BLOG
uienbol-floor
5 jun. 2016

Moestuinklusjes in juni

In juni gaat het echt beginnen, het lekkere zomerweer. Maar dus ook het opkomende groen wat niet hoort in de tuin. Tenminste wat je liever niet ziet staan tussen je tuinbonen en planten. Lekker onkruid wieden dus, maar daarnaast kan je nog heel veel andere leuke dingen doen in de moestuin. Hieronder heb ik een aantal handige tips en weetjes bij elkaar gezet wat wel is handig kan zijn voor de maand juni in de moestuin.

 

 

Moestuintips juni

 

- Je kan nog tot half juni pompoenen en courgettes in volle grond zaaien.

 

- Het kan zijn dat je heel vroeg bent begonnen met het binnen opkweken van courgettes. Deze zullen in juni hun eerste vruchten al gaan krijgen. Als je gaat oogsten, verwijder dan de courgettes met een mesje van de plant. Scheur de vrucht er niet af. De kans is dan erg groot dat de courgettesteel breekt. Dat zou toch zonde zijn.

 

- Zorg dat je je aardbeien afdekt met kippengaas. Ik gebruik liever geen net, want de kans bestaat dat de bijen er dan niet doorheen gaan. Door de gaatjes van het kippengaas kunnen ze sowieso.

 

- Heb je veel kruiden in de tuin? Blijf er in deze maand lekker van snoepen. Goed terug plukken dus deze plantjes, dan komt er namelijk veel meer groen aan en worden het vollere planten waar je langer plezier van hebt.

 

- Heb je een kas waar je het een en ander in kweekt? Zorg dan dat je de kas goed open zet. Dit voorkomt dat het niet te warm wordt binnen en ook dat alle bijtjes naar binnen kunnen vliegen om de bloemen te bevruchten.

 

 

- In juni kunnen de erwtjes geoogst gaan worden, maar ook; aardbeien, pluksla spinazie en misschien al een vroege tuinboon.

 

- Heb je nog geen tomaten in je tuin uitgeplant? Dit kan nog prima hoor, zeker tot half juni. Ze passen zich heel snel aan aan de warmte. De tomaten groeien ook een stuk sneller zodra het warmer wordt.

 

- Heb je ook fruitstruiken of klimmers? Begeleid deze dan goed, want in juni gaan ze ineens heel erg hard.

 

Wat kan je nog zaaien in juni?

 

Begin juni kun je pompoenen en courgettes meteen in de volle grond zaaien. Ook bonen kunnen nog in het begin van juni worden gezaaid. Snijbonen en sperziebonen houden van warmte. Verder kun je sla, radijs, knolvenkel, bietjes, Oost-Indische kers, bonen, wortels, maïs, spinazie, herfstbroccoli, kervel, koolrabi, winterwortel, andijvie, groenlof en ijsbergsla zaaien.

 

- Heb je nog geen Oost-Indische kers gezaaid? Ze kiemen als het lekker warm is en dat wordt het steeds meer, dus gewoon zaaien in volle grond kan prima.

 

 

Insecten in je tuin

 

Op de linker foto zie een Allium giganteum, een giga uienbol. Hier komen heel veel hommels en bijen op af, goed voor de tuin :). De rechterfoto is een Oost-Indische kers bloem, is het bloemetje niet schattig? Er komen bijtjes op af wat dus goed is, maar de bloemetjes en het blad van het plantje kan je allemaal eten. Niet te missen in de tuin dus!

 

Zorg voor veel bloemen in de tuin, die lokken bijen, hommels en vlinders. Zet er dan ook insectenhuisjes omheen, dan kunnen ze ook lekker blijven slapen. Houd met de volgende dingen rekening als je een insectenhotel plaatst in je tuin:

 

- Plaats het hotel zo dat hij op een beschutte plek hangt, wat lager aan de grond of tussen hoger groen.

 

- Plaats het hotel op een wat zonnige maar halfschaduw plek, zo wordt het niet te warm en kunnen de beestjes er ongestoord in blijven zitten.

 

- De voorkant van het hotel moet je zo draaien dat hij naar het oosten, het zuiden of het zuidwesten gericht staat. Vermijd het noorden.

 

- Laat je hotel op de zelfde plek staan/hangen en breng hem met de winter niet naar binnen. Als je het hotel binnen zet, waar het lekker warm is, raden de insecten die logeren in het hotel helemaal ontregeld en gaan ze geheid dood.

 

Slakken in je moestuin

 

Let goed op je slakken, deze moet je proberen lekker weg te houden van je plantjes. Ze eten namelijk alles op. Ik hoor helaas heel veel verhalen van lezers dat ze er dit jaar veel meer last van hebben. Wist je dat het vooral de naaktslakken zijn die jou plantjes opeten? Heel vervelend dat weet ik. Iedereen heeft weer een andere tip wat je nou kan doen tegen slakken. Heb jij nog een aanvulling op onderstaande, zet het onderaan de pagina in de vorm van een comment en we hebben er zo allemaal wat aan :) Dankjewel.

 

 

- De schillen van pistachenootjes rondom de plantjes leggen, door de scherpe randjes van de kapotte nootjes wagen veel slakken de overtocht niet over deze nootjes. Dan heb je er dan al een aantal tegen gehouden.

 

- Pokon Cacaodoppen werken ook erg goed, dit heeft scherpe randjes waar de slakken niet overheen glijden. Cacaodoppen verteren vanzelf dus dit is ook helemaal niet schadelijk voor de grond. Af en toe wat erbij liggen is dus ook wel slim.

 

- Kapotte schelpjes, deze zijn erg scherp en daar kunnen de slakken niet overheen glijden, helaas zijn er best wat slakken die wel deze puntjes trotseren dus dan toch maar 1 van de andere opties uit het lijstje proberen.

 

- Kapotte eierschalen, ook deze zijn weer scherp en hebben een onhandige vorm om er overheen te komen. De eierschalen geven meteen kalk aan je grond af, dus heb je te weinig kalk in de grond leg er dan lekker veel eierschalen langs

 

- Een glas of bakje ingraven met donker bier erin, de slakken komen op de geur van gist af. Als ze daar dan even een stop maken om wat te drinken vallen ze erin en komen ze er niet meer uit. Iedere dag het glas dan even legen.

 

- Oost-Indische kers naast de planten die getroffen zijn door de slakken. De geur van de Oost-Indische kers vinden de slakken niet echt aangenaam. Er zullen er vast wel weer bijzitten die er niks van aantrekken helaas.

 

- Een koperdraad spannen over de grond hier gaan de slakken niet overheen.

 

- Schuurpapier op de grond leggen, hier gaan de slakken niet overheen.

 

Heb je nog andere leuke handige tips voor de maand juni, laat het me weten :) Als je vragen hebt kan je deze altijd aan me stellen. Doe dit door hieronder een berichtje achter te laten.

 

Groetjes,

 

Floor - Floors Moestuin

Tips
externalId=pokon-detail-news-1.2.1.1.1&filter[active]=1&filter[type]=Tips&filter[category]=/Moestuin
Pokon Powerplanten
Planten die appen, als ze verzorging nodig hebben
Producten
externalId=pokon-detail-news-1.2.4.1.2&filter[active]=1&filter[not brand.name]=plantago.nl&filter[category]=/Moestuin