/products/product/masterData/media/medium[active="1"][type='1'][not(tags/tag/name= 'video')]

Calathea

Geniet lang van alle soorten Calathea met onze verzorgingstips, ondanks dat deze kamerplant wat lastiger te onderhouden is dan een gemiddelde kamerplant. Laat je niet tegenhouden, want het is één van de meest luchtzuiverende kamerplanten. De Calathea staat bekend om haar bewegende bladeren en wordt daarom ook wel 'Living Plant' genoemd. De bladeren sluiten zodra het donker wordt en openen weer als de eerste zonnestraaltjes je huis binnenkomen.

Kenmerken Calathea

  • Planttype: Groene Kamerplant
  • Grondsoort: Kamerplanten potgrond
  • Bemesten: 1 x in de 2 weken groene planten voeding
  • Hoogte: 40 cm, 50 cm, 75 cm
  • Groeiwijze: opgaand, breed opgaand
  • Blad/loof: groen, rood/bruin, zilvergrijs, grijsgroen, bontbladig, witbont, meerkleurig/bontbladig, donker gevlekt, gemarmerd
  • Water geven: wekelijks 1-2 keer water geven
  • Standplaats: lichte standplaats maar geen zon
  • Voeding: Anthurium voeding

Calathea herkomst

De oorsprong van de Calathea ligt in het Amazonegebied. 

Leuke feitjes over de calathea:

  • oorspronkelijk uit het Amazongebied komt?
  • een luchtzuiverende functie heeft?
  • crocata een bloeiende Calathea soort is?
  • de plant eigenlijk geen zonlicht nodig heeft?
  • het beste groeit in een luchtige, zure potgrond?
  • twee keer per week water nodig heeft?

Soorten Calathea

De Calathea is er in verschillende soorten en maten. In de wildernis zijn er wel zo’n 277 verschillende soorten geteld, maar daarvan zijn er 25 soorten die als kamerplant bekend staan. Wij zetten de top 5 meest bekende Calathea's voor je op een rijtje:

Calathea Triostar

Houd jij van roze? Dan is dit de perfecte Calathea voor jou. Deze soort kenmerkt zich door langwerpige bladeren die ‘’beschilderd’’ zijn met lichtroze penseelstreken. Deze plant voegt kleur toe aan jouw interieur!

Calathea Zebrina 

Deze soort heeft zijn naam te danken aan de donkergroene bladeren met lichtgroene strepen. Deze komen erg overeen met het patroon dat te zien is op de zebra. Deze Calathea is erg populair en in veel huizen terug te vinden.

Calathea Orbifolia

Deze Calathea is een uitschieter tussen de rest. De Orbifolia valt op door de grote, golvende en ronde bladeren. Daarnaast zijn deze een stuk lichter groen van kleur dan zijn broertjes en zusjes. Het contrast tussen licht- en donkergroen is minder opvallend. Deze plant kan wel één meter hoog worden.

Calathea Ornata

De Ornata is een van de weinige Calathea’s met zo’n donkere kleur. De bladeren zijn zo donkergroen dat het bijna neigt naar zwart. De licht roze strepen worden hierdoor meer op de voorgrond gezet. Het lijkt wel een pentekening!

Calathea Roseopicta

Ben jij fan van de Calathea, maar wil je eens een heel ander exemplaar toevoegen aan jouw verzameling? Dan is de Rosepicta de Calathea waar jij naar op zoek bent! Het blad is donker, bijna zwart, en als je goed kijkt lijkt het net alsof er op het blad nog een extra blad is getekend met een roze stift.

Verzorgingstips Calathea

Calathea's worden vaak omschreven als moeilijke planten. Dit komt omdat de plant erg gevoelig. Licht en water in de juiste verhoudingen zijn erg belangrijk voor deze plant. 

Standplaats

In haar natuurlijke habitat staat deze plant in de schaduw van hoge bomen. Drie keer raden wat de favoriete standplaats van de Calathea is. Precies, niet op een al te zonnige plek. Maar het liefst op een plek waar het licht voldoende gefilterd is, een constante temperatuur heeft én een hoge vochtigheidsgraad. Tijdens de wintermaanden is het verstandig om een aantal bakjes met water verspreid door het huis neer te zetten. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in huis. Je kunt er ook voor kiezen om de plant dagelijks te besproeien met water of om deze een mooie plek te geven in de badkamer! Probeer daarnaast tocht en rook te vermijden. Met een temperatuur van maximaal 20 graden Celsius is de Calathea het meest gelukkig.

Tip: Heb jij thuis zo’n prachtige Calathea staan, maar heeft deze last van bruine of gele randen en gekrulde bladeren? Dan is de kans heel groot dat dit met de lage luchtvochtigheid te maken heeft. 

Water & voeding geven

De verzorging van deze plant wordt nog wel eens als een uitdaging gezien. Dit komt doordat de Calathea een gevoelige plant is. De hoeveelheid licht en water heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van de plant. Het water geven moet nauwkeurig gebeuren, zo voorkom je dat de wortels gaan rotten. Dit is namelijk een veel voorkomend probleem bij deze plant. Het is daarom verstandig om de plant twee keer per week een beetje water te geven, zeker in de zomer. Geef niet te veel, want dan worden de wortels misschien te nat en gaan deze rotten. De grond mag lichtvochtig zijn, maar let wel op dat er geen laag water onder in de pot komt te staan. Wil je zeker weten of de Calathea weer water nodig heeft? Steek dan je vinger diep in de grond om te checken hoe vochtig de bodem nog is. Daarbij houdt de Calathea liever van water op kamertemperatuur in plaats van een koude douche.

In de winter ‘’drinkt’’ de Calathea minder. Het is dan ook raadzaam om in het voorjaar en in de zomer de Calathea een extra vitamineboost te geven met de Pokon Bio Groene Planten Voeding. In deze seizoenen neemt de plant meer voedingsstoffen tot zich, wat resulteert in een groeispurt.

Sproeien

Omdat de lucht in de winter in huis een stuk droger is, is het handig om de bladeren van de plant af en toe te besproeien met een plantenspuit. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid en stevigheid van de plant, het is ook een snelle manier om stof van de plant weg te sproeien.

Calathea verpotten

De Calathea is een plant die erg groot kan worden. Verpot de Calathea een keer in de twee of drie jaar, of wanneer je merkt dat de pot te klein wordt. Zo hebben de wortels altijd genoeg ruimte om te groeien. Gebruik hiervoor kamerplanten potgrond.

Pokon Powerplanten

Pokon app

Download nu de Pokon app en heb altijd onze hulp en groeninspiratie direct bij de hand. Of maak gebruik van onze tools:

  • Watergeefalarm
  • Potgrondcalculator

 

Nieuwsbrief

Wil jij aan de slag met groen in je tuin, op je balkon of in huis? Maar weet je niet hoe je dit precies moet aanpakken? Wanneer heeft jouw kamerplant nu eigenlijk een nieuwe pot nodig? Wanneer is het tijd om voor te zaaien in je moestuin? 
Wij delen graag gratis onze tips en inspiratie via de nieuwsbrief met jou!