Blog
kalk
11-04-18

Tijd voor actie op het gazon

Geschreven door: Katja - DailyGreenspiration

Als ik van ver kijk, zie ik een prachtig grastapijt om ons huis liggen. Als ik er met mijn neus bovenop sta, zie ik dat er in dat gras nog heel wat andere groene groeisels staan. Mos, boterbloemen, madeliefjes, klaver, paardenbloemen, duizendblad. Er komt van alles

Op sommige stukken van ons gazon vind ik dat best charmant, maar het veldje voor ons huis wil ik graag strak en netjes hebben. Dat is immers het visitekaartje van de voortuin. Tijd voor actie!

Verticuteren, wat is dat?

Voor een letterlijk grasgroen gazon is het de bedoeling dat ik ga verticuteren. Dat betekent: het gras verluchten.

Dat wil dus zeggen dat je het gras ruimte geeft om te groeien. Op plekken waar zich veel mos tussen het gras heeft gewurmd, lukt dat niet meer. En dan krijgt het mos en onkruid de overhand.

Dus ga ik het mos verwijderen. Dat kan met een speciale verticuteerhark of met een machine – die kun je huren. Op het kleine veldje dat ik ga aanpakken, lukt het prima met die hark.

Operatie mos weg

Vervolgens ga ik zorgen dat het mos niet meer terugkeert. Dan moet ik eerst snappen hoe dat mos in het gras komt.

Dat kan aan vier dingen liggen:

  • Te veel schaduw
  • Te veel vochtigheid
  • Er is te kort gemaaid
  • Te arme of zure grond

Schaduw, daar kan ik niks aan doen. Vocht is ook moeilijk te bestrijden.

Wat ik wel kan doen:

De grasmaaier zodanig instellen, dat deze niet korter dan 4 centimeter maait.

De arme of zure grond verrijken met voedingsstoffen. Liefst spul op organische basis, zodat het bodemleven ook gezond blijft.

Kalken

Voordat je voedingsstoffen gebruikt, moet je kalk strooien. Daarmee kun je al in februari of maart beginnen, ook als het vriest. Kalkmergel met magnesium is de voorbereider en zorgt dat plantversterker beter wordt opgenomen. Ook maakt het de bodem minder zuur.

Ik gebruik Pokon Kalk Bio, vrij grote ronde korrels.

Voor het kalken gebruik je voor grote oppervlaktes een strooikarretje, maar ik verspreid het met de hand over mijn veldje. Voor mijn 10 vierkante meter is 1 kilo nodig.

Over 2 tot 3 weken is het kalk opgenomen en kan ik de mestkorrels uitstrooien. Daarvoor neem ik Pokon Bio Gazonmest, bruine, gruizige kruimels.

Nu krijgt het gras een groeispurt, zodat het harder gaat dan mos en andere planten. En kan ik fijn elke week maaien. Wist je dat je jaarlijks er tot wel anderhalve meter gras afhaalt?

Maak een Account of log in om dit artikel te bewaren

 
Voeg toe aan favorieten
Deel dit met jouw netwerk!
Reacties (2)
Je bent niet ingelogd. Om te kunnen reageren moet je inloggen.

Eric van den boogaert | 12-05-19

mijnpokon_wit_groen
ik heb per ongeluk 3 keer kalk gegooid op mijn gazon vanaf maart tot nu kan dit kwaad en wat moet ik er aan doen. mvg eric

Pokon | 13-05-19

mijnpokon_wit_groen
Hoi Eric. Dit kan geen kwaad, maar we adviseren je om zeker een jaar geen kalk meer te strooien. Je gazon zal de ph-waarde zelf herstellen.
nieuwsbrief

Altijd op de hoogte

Leuke tuintips, inspiratie en nieuwtjes als eerste in jouw mailbox? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt maandelijks onze nieuwsbrief specials.