Nieuws
17 jan. 2019

Tips voor een moestuinplan

De winter is nog steeds bezig, al merk je er niet zo heel veel van. Hier heeft het nog steeds niet gevroren of gesneeuwd. Jammer vind ik dat, want vorst zorgt weer voor balans in de natuur en in het bodemleven. Laten we hopen dat de vorst nog gaat komen. In de tussentijd dat er nog niet veel te doen is in de moestuin, is het een goede periode om eens na te denken over wat je komend jaar in de moestuin wilt. Ik heb hieronder een aantal tips voor je opgesomd om het maken van een plan/ ideeën makkelijker te maken.

  • Ga op zoek naar inspiratie
  • Wat eet je graag
  • Checklist
  • Breng je ideeën in kaart
  • Moestuinplan maken

Dit is iets waar ik zelf heel veel plezier uit haal en waardoor het komende moestuinseizoen alvast wat meer gaat leven. Dan is het ook veel makkelijker om te bedenken wat je eigenlijk wilt voor dit jaar. Zelf zoek ik altijd voorbeeldtuinen op en vertaal dit naar mijn eigen moestuin. Dit kunnen bijvoorbeeld manieren zijn om in te zaaien, rassen van bepaalde gewassen of gewoon leuke ideeën om toe te passen in de moestuin. De kanalen waar ik altijd op zoek zijn Pinterest en Instagram. Ik zoek dan onder zoektermen zoals #kitchengarden, #DIYGarden, etc.

Het allerbelangrijkst vind ik dat je groenten, fruit en kruiden in de moestuin kweekt waar je blij van wordt en waar je zin in krijgt als je eraan denkt. Je motivatie blijft dan natuurlijk ook hoog. Mocht je niet van spinazie houden, waarom zou je dit dan kweken? Dat is zonde van de ruimte zou ik zeggen. Schrijf dus voor jezelf op wat je graag eet en plan dit in in je moestuinplan.

Bekijk alle moestuinspullen die nog in huis/tuinhuisje liggen en die je nog kunt gebruiken in de moestuin. Denk aan zaai- en stekgrond, universele potgrond, zaden, gereedschap, zaaitrays, etc. mochten er bepaalde dingen ontbreken of aan vervanging toe zijn, dan kun je dit meteen op een checklistje schrijven. Zo kun je het seizoen fris van start gaan en weet je zeker dat alles aanwezig is.

Maak een lijstje met alle ideeën die je komend jaar toe wilt passen in de moestuin. Dit geeft een mooi overzicht voor jezelf. Zo kun je ook meteen zien of je niet een aantal onderdelen vergeten bent.

Nadat je alles overzichtelijk hebt gemaakt voor jezelf, kun je aan de slag met het maken van een moestuinplan. Ga de moestuin in en meet de moestuin helemaal op met een meetlint. Alleen is dit wat onhandig, dus met z’n tweeën is dit prettiger. Zet deze maten op schaal op een tekening waar je uiteindelijk alle gewassen die je gekozen hebt op kunt zetten en de afmetingen in kunt tekeningen. Zo past alles altijd in de moestuin, kom je niet voor verrassingen te staan en kun je hier je bestellijst van zaden op afstemmen.

Zo makkelijk kan het zijn.

Heel veel succes allemaal.

Groetjes,

Floor

Lees ook: Moestuin najaar

moestuin-cta

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin

Pokon Powerplanten

Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin