Inspiratie
24-11-16

Snoeien doet groeien

Pitvruchten kun je snoeien zolang er geen bladeren aan de boom zitten, ook tijdens de winter kun je gewoon snoeien, zolang het maar niet vriest. Bij elke fruitboom is het belangrijk dat de takken in de kroon even­wichtig verdeeld zijn. Om het fruit goed rijp te laten worden en ziekten tegen te gaan, moet er vooral voldoende licht en lucht in de kroon komen. Een appel op laagstam vraagt weinig snoei, een boom op halfstam of hoogstam meer omdat die harder groeit.


  • Is de kroon van je Appel- of Perenboom te dicht, dun de takken dan ’s winters uit. Snoei eerst dood en ziek hout weg (ontsmet daarna je schaar of zaag). Snoei dan beschadigde en kruisende takken weg en takken die dwars door het hart groeien of te dicht op elkaar zitten, zodat de kroon luchtig is.
  • Elk jaar zullen de hoofdtakken van je boom zich een stukje verlengd hebben; eenjarig hout dat erg lang is, kun je met de helft inkorten. Knip ook lange eenjarige scheuten weg die uit de vruchtspoortjes (zijtakjes) groeien.
  • Een oude boom heeft soms veel vertakte vruchtspoortjes, die te dicht op elkaar staan. Dun ze ’s winters uit (haal de oudste weg) als je merkt dat je boom last krijgt van beurtjaren, waarbij een goed oogstjaar gevolgd wordt door een misoogst. Door het dunnen van spoor-tjes voorkom je dat de boom uitgeput raakt.


Meer weten over je Appelboom? Klik hier.


Bron: Bloem & Plant

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (0)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.