat te zien is op de zebra. Deze Calathea is erg populair en in veel huizen terug te vinden.

3. Orbifolia
Deze Calathea is een uitschieter tussen de rest. De Orbifolia valt op door de grote, golvende en ronde bladeren. Daarnaast zijn deze een stuk lichter groen van kleur dan zijn broertjes en zusjes. Het contrast tussen licht- en donkergroen is minder opvallend. Deze plant kan wel één meter hoog worden.

4.Ornata
De Ornata is een van de weinige Calathea’s met zo’n donkere kleur. De bladeren zijn zo donkergroen dat het bijna neigt naar zwart. De licht roze strepen worden hierdoor meer op de voorgrond gezet. Het lijkt wel een pentekening!

5. Roseopicta
Ben jij fan van de Calathea, maar wil je eens een heel ander exemplaar toevoegen aan jouw verzameling? Dan is de Rosepicta de Calathea waar jij naar op zoek bent! Het blad is donker, bijna zwart, en als je goed kijkt lijkt het net alsof er op het blad nog een extra blad is getekend met een roze stift.

Deze plant is er dus écht in allerlei verschillende soorten, maten en kleuren. Heb jij stiekem al een favoriet?

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Kamerplanten

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Kamerplanten